Notícia

Pirineus-Barcelona 2030 confirma l'estadi de descens de Masella

El nou traçat permetria acollir proves de descens i supergegant

Simulació aproximada del traçat de la pista de descens projectada a Masella
Simulació aproximada del traçat de la pista de descens projectada a Masella Autor/a: Adaptació
El nou projecte de candidatura Pirineus-Barcelona 2030 proposa habilitar a Masella una pista de descens, que en una part seria de nova creació i en una altra de restauració. Tal com ja s'havia plantejat a les precandidatures de 2022 i 2026, la seva sortida serà al cim de la Tosa d'Alp (2.500 m) i l'arribada al Pla de Masella (1.600 m).


masella-pista-descens-candidatura-pirineus-barcelonaSimulació del traçat de descens de Masella en el projecte de candidatura Pirineus-Barcelona 2030

Que les proves d'esquí alpí en uns hipotètics jocs d'hivern al Pirineu català se celebrarien a Masella i La Molina ha estat una qüestió gairebé innegociable. Un posicionament raonable, si tenim present l’aposta sostinguda per l’alta competició que ha fet La Molina a partir dels anys 2000. Així ho reflectien els primers esborranys de candidatures per a 2022 i 2026, i també en el darrer projecte plantejat per a 2030, primer en solitari (fins a setembre de 2021), després amb l'Aragó fins al juny passat, i ara de nou en la nova aposta en solitari.

Així ha estat en els successius projectes de candidatura Barcelona-Pirineus o més recentment Pirineus-Barcelona. Tant hi feia si es plantejaven amb l'Aragó com sense. I de fet, la ubicació geogràfica d'aquestes proves a la Cerdanya va ser un dels motius importants pels quals no es va tirar endavant la candidatura conjunta. Des de la part aragonesa es considerava que les proves més emblemàtiques, entre les quals les proves de descens, es quedaven al Pirineu català, en concret a les estacions cerdanes. Per aquest motiu estava previst habilitar un estadi per a descens a La Molina, que sembla que ho seria per a les proves de descens femenines, i un altre a Masella, que ho seria per a les proves de descens masculí.

Ara, en el nou projecte tècnic de la candidatura pels Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern Pirineus Barcelona 2030, es ratifica un cop més l'aposta per les estacions cerdanes.

Així, es proposa que l'estadi de descens de Masella, de moment batejat amb el nom de Pla de Masella, tingui sortida al cim de la Tossa d'Alp (2.535 m) i arribada al Pla de Masella (1.600). Aquesta nova pista permetria celebrar les proves de descens i supergegant.


masella-aeria

L'estadi de descens

En la descripció del projecte s'explica que "la zona d’arribada és àmplia" i que permetrà situar "folgadament la graderia d’espectadors, que tindrà caràcter temporal, així com tots els serveis necessaris per a la competició".

Pel que fa al tram superior, des de la cota 2.525 fins a la 2.130, aclareix que "coincideix amb la pista actual(fa referència a les pistes Tossa del Mig i Panoràmica- que transcorre per una zona sense vegetació arbòria ni arbustiva" i que, per tant, "només caldrà condicionar el terreny per augmentar l’espectacularitat de la competició".

També es destaca que en el tram intermedi i l’inferior, en aquest cas el d’arribada, seran "de nou traçat, seguint les recomanacions dels tècnics de la FIS". "El desnivell total és de 885 m, amb una longitud de 3.150 m i un pendent mitjà del 30%" conclou.

Finalment, s'especifica que la nova pista de descens tindrà caràcter permanent i que "la seva innivació quedarà assegurada pels sistemes de producció de neu actualment existents, si bé poden ser ampliats".

masella-esquiador-fceh
Esquiadors de la FCEH entrenant a les pistes del sector Tosa de Masella

Un itinerari calcat al de 2026

La pista de descens plantejada per al 2030, seria idèntica a la que es va plantejar per a una possible candidatura per a 2026.

Es tracta d'una prolongació de l'actual pista vermella de la Tosa (o Tosa del Mig), que s'enllaçaria amb el primer tram alt de la pista La Feixa. Des d'aquí, volteja el turó del Cap de Bosc -on arriba l'actual telecadira Masella Jet- i obriria un nou traçat més o menys paral·lel al pas d'aquest mateix telecadira. Tindria una llargada aproximada d’uns 3,5 kms, orientació nord, cota de sortida a 2.520 m. i arribada a la cota 1.600.

Aquest estadi tindria un aspecte alpí en el tram superior i boscós en el tram baix. Majoritàriament seria de qualificació vermella o negra, amb poca corba i per tant cal suposar que molt ràpid. Un dels trams de l'estadi de descens masculí a Masella coincideix amb un dels tres nous traçats que aquesta estació d'esquí tenia plantejats al sector de bosc per on s'enfila el telecadira Masella Jet, i que ja vam descriure en aquest article de 2016.


Característiques tècniques Estadi Masella

Cota Sortida: 2.500 m.
Cota arribada: 1.600 m.
Desnivell: 900 m.
Llargada: 3.900 m.

Dades%20tecniques-estadi%20descens-masella


 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny