Notícia

Com serien els circuits per a les proves de nòrdic al Pla d'Anyella?

Pla d’Anyella, l’espai per a les proves de nòrdic en el projecte Pirineus-Barcelona 2030

Mapa de la zona del Pla d'Anyella on es pot situar la zona aproximada que ocuparien els circuits i la seva proximitat a l'estació d'esquí de La Molina
Mapa de la zona del Pla d'Anyella on es pot situar la zona aproximada que ocuparien els circuits i la seva proximitat a l'estació d'esquí de La Molina Autor/a: Redacccio
Tal com vam informar aquest dilluns, la Generalitat planteja una alternativa centrada només en el Pirineu català per a la candidatura als Jocs d'Hivern. El "pla B", sense comptar amb el Pirineu aragonés, situaria les proves d'esquí nòrdic i biatló al Pla d'Anyella, a tocar de La Molina. Després de l'esdeveniment s'aprofitaria les instal·lacions per a estacions de nòrdic ja existents. L'executiu recupera aquesta possibilitat pel rebuig de l'Aragó a l'acord tècnic impulsat pel COE.Fa unes setmanes es van fer públics els informes tècnics per a una possible candidatura Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern Pirineus-Barcelona per a l’any 2030. Uns informes en els quals queda clar que organitzar uns JJOO d'hivern només al Pirineu català és viable, d'acord amb l'aval de 16 informes elaborats entre el 2018 i el 2021. Aquests documents van ser redactats per part de l’Oficina Tècnica del Programa per a la preparació de la candidatura als Jocs Olímpics i Paralímpics d’hivern Pirineus-Barcelona, aleshores adscrita a FGC.

En arribar el setembre de 2021, però, el president del Govern espanyol Pedro Sánchez anunciava que en la candidatura caldria incorporar el Pirineu aragonès i, en conseqüència, algunes de les proves que fins aleshores havien estat plantejades per a disputar al Pirineu català, passarien a fer-ho al Pirineu aragonès. Entre aquestes hi figurava l’esquí nòrdic, que en la proposta tècnica aprovada el 25 de març de 2022 passava a celebrar-se a Candanchú.

La%20Molina-Alabaus-llevant
Vista parcial del Pla d'Anyella des de la pista Llevant i Clot de l'Hospital de La Molina (Foto: arxiu Diaridelaneu).

Però els estira-i-arronses plantejats des del Govern d'Aragó sobre el repartiment de les proves, cada vegada amb més insistència a mesura que el calendari avança, ha propiciat que aquesta mateixa setmana el Govern català proposi recuperar un estudi de viabilitat tècnica en el qual, el Pla d'Anyella, consta com l'espai tècnicament apte per a les proves d'esquí nòrdic.

Recordem que, en el projecte de candidatura de 2026 l’espai per a l’esquí nòrdic que inicialment s’havia previst era el del Pla de les Forques, dins el terme municipal de Fontanals de Cerdanya. El cas, però, és que en el dossier tècnic per a una candidatura als JJOO d’hivern de 2030 a organitzar, només, al Pirineu català, la zona més viable passava a ser la del Pla d’Anyella.

circuits-esqui-nordic-proves-biatlo-cros-countryPlànol dels circuits de biatló i cros country que hipotèticament podria collir el Pla d'Anyella

Els circuits per a les proves de nòrdic al Pla d’Anyella

Avui ens fixem, doncs, en aquest espai del Pla d’Anyella, entre les cotes 1.720 i 1.830 m, una zona de pendents suaus a la falda sud del Puig del Ginebrar (1.981 m).

Segons consta en el dossier tècnic esmentat, l’elecció del Pla d’Anyella es deu al fet que es tracta d’una zona que, per proximitat amb l’estació d’esquí de La Molina, a 0,5 km per la carretera BV-4031, en permet una comunicació ràpida i còmoda, una bona connexió elèctrica, l’accés fàcil de maquinària tipus trepitjaneu i una ràpida  equipació i connexió de la zona a una xarxa de neu produïda. Entre les inversions destacades també hi ha desglossada la construcció d’una bassa d’aigua.

L’àrea permet habilitar els 3 circuits per al biatló de 3,75, 3,30 i 2,50 km, i sis més de cros-country de les mateixes distàncies. Tots se situarien entre les cotes 1700 i 1765, complint així amb els requisits tècnics de desnivells, distàncies i cotes del COI. S’especifica que els circuits serien de nova construcció i que, un cop celebrats els jocs, es procediria al desmuntatge i a la restitució paisatgística de la zona.

detall%20tecnic-circuits%20pla%20anyella

A més, es fa constar que la resta d’inversions per adequar la zona, com ara un edifici de serveis o unes grades per al públic, serien de caràcter temporal. Un cop celebrats els Jocs, i segons va informar dilluns el telenotícies migdia de TV3, totes les estructures es desmuntarien i es repartirien entre la resta d'estacions nòrdiques de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny