Notícia

Meteocat fa balanç d'una de les onades de calor més persistents

L'ACA declara l'alerta per sequera a la capçalera del Ter

Balandrau,collada font lletera,capçalera ter
Bassa d'aigua al vessant sud del Balandrau l'11 de juliol passat. L'ACA ha declarat l'alerta per sequera a la capçalera del Ter. Autor/a: Diaridelaneu
Balanç d'una de les onades de calor més persistents mesurades a Catalunya. Ha destacat per l’excepcional durada de l’episodi, amb més de dues setmanes de calor superior a la normal en plena canícula. Les nits tropicals han sovintejat tant al litoral com a l’interior i han estat fins i tot tòrrides a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’episodi ha portat registres de temperatura màxima inèdits a Europa, com els 40 ºC mesurats a Londres. A més, l'ACA ha declarat l'alerta per sequera a la capçalera del Ter.


Riu-segre,Palanca%20All,Sanavastre,180722Aspecte que oferia el riu Segre el passat 18 de juliol al seu pas per la palanca d'All i Sanavastre (Foto: DDLN).

La persistència de la massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que ha dominat la península Ibèrica durant més de dues setmanes, arribant en alguns moments fins i tot a les Illes britàniques, és la causa d’un dels períodes més llargs de calor sostinguda que ha viscut Catalunya en els darrers anys.

Malgrat l’excepcionalitat en la durada de l’episodi, s’han superat pocs rècords de temperatura màxima. Només 4 estacions de les 153 de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han superat la seva màxima absoluta de tota la sèrie i 23 han superat la màxima en un mes de juliol. Durant l’onada de calor de finals de juny 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, els registres màxims van ser més alts en general.

La següent taula mostra les màximes de cada comarca entre l’11 i el 25 de juliol de 2022 mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):

dades%20meteocat.png

A continuació es mostra la taula amb les estacions de la XEMA que han superat el rècord de temperatura màxima absoluta de la sèrie. Destaca el cas de l’estació de Vielha - Elipòrt, on es va superar el rècord de la sèrie fins a tres vegades durant l’episodi, concretament els dies 18, 19 i 24 de juliol.

ades%20meteocat%2018%2019%2024%20juliol

Pel que fa a la temperatura mínima, 16 de les 153 estacions amb més de 10 anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes de juliol, però cap d’elles de tota la sèrie. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24 h UTC):

meteocat-dades-onada%20calor

Les nits tropicals (temperatura mínima nocturna igual o superior als 20 ºC) han estat habituals a sectors costaners, però també en molts indrets elevats de l’interior. S’han registrat també nits tòrrides (temperatura mínima nocturna igual o superior als 25 ºC), especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per exemple, l’estació de Barcelona – Raval ha mesurat 13 nits tòrrides.

Persistència de la calor

El factor més destacat d’aquest episodi de calor ha estat la seva persistència, i una prova d’això són els valors de temperatura a 850 hPa (uns 1.600 metres d’altitud) del radiosondatge de Barcelona, per sobre de la mitjana des del passat 8 de juliol.

La temperatura mitjana a 850 hPa dels últims 15 dies, de l’11 al 25 de juliol, ha estat de 21,5 ºC. És la tercera quinzena amb la temperatura mitjana més alta de la sèrie de radiosondatges de Barcelona, iniciada el 1997, només superada per la del 12 al 26 d’agost de 2012 (22,5 ºC) i la del 26 de juny al 10 de juliol de 2019 (22,4 ºC).

De fet, des que va començar l’estiu climàtic, l’1 de juny, ha dominat la temperatura molt per sobre del normal. Només una baixada a finals del mes passat va trencar breument aquesta dinàmica anòmalament càlida.

Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor

Durant els darrers 15 dies, hi ha hagut 17 estacions de la XEMA que han superat 8 o més dies el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. Destaca Tírvia (Pallars Sobirà) amb 12 superacions, de les quals 9 de seguides, així com Sort (Pallars Sobirà), Orís (Osona) i Gisclareny (Berguedà) amb 10 dies. A l’altre extrem, alguns punts del litoral i de la vall de l’Ebre no han arribat a assolir el seu llindar de perill per calor.

Registres de temperatura màxima insòlits a Europa

Així com a Catalunya els registres de temperatura màxima no han assolit xifres rècord de manera generalitzada, a Europa s’han produït rècords excepcionals, amb valors insòlits en algunes zones, com per exemple els 40,2 ºC enregistrats a Londres (Anglaterra) o els 40,1 ºC a Hamburg (Alemanya), ambdós essent la temperatura més alta mai mesurada en sengles països. També cal destacar els 35,1 ºC d’Escòcia, nou rècord nacional.

D’altra banda, Portugal o França no han superat els seus rècords estatals, però sí d’algunes sèries, tal com mostra el mapa següent on destaquen els 47 ºC mesurats a Portugal.

meteocat-dades-onada%20calor-europa

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny