Notícia

Excursió al Balandrau

Una de les sortides clàssiques per un dels senders del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser

Balandrau,excursio,tres pics,coll de tres pics,11072022,IST
Excursió al Balandrau, siluetat pel cel blau a la part esquerra de la imatge. Més a la dreta els Ters Pics i el coll dels Tres pics Autor/a: Diaridelaneu
Excursió a un dels cims clàssics a cavall de la Vall de Camprodon i la Vall de Ribes. Hi accedim per la seva ruta i sender més popular, des de Tregurà de Dalt. Una magnífica sortida per a conèixer els valors i les riqueses del Parc Natural de les Capçaleres del ter i el Freser.


Bastiments-coma%20de%20vaca-coll%20de%20tres%20pics-ISTObservant la Coma de Vaca i capçalera del Freser (Foto: Diaridelaneu).

El Balandrau (2.485 m) és un dels cims emblemàtics que comparteixen la Vall de Camprodon i la Vall de Ribes. Mentre la primera en comparteix l’accés més popular i fàcil pel vessant de llevant, la segona en permet un accés més tècnic i exigent físicament des de Coma de Vaca, pel vessant de ponent. Forma part de la llista dels 100 cims de la FEEC.
El cim se situa a carena divisòria de les aigües Ter i Freser, dins del parc natural de les Capçaleres del Ter i Freser.


Les panoràmiques de 360° que ofereix des del cim permeten una visió excel·lent de la vall de Coma de Vaca i la Capçalera del ter, al vessant nord de la muntanya, i de les comes de Font Lletera i Granollers, pel seu vessant sud. Tot un contrast orogràfic, de vegetació i de panoràmiques.

balandrau-excursio-torrent-de-font-lletera-11072022-istPujant cap al Balandrau. Al fons de la vall el torrent de Font Lletera (Foto: IST).

Accés des de la Vall de Camprodon

Ens dirigim cap a Tregurà de Dalt (1320 m) i a partir d'aquest nucli trobarem una pista forestal que, en cas de seguir-la completament, ens permetria arribar fins al poble de Pardines, ja dins la Vall de Ribes. És molt recomanable fer-la amb vehicle 4x4.

Des de Tregurà, ens caldrà fer uns 4-5 km d'aquesta pista, fins a coincidir amb un desviament cap a la dreta d'una segona pista forestal. Deixarem el vehicle en aquest punt, conegut com el collet de la Gralla (realment no ens trobem en cap coll o collada, però té aquest nom) i que coincideix amb la cota 1950 m, en plena cara sud sota el pic del Castell dels Moros (2.132 m).Balandrau-excursio-pista%20forestal-11072022-ISTPunt d'inici de la ruta al Balandrau (Foto: IST).

A més, aquí la pista és ampla i si el deixem ben cenyit al lateral del camí el nostre vehicle no molestarà a la circulació dels altres vehicles. Aquesta pista forestal és força concorreguda en els mesos que la neu no en priva la circulació.

El camí d'ascens s'inicia seguint aquesta segona pista forestal, on hi ha una tanca que n'impedeix la circulació als vehicles que no n'estan autoritzats a circular-hi. Aquesta pista s'enfila ràpidament pel pendent de la muntanya en direcció a la Collada del Moro (2093 m), on trobarem una bassa d'aigua, i la Collada de Fontlletera (2131 m), també amb una bassa d'aigua. Totes dues basses, gairebé seques en el dia de la nostra visita, són freqüentades pels ramats de vaques i egües que pasturen en aquesta zona de prats ondulats i pendents lliures de bosc.

Balandrau-cimDalt del cim del Balandrau (2.584 m).

A partir de la segona bassa el camí, encara prou ample per a permetre la circulació de vehicles, puja progressivament pel lateral de ponent del cim de Font Lletera fins a arribar a la Collada de Tres Pics (2398 m). A tocar del mateix coll hi ha una estació meteorològica.

A partir d'aquesta collada ja podrem observar la capçalera del Freser i una magnífica perspectiva de la cara sud del pic de Bastiments (2.881 m). També podrem veure als nostres peus i pel vessant nord el mític refugi de Coma de Vaca (1.995 m). Des del mateix coll prenem un sender que en direcció a ponent ens permetrà trepitjar fàcilment el conjunt dels Tres Pics (2502 m) (2504 m) (2527 m) per, finalment, coronar el cim del Balandrau (2.584 m). Cap dificultat tècnica per arribar al cim, més enllà de l'esforç físic més aviat moderat.

balandrau-puigmalDescansant al cim del Balandrau (2.584 m). Al fons, el Puigmal a l'ombra dels núvols (Foto: R.C.).

El cim del Balandrau té la peculiaritat que ofereix tres punts d'interès al mateix cim que s'identifiquen per alinear-se gairebé en ratlla: la creu, posada recentment, el vèrtex geodèsic de ciment, i un petit altar o monument d'homenatge als pessebres de muntanya.

Toca fer una parada per menjar alguna cosa i, sobretot, per gaudir dels paisatges de valls i cims de l'entorn, entre els quals el Torre Neules o l'imponent Puigmal dirigint la vista cap al nord-oest.Si teniu interès a identificar els cims de l'entorn perquè no els coneixeu podeu fer ús d'aquesta app: Peak Visor. Per baixar només ens caldrà refer el camí de pujada.

Peak%20VisorPanoràmica de cims que identifica la app Peak Visor des del mateix Balandrau en direcció nord

La nostra excursió al Balandrau l'11 de juliol de 2022 en dades:
El nostre track al Balandrau amb la app. Skitude en aquest enllaç.


En total: 680 metres de desnivell (1.947 m/2.582 m), 10,9 km anar+tornar i 04.28 hores comptant parades.

Els nostres consells, recordatoris i recomanacions per a aquesta excursió

Recordar-vos que l'accés a qualsevol cim s'ha de fer en silenci, sense sortir del camí i el sender i sense deixar cap mena de residu, i evitar així alterar l'hàbitat d'espècies animals com l'isard, la perdiu blanca o el gall fer, tots tres presents a la capçalera del Ter i el Freser. Les dues últimes es troben en perill d'extinció.

• Valoreu la possibilitat de baixar fins al refugi de Coma de Vaca. A l'estiu, serveixen esmorzars i dinars.
• Un cop al cim és assequible allargar l'excursió fins al Puig Cerverís (2.208 m) tot carenejant en direcció sud-oest. Tornada per la pista forestal.

• Si us ho podeu permetre, eviteu l'excursió en caps de setmana d'alta afluència.

• És prohibit arrencar o tallar flors ni cap altra espècie vegetal.

• Els gossos s'han de portar controlats en tot moment, i per això es recomana portar-los subjectats (veure normatives dels Parcs Naturals de Catalunya), ja que poden provocar molèsties a la fauna salvatge i als ramats de vaques i egües.

• I com sempre, porteu el mòbil carregat, aigua, roba d'abrigar, ulleres de sol, crema protectora, una assegurança per a activitats a la muntanya i el material propi que es correspon per a qualsevol sortida a l'alta muntanya d'acord amb les condicions i previsions meteorològiques. Plànol i bruíxola.


Enllaços recomanats:
Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser.
Bones pràctiques en les visites als Parcs Naturals.
Consells per visitar un Parc Natural
Refugi d'Ull de Ter
Vallter 2000
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny