Notícia

L'experiència en competicions internacionals, la carta que afavoreix Pirineus-Barcelona

El Pirineu català s'ha especialitzat en els darreres anys a organitzar grans esdeveniments

la molina,proves densitat,copa europa
Control de gruix i densitat de la neu a La Molina de cara a la Copa d'Europa d'esquí alpí Autor/a: La Molina
El Pirineu català, malgrat que en general no llueix gruixos de neu tan espectaculars com els que sovint ofereixen els Alps, ha estat organitzant competicions internacionals complint sempre amb els paràmetres sol·licitats pels reglaments de competició que demanen organismes com ara la FIS. Ara, aquesta experiència en l'organització de les competicions internacionals, és una de les cartes que afavoreixen Pirineus-Barcelona com a candidatura a uns jocs d'hivern. Així ho mostra el nou projecte tècnic de la candidatura pels Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern Pirineus Barcelona 2030.


la-molina-copa-mon-ipc-ursulapueyoÚrsula Pueyo, a la Copa del Món IPC d’esquí alpí adaptat a La Molina celebrada el març de 2019 (Foto: Luc Percival).

Quan el gener de 2010 l'aleshores alcalde Barcelona Jordi Hereu presentava la proposta d'organitzar uns JJOO d'hivern entre el Pirineu i Barcelona, bona part de la ciutadania dubtava de la capacitat organitzativa i de la idoneïtat del Pirineu català per acollir un esdeveniment d'aquesta envergadura.

Aquella primer intent, que aleshores es va batejar amb el nom de Barcelona-Pirineus 2022, tenia previst desenvolupar totes les proves a Catalunya, en concret les de neu a la Cerdanya i les de gel a Barcelona. Fins i tot les dels salts d'esquí i les proves de luge, per a les les quals s'havia pensat a recuperar els històrics trampolins de Font Canaleta -encara avui dempeus. Així mateix s'havia plantejat construir un circuit per a bobsleigh a la zona de l'estació de tren de La Molina.

L'alcalde Hereu, a més, ho va fer en un moment força oportú, ja que feia dos anys que a La Molina s'havien celebrat amb èxit dues proves de la Copa del món d'esquí alpí femení. La seva organització, concedida per la FIS amb motiu del centenari de l'arribada de l'esquí a Catalunya (1908 als Rasos de Peguera), va deixar un molt bon llegat organitzatiu i d'imatge.

Des d'aleshores, la confiança de la FIS (Federació Internacional d'Esquí) i la IPC (International Paralympic Committee) en confiar proves a les estacions d'esquí catalanes ha estat una constant. El Pirineu català ha resultat ser, per a sorpresa d'alguns, una garantia de feina ben feta a l'hora d'organitzar esdeveniments internacionals i competicions sobre la neu. I prova d'això és el llistat de proves internacionals que, des de 2008 i fins a 2023, s'hauran organitzat al nostre Pirineu.


Vídeo sobre la construcció del circuit de la Copa del Món snowboard cros de Baqueira Beret el 2019

Tal com consta el nou projecte tècnic Pirineus Barcelona 2030 de la candidatura pels Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern, aquest és el desglossat de proves internacionals organitzades a les estacions de Baqueira-Beret, La Molina, Espot Esquí i Boí-Taüll.

Copa del Món esquí alpí femení a La Molina el desembre de 2008.
Copa del Món IPC a La Molina els anys 2009, 2010, 2021, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 i 2020.
Copa del món de snowboard a La Molina els anys 2008, 2010, 2012, 2013, 2015 i 2017.
Copa del món de snowboard a Baqueira Beret el 2019.
Final de la Copa del Món d'snowboard a Baqueira Beret l'any 2016.
Final de la Copa del Món de Snowboard a La Molina els anys 2014 i 2018.
Campionats del Món d'snowboard a La Molina l'any 2011.
Campionats del Món IPC d'esquí alpí a La Molina l'any 2013.
Final Grand Prix de patinatge artístic a Barcelona els anys 2014 i 2015.
Campionat del Món IPC de Parasnowboard a La Molina l'any 2015.
Campionat d'Europa d'esquí de muntanya a Boí Taüll l'any 2022.

En previsió:
Campionats del Món d'Esquí de Muntanya a Boí Taüll del 26 de febrer al 4 de març de 2023.

A tot aquest llistat cal incloure també l'estació d'Espot Esquí, que ja compta amb l'experiència d'acollir competicions internacionals com la Copa del Món de Telemark (anys 2011, 2013 i 2016), i proves com la Copa d’Europa  IPC.

la-molina-shapers-trepitjaneus-construccio-banked-slalom-280220-ist
Les estacions d'esquí catalanes compten amb personal ja rodat per complir amb els requisits exigits per acollir competicions internacionals (Foto: DDLN).

Així doncs, el llistat mostra com Pirineu català ha estat organitzant competicions internacionals complint sempre amb els paràmetres sol·licitats pels reglaments de competició que demanen organismes com ara la FIS o la International Paralympic Committee IPC.

Aquesta experiència en l'organització de les competicions internacionals és una de les cartes que afavoreixen la proposta de candidatura Pirineus-Barcelona per a organitzar uns jocs d'hivern. Ara falta que tan el COE com el Govern espanyol donin suport a la proposta catalana en solitari, sense comptar amb l'Aragó, sabent que igualment es compta amb solvència sobre la neu en l'organització de proves internacionals.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny