Notícia

S'inicia el procés per a elaborar l’Agenda estratègica del Pirineu 2030

L'Agenda debatrà com aprofitar el patrimoni cultural i l'esport com a motor de desenvolupament

Aransa,esqui de fons,esqui nordic
El Govern inicia el procés d’elaboració de l’Agenda estratègica del Pirineu 2030 Autor/a: Aransa
El Govern inicia el procés per fer una Agenda estratègica del Pirineu 2030 que l'orienti a un desenvolupament sostenible. El document se sotmetrà a un procés de participació ciutadana per recollir aportacions i necessitats del territori. L'Agenda debatrà com aprofitar el patrimoni cultural i l'esport com a motor de desenvolupament. El Llibre blanc de les estacions de muntanya, aprovat el 2020, servirà per guiar la diversificació d'aquestes infraestructures. En Resum, un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques.


n_260-carretera-motorista-collada_de_toses-is

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha donat compte al Consell Executiu d'aquest dimarts del primer document que marca l'inici de l'elaboració de l'Agenda estratègica del Pirineu amb horitzó 2030. Aquesta serà, a la pràctica, un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques els pròxims anys amb un segell i identitat pròpies. D'aquesta manera, s'engega un procés participatiu per elaborar una Agenda prèvia, és a dir, un document d'anàlisi de les potencialitats i reptes del territori. Aquest estarà obert fins el mes d’octubre i es desenvoluparà a partir d'un document d'avanç que ha rebut el vistiplau del Consell Executiu.

Banner-resultats-728x90

L'objectiu del Govern és orientar el futur sostenible del Pirineu, tant pel que fa a la seva població, garantint-ne l'arrelament, com a l'accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital. L'Agenda haurà d'ajudar a trobar nínxols de mercat per impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l'entorn natural i que situï les persones al centre de les decisions. El document es concretarà conforme es vagi desenvolupant al territori, tot prioritzant les accions més transformadores que funcionin com a tractores de l'economia, i en cogovernança des de les pròpies comarques del Pirineu.

La proposta inicial de l'Agenda fixa quatre pilars de debat, cadascun amb els seus objectius concrets. El primer té a veure amb les persones i la governança i vol definir accions per a l'arrelament de la població i la garantia d'accés als serveis bàsics, l'accés a l’habitatge, la creació de serveis mancomunats, la creació de l'Agència de desenvolupament dels territoris del Pirineu, el desplegament de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran o l'aplicació de l'Agenda rural i l'Agenda urbana de Catalunya. En aquest eix s'inclou també el desplegament d'un paquet legislatiu específic que passa per una nova Llei de muntanya, la Llei de territori i la creació d'un codi de legislació local que reculli la singularitat dels municipis rurals.

segway-pista-llarga-la-molinaActivitats d'estiu a La Molina (Foto: arxiu).

Dins l'àmbit de medi ambient i sostenibilitat s'inclou l'accés i l'ús sostenible, inclusiu i equitatiu als recursos naturals, la gestió dels boscos i sòls agrícoles, la potenciació d'una indústria verda, els parcs naturals com a porta d'entrada al Pirineu o el desplegament de les energies renovables i de les infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics. L'aprovació d'un Pla territorial sectorial de turisme al Pirineu completa aquest eix.

Mentre, pel que fa a desenvolupament econòmic i innovació, l'Agenda debatrà com aprofitar el patrimoni cultural i l'esport com a motor de desenvolupament, la creació del Museu virtual del Pirineu o les mesures per esdevenir un territori intel·ligent i aprofitar les possibilitats del teletreball per atreure talent. El Llibre blanc de les estacions de muntanya, aprovat el 2020, servirà per guiar la diversificació d'aquestes infraestructures.

Finalment, en mobilitat i connectivitat es parlarà de la millora de les infraestructures, l'arribada de la fibra òptica a tots els municipis i la garantia de cobertura de mòbil, els plans directors de mobilitat, la integració tarifària i el transport a la demanda, juntament amb el manteniment dels camins i el desplegament de la xarxa d’heliports públics H24. En conjunt, l'Agenda serà un procés de participació i concertació territorial a tots els nivells administratius i amb tots els agents del territori, amb la dinamització econòmica sostenible i l'arrelament de la població com a prioritats. Així, el document permetrà recollir i plasmar en un document les necessitats reals de les comarques pirinenques i, com a tal, serà la base sobre la què s'aprovarà la futura Estratègia del Pirineu, que fixarà les actuacions concretes per donar resposta a aquestes necessitats.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 










giny









Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny