Notícia

Plaja: "Ens estranyaria molt que l'Estat i el COE volguessin perdre l'oportunitat de la candidatura dels Jocs"

La Moncloa té "dubtes" sobre les competències del Govern per la consulta i obre una "negociació bilateral"

govern
Una part del Govern català just abans de la reunió setmanal d'aquest matí Autor/a: ACN
"Ens estranyaria molt que l'Estat i el COE volguessin perdre l'oportunitat històrica de la candidatura dels Jocs d'hivern". Durant la roda de premsa a Palau posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que no hi ha "cap informació oficial ni extra-oficial" que apunti que la Moncloa o el COE tirin la tovallola per la candidatura del 2030: "Saben que Catalunya està preparada i organitzada per liderar els Jocs". D'altra banda, la Moncloa ha obert un procediment legal perquè té "dubtes" sobre les competències de la Generalitat per fer la consulta al territori. Les dues administracions han obert una "negociació bilateral" per tancar un "acord" que eviti un recurs al Tribunal Constitucional.


Plaja ha denunciat un "nou atac" del govern espanyol cap a les competències catalanes. El Govern va aprovar el 15 de març un decret llei, aprovat després pel Parlament, que permetia modificar la llei de consultes no-referendàries per tal de fer-ne a nivell supra-municipal. Però aquest dimarts els ministeris d'Interior i de Política Territorial han traslladat al Govern que tenen "dubtes" sobre les competències per determinar consultes locals.

Els dos executius han obert una "negociació bilateral" que pot durar 8 mesos per "intentar arribar a un acord", segons ha explicat Plaja. Fonts de la Moncloa han explicat a l'ACN que prioritzarà la possibilitat d'arribar a una entesa, per evitar així un recurs que porti el decret llei al TC. El govern espanyol plantejarà millores a la Generalitat per tal de buscar aquest acord.

Sigui com sigui, el Govern està "convençut" de la legalitat del text. A més, Plaja ha subratllat que el procediment "no ha de frenar" l'aplicació del decret i, per tant, de la consulta. "El problema no és la legalitat, que la té tota, sinó els nervis que apareixen a Madrid cada vegada que es parla de consultar la ciutadania, al marge del motiu", ha advertit la portaveu.

Plaja ha asseverat que el decret continua "plenament vigent" i que la consulta "es podrà celebrar" quan el Govern decideixi que s'ha de convocar. En canvi, l'executiu "no contempla en cap cas" l'escenari de no arribar a un acord sobre aquest tema, i que arribi al TC.

Plaja ha conclòs, amb sarcasme, que no voldria pensar que el "condicionant" perquè no hi hagi una candidatura "en solitari" és que qui la lideraria seria Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny