Notícia

El Pirineu s'altera en temperatures i precipitacions

La temperatura al conjunt de la serralada s’ha incrementat en 1,6 ºC des de mitjans de segle XX

El Pirineu s'altera en temperatures i precipitacions
El Pirineu s'altera en temperatures i precipitacions Autor/a: Infografia Meteocat
El Servei Meteorològic de Catalunya participa al 4t Col·loqui Internacional sobre Canvi Climàtic en Zones de Muntanya. El congrés exposa els resultats del projecte OPCC-ADAPYR que durant dos anys i mig ha treballat per millorar l’adaptació i resiliència dels Pirineus al canvi climàtic. El Servei Meteorològic de Catalunya presenta el Butlletí d’Indicadors de Canvi Climàtic dels Pirineus 2020, on per primer cop s’ofereix una visió de l’estat del clima al conjunt de la serralada.


vallter-telecadira-jordi-pujol-llevantadaEfectes d'una llevantada al Pirineu oriental. La precipitació acumulada anual als Pirineus al 2020 va estar lleugerament per sobre de la mitjana 1981-2010, en un +10%. Als Pirineus orientals es van localitzar els màxims, amb anomalies superiors al 50%, especialment pel pes del temporal Gloria. Per contra, el Plrineu central va registrar dèficits pluviomètrics destacats. (Foto: Vallter).

La ciutat de Bilbo (Euskadi) acull els dies 19 i 20 de maig el 4t Col·loqui Internacional sobre Canvi Climàtic en Zones de Muntanya. El congrés està organitzat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) pertanyent a la Comunitat de Treball dels Pirineus, i per la presidència actual d’aquest organisme, el govern autònom basc.

El col·loqui s’emmarca en la presentació dels resultats finals del projecte OPCC-ADAPYR, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i del qual és soci beneficiari el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), juntament amb altres onze entitats. Durant els dos anys i mig de durada del projecte, s’ha treballat en el desenvolupament d’eines i recursos per preparar el territori dels Pirineus als desafiaments del canvi climàtic, i millorar-ne i augmentar la seva adaptació i resiliència. En aquesta línia, en el marc del col·loqui, es presentarà la primera Estratègia Pirinenca de Canvi Climàtic (EPiCC) recentment aprovada, i el primer Butlletí d’Indicadors de Canvi Climàtic dels Pirineus (BICCPIR).

És precisament en l’elaboració del BICCPIR on l’SMC ha tingut un paper rellevant, definint el seu disseny i continguts, a partir de les aportacions dels diferents socis del projecte. El butlletí conté indicadors climàtics recopilats des de mitjans de segle XX i fins al 2020, i inclou una radiografia de l’estat del clima aquest any, i també una anàlisi de les tendències observades en la temperatura i la precipitació, dels canvis observats en l’extensió de les glaceres o de la fenologia dels boscos pirinencs, entre d’altres. Alguns resultats remarcables que ofereix el butlletí són:

1 • La temperatura al conjunt dels Pirineus s’ha incrementat en 1,6 ºC des de mitjans de segle XX (1959). L’estiu és l’època de l’any que ha experimentat un escalfament major (2,3 ºC), mentre que l’hivern és la que ha mostrat una tendència menys marcada (1,1 ºC).

2 • La precipitació al conjunt de la serralada tendeix a disminuir molt lleugerament des de mitjans de segle XX (1959): un 8% de descens. On més ha disminuït ha estat als vessants sud i al mediterrani (al voltant d’un 15%).

3 • L’extensió de les glaceres està en clar retrocés des del 1990, que és quan es comencen a monitorar 10 massissos. La glacera de l’Aneto ha disminuït la seva extensió a la meitat en aquests trenta anys, de 100 Ha. a 47 Ha.

4 • Els boscos pirinencs avancen cada cop més la data de la seva brostada. Des de 2013 s’ha avançat en tres setmanes, en espècies com el pi negre o l’avet.

L’edició del BICCPIR esdevé una fita, donat que és el primer cop que es té una visió conjunta de l’estat del canvi climàtic als Pirineus, i des de diverses perspectives.
 
Finalment, en el marc del projecte, ha estat possible signar un acord de provisió de dades meteorològiques i nivològiques entre les cinc entitats gestores de xarxes meteorològiques oficials: Agencia Estatal de Meteorología, Météo France, Servei Meteorològic Nacional d’Andorra, Euskalmet i Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest acord permetrà actualitzar i ampliar el butlletí en futures edicions.

Podeu accedir a l’edició en català del BICCPIR a través d’aquest enllaç.
Podeu accedir al programa complet del Col·loqui mitjançant aquest enllaç.
Més informació: https://www.opcc-ctp.org/ca

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny