Notícia

Calor d'estiu a mitjans de maig

S'avança la calor d'estiu, amb el punt àlgid durant el cap de setmana

Mapes de temperatura a 850 hPa (uns 1500 m d’altitud, a la dreta) previstos pel model ECMWF (Centre Europeu de Predicció) per dissabte al migdia (esquerra) i per diumenge al migdia (dreta)
Mapes de temperatura a 850 hPa (uns 1500 m d’altitud, a la dreta) previstos pel model ECMWF (Centre Europeu de Predicció) per dissabte al migdia (esquerra) i per diumenge al migdia (dreta) Autor/a: Meteocat
S'avança la calor d'estiu. La predicció meteorològica indica una forta pujada de la temperatura, que tindrà el seu punt àlgid durant el cap de setmana. Entre dissabte i diumenge la temperatura màxima estarà més de 10 graus per sobre de la mitjana climàtica a zones de l’interior, i es podrien arribar puntualment als 36 o 37 graus al nord de ponent. També es preveuen nits tropicals a punts del litoral, amb mínimes per sobre dels 20 graus.


bany-riu-segre-estiu-allRefrescant-se al riu Segre al seu pas pel municipi d'Isòvol, ala Cerdanya, l'estiu de 2020 (Foto: Diaridelaneu.cat).

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una massa d’aire molt càlid procedent del nord d’Àfrica que provocarà un notable ascens de la temperatura. Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que de cara als pròxims dies una zona anticiclònica s’ubicarà a la Mediterrània occidental, i una depressió es centrarà a l’oest de la Península Ibèrica. Aquesta configuració permetrà l’entrada d’una glopada d’aire càlid de procedència africana, que anirà acompanyada de molta pols en suspensió.

Un dels fets més importants a tenir en compte seran els valors de temperatura màxima del cap de setmana, especialment a punts de l’interior, on és probable que se superin els 30 graus en general, i estiguin per sobre dels 35 a ponent. Fins i tot no es descarta que, de manera local, s’arribin a registres de 36 o 37 graus a la Noguera i al Pallars Jussà. Al prelitoral els valors màxims estaran entre 27 i 32 graus, mentre que al litoral i al Pirineu es quedaran entre 22 i 27. La temperatura màxima, però, quedarà frenada en alguns sectors a causa del vent de marinada. L’elevada humitat relativa també farà augmentar la sensació de xafogor, especialment prop de la costa.

A més, la temperatura mínima també quedarà força alta, i en alguns llocs del litoral hi haurà nits tropicals, amb valors mínims que puntualment no baixaran dels 20 graus.

Aquest episodi càlid podrà allargar-se com a mínim fins el 24 de maig, quan la temperatura ja començarà a baixar fins assolir els valors propis per l’època de l’any.

Per altra banda, la predicció indica que, durant aquest episodi càlid, seguirà la manca de precipitació. Tan sols es preveuen alguns xàfecs i tempestes de tarda, especialment al Pirineu i al quadrant nord-est.

A causa de les possibles variacions de la configuració atmosfèrica, caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny