Notícia

Montgarri guanya l'esquí nòrdic al Pla d'Anyella

El nou projecte tècnic de Pirineus-Barcelona 2030 proposa fer les proves de biatló i fons a Beret

Montgarri guanya l'esquí nòrdic al Pla d'Anyella
Montgarri guanya l'esquí nòrdic al Pla d'Anyella Autor/a: Montgarri Outdoor
Beret, Cabana de Parros i Montgarri seran l'escenari olímpic per a les proves de fons i biatló si el COE (Comité Olímpic Espanyol) dona el vist-i-plau a la nova candidatura Pirineus-Barcelona 2030. Es tracta d'un dels canvis importants respecte al primer projecte tècnic, anterior al que s'havia de redactar conjuntament amb l'Aragó, i que situava aquestes proves al Pla d'Anyella, a la comarca del Ripollès.


la-molina-pla-anyellaEl pla d'Anyella vist des de l'estació d'esquí de La Molina (Foto: DDLN).

Aquest dijous el Govern de la Generalitat de Catalunya va presentar el nou projecte tècnic de la candidatura pels Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern de 2030.

Aquest nou projecte presenta alguns canvis importants respecte al que s'havia proposat fins a setembre de 2021, aleshores també en solitari i sense comptar amb l'Aragó. El de 2021 era un projecte que, igual que succeeix amb el presentat aquest juliol de 2022, apostava per a una candidatura 100% catalana i aranesa pel que fa a l'organització al Pirineu de totes les proves. Només les relacionades amb els trampolins de salts d'esquí i les proves de luge es proposava fer-les fora del Pirineu.

Ara, en el nou projecte publicat recentment a la web de la Generalitat de Catalunya, els canvis rellevants són els relacionats amb l'estadi per a les proves d'esquí de fons. Així, si en el projecte de 2021 els estadis de competició per a aquestes proves es recomanava que es fessin al Pla d'Anyella (veure enllaç), a la comarca del Ripollès, al límit de l'estació d'esquí de La Molina, en l'actual es proposa traslladar-los a la Vall d'Aran, a tocar de l'estació d'esquí de Baqueira-Beret.

Estadi de Beret-Cabana de Parros i Montgarri

La nova zona per a les proves de l'esquí de fons que contempla el projecte és la que queda compresa entre Beret, la Cabana de Parros i el petit nucli de Montgarri, tots tres a la Val d'Aran però dins la conca alta del riu Noguera Pallaresa.

estadi-beret-parros-montgarri
Estadi de Beret-Parros-Montgarri per al bitaló i esquí de fons

Aquesta zona delimitada per aquests tres paratges (situats entre els 1.825 m i els 1650 metres) seran l'escenari olímpic per a les proves de fons i biatló. Això sí, falta el vist-i-plau del COE i del Govern espanyol per a que el projecte tècnic de la nova candidatura Pirineus-Barcelona pugui esdevenir una realitat el 2030 o el 2034.

El projecte contempla la instal·lació d'una o dues grades amb una capacitat conjunta que podria arribar a les 6.000 persones.

Els circuits per a les proves de nòrdic: Del Pla de Les Forques al Pla d’Anyella

Recordem que no és la primera vegada que es canvia la ubicació dels estadis de competició per a l'esquí de fons. En el projecte de candidatura per a 2026 l’espai per a l’esquí nòrdic que inicialment s’havia previst era el del Pla de les Forques, dins el terme municipal de Fontanals de Cerdanya. Per al 2030 la candidatura ja proposava el canvi d'ubicació del Pla de Les Forques al Pla d'Anyella.

Més canvis

Va ser el setembre de 2021 quan el president del Govern espanyol Pedro Sánchez anunciava que per a la candidatura per a 2030 caldria incorporar el Pirineu aragonès i, en conseqüència, algunes de les proves que fins aleshores havien estat plantejades per a disputar al Pirineu català, passarien a fer-ho al Pirineu aragonès. Entre aquestes hi figurava l’esquí nòrdic, que en la proposta tècnica aprovada el 25 de març de 2022 passava a celebrar-se a Candanchú.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny