Notícia

Ruta en bicicleta de muntanya de Beret a Esterri d'Àneu

Una ruta de 36 quilòmetres travessant una de les valls més espectaculars del Pirineu

Montgarri,bicicleta,BTT,RC
Ruta en bicicleta de muntanya de Beret a Esterri d'Àneu Autor/a: Diaridelaneu
Una ruta de 36 quilòmetres travessant una de les valls més espectaculars del Pirineu. Iniciem la ruta de Beret a Esterri d'Àneu amb bicicleta passant per l'idíl·lic poblet de Montgarri. Pel camí observem com el canvi de vegetació es fa progressiu a mesura que anem perdent altura. Sembla una bona ruta, oi? Us ho expliquem.Ja feia uns quants anys que havíem llegit algun article sobre aquesta ruta i tot el que escoltàvem en converses informals ens transmetia molt bones sensacions. Amb aquest formigueig l'estómac d'objectius pendents només era qüestió de temps que ens hi poséssim.

Finalment, el 4 de juliol passat va arribar el nostre dia. Per fer aquesta ruta de 36 quilòmetres, gairebé tots de baixada, només hi ha una qüestió logística a tenir present: només es fa d'anada. Així doncs, cal tenir ben present que, o anem amb dos vehicles o millor ho deixem tot en mans d'alguna de les empreses que es dedica a aquesta activitat.

En el nostre cas va ser Esierri Bike, radicada a Esterri d'Àneu, amb 12 anys d'experiència en aquesta activitat. Aquesta empresa familiar facilita tota la logística necessària per a la ruta: des del transport fins a Beret fins al lloguer de la bicicleta, kit antipunxades i casc, entre altres qüestions.

ruta-beret-esterri-btt-creu-montgarri-ist
Ruta en bicicleta de muntanya de Beret a Esterri d'Àneu. Al fons de la vall s'hi veu el campanar de Montgarri.

El paquet de Beret a Esterri d'Àneu amb bicicleta que ofereixen comença a les 9 del matí amb la trobada a les oficines situades a l'entrada del poble d'Esterri d'Àneu (carrer Major, 68). Es fa una breu sessió informativa per explicar 4 apunts molt senzills, com ara esmentar els possibles llocs per dinar a la ruta (si és que no portem pícnic).

Pràcticament, sense adonar-nos ens enfilem a les furgonetes amb els corresponents remolcs amb les bicis ja carregades. Tot ràpid i ben organitzat.

Sortida des de Pla de Beret

La ruta comença al Pla de Beret (1.850 m), a uns 40 minuts d'Esterri. Beret sempre és un paratge agradable de visitar per a qualsevol esquiador que s'hi consideri. Quan ens posem en ruta sobre la bicicleta, són gairebé les 11 del matí. Quant de temps vam perdre a preparar la bicicleta amb artefactes go-pro que no aconseguia ajustar bé! Amb retard, però amb molta il·lusió, comença el nostre descens cap a Montgarri, primera parada “oficial” de la nostra ruta.

ruta-beret-esterri-btt-montgarri-ist
Breu parada per a captura fotogràfica a Montgarri


L'itinerari a seguir per bicicletes i senderistes és el del camí que baixa pel lateral esquerre de la vall. O sigui, pel costat esquerre del riu Noguera Pallaresa seguint el corrent del riu. El que baixa pel costat dret és una pista forestal que normalment fan servir els vehicles 4x4. Tots dos es fonen en un a partir de Montgarri direcció Esterri.

Es tracta d'una norma no escrita i per descomptat de no obligat compliment, però que va molt bé a tenir present per totes les parts. Al cap i a la fi, afavoreix tots els que volen visitar Montgarri, sigui de motor, a peu o amb bicicleta.

ruta-beret-esterri-btt-istPassat Montgarri, els paisatges de boscos frondosos, clarianes al bosc es van alternant

Seguint el curs del riu Noguera Pallaresa

El camí de baixada ens porta fins al petit nucli de Montgarri, que intuïm deu estar sovint freqüentat per excursionistes, ciclistes, vehicles 4x4 i motoristes en ruta. El paratge es descobreix idíl·lic a la nostra vista quan apareix el campanar per primera vegada.

Fins aquí gaudirem d'un paisatge d'alta muntanya, que combina els prats alpins amb els boscos de pi negre. Al centre de la vall, el curs natural del Riu Noguera Pallaresa serà sempre el nostre guia natural de referència.

ruta-beret-esterri-btt-ist-1
En ruta de Beret a Esterri d'Àneu (Foto: IST).

A partir de Montgarri ja només hi ha un únic camí i aquest queda al costat dret de la vall, que comença a estar dominat per avets majestuosos. Al cap de pocs quilòmetres de deixar enrere el poble entrem a la comarca del Pallars Sobirà. El camí és en bona part a l'ombra i això, sobretot en un estiu com el present, ho fa molt agradable.

El Fornet, un refugi a mitjan ruta

De mica en mica, a mesura que avancem quilòmetres el camí va perdent pendent, la vegetació que ens envolta també s'adapta a l'alçada i, alhora, la Noguera Pallaresa va guanyant cabal.

trepitjaneus-bonabe-el%20fornet-btt-ist-1
Trepitjaneus per a circuits de nòrdic. S'usava a Bonabé (El Fornet) per preparar els circuits de nòrdic (Foto: R.C.).

Entretinguts per paisatges de postal i racons fotogènics, arribem al refugi del Fornet (1375 m), peu de pista de l'antiga estació d'esquí nòrdic de Bonabé. A banda de ser la base per fer diversos cims de la zona (Tuc de Gel 2.499 m o Port de Salau 2.087 m), actualment forma part d'una travessia de sis etapes entre refugis de muntanya, la del Mont Valier tour.

Aparcada al costat del refugi, encara hi ha la trepitjaneu per preparar els circuits. Trobar-se amb una trepitjaneu, ni que sigui sota un sol gairebé abrasador, sempre és una qüestió que desperta simpatia i complicitat als qui som esquiadors.

ruta-btt-beret-esterri-bicicleta-RC

Com a estació d'esquí nòrdic va tancar portes de forma definitiva l'any 2000. També ens crida l'atenció el 4x4 Lada Niva llevaneu estacionat en un voral de la carretera, així com els dos grans aparcaments que acompanyen aquest magnífic refugi.

El Fornet també és una fantàstica opció per dinar a la ruta, sobretot per als que com nosaltres ens entretenim en qualsevol racó per fer fotos amb la càmera. Entre aquests clics i observar tot el que ens envolta, ja són dos quarts de nou de la tarda quan seiem al restaurant del refugi. I faig una recomanació gastronòmica per als que volen menjar aquí: l'arròs de muntanya.

Són dos quarts de tres de la tarda i tornem als pedals. A partir del refugi i ja fins a Esterri d'Àneu la carretera està pavimentada. Aquest canvi de superfície, que per a alguns pot restar interès a la ruta, a nosaltres ens ha semblat un contrapunt interessant. En qualsevol cas es tracta d'una carretera sense gairebé trànsit i els paisatges que ofereix són igualment un al·licient a la vista. Es nota que anem perdent alçada en la vegetació. I en les temperatures.

ruta-btt-beret-esterri-bicicleta-RC%281%29

La ruta ens facilita visitar les poblacions d'Alós (1.268 m), Isil, Boren amb el pantà, Isavarre i, finalment, Esterri d'Àneu (957 m).

Arribats a Esterri, la nostra particular "fi d'etapa ciclista", la nostra satisfacció és evident. Les recomanacions que havíem escoltat o llegit sobre aquest itinerari estan a l'altura del que s'ha experimentat. ! La ruta respon a les expectatives que teníem sobre ella i de quina manera!

ruta-btt-beret-esterri-descans-riu%20noguera%20pallaresaPetit descans a tocar del Noguera Pallaresa (Foto: IST).

Entre clics i molts glops d'aigua (la calor el 4 de juliol era considerable), ens vam presentar a la base d'operacions d'Esierribikes a pocs minuts per a les sis de la tarda. Dani, el responsable de l'empresa, ja estava patint.

No, ni de broma es triguen ni 5 ni 8 hores a fer la baixada: normalment, i si un està en forma, la ruta es pot fer en unes tres o quatre hores. Nosaltres, entre el dinar, les aturades constants i la poca pressa que teníem per arribar al final d'etapa del nostre tour, les hores s'anaven sumant, és clar, però és que a nosaltres se'ns van fer curtes i no paràvem atenció al rellotge.

En definitiva, a nosaltres la baixada Beret-Esterri amb bicicleta ens ha semblat una activitat espectacular per la natura que ofereix i perquè és una activitat física d'esforç molt moderat. Recomanable per a parelles, famílies i amics que estiguin en forma i amb ganes de viure una experiència a cavall entre l'aventura fàcil i l'observació de bells paisatges.

Us hi animeu?

Comentaris

  • Nosotros cuatro la hicimos hace 27 años ,tres chabales de 20 años y yo tenia 43 de esterri de aneu a beret y de vuelta a esterri en el dia, preciosa la ruta en bbt ,estabamos en forma paliza de subida .

5-10-20-tots
1
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny