Notícia
El bany en llacs d'alta muntanya: no a Catalunya, sí a Andorra
Al Principat d'Andorra no hi ha normatives que ho prohibeixin
Mentre que al Pirineu català el bany no està permès en els llacs d'alta muntanya, al Principat d'Andorra no hi ha normatives que ho prohibeixin. Això sí, des del Departament de Medi Ambient del Govern andorrà es recomana no fer-ho, ja que admeten que aquesta activitat pot afectar la biodiversitat.
Fa uns dies va esclatar la polèmica quan una imatge de practicants de paddel surf en un llac d'alta muntanya d'Andorra va generar un intens debat a les xarxes socials. Algun mitjà de comunicació andorrà també es van fer ver ressò del vídeo enregistrat als Estanys dels Pessons, Andorra, publicat pel canal d'Instagram del portal meteorològic Mèteo Pirineus Catalans.
El cert, però, és que al Principat d'Andorra no hi ha normatives que prohibeixin específicament el bany en llacs. Ara, però, uns dies més tard de les imatges, el departament de Medi Ambient del Govern andorrà ha demanat no banyar-se als estanys i rius. Segons la cap del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del país dels Pirineus, Sílvia Ferrer, ho ha argumentat pel fet que el bany de persones en estanys pot afectar espècies com els tritons, però també la pesca esportiva.
El cas és que productes químics en la composició de les cremes solars protectores, desodorants o sabons poden acabar tenint un impacte sobre la fauna i la flora dels llacs i rius. Per aquest motiu des del departament s'ha recordat que si bé a Andorra no hi ha cap normativa que prohibeixi el bany en rius i llacs, aquesta activitat no és recomanable per dues raons: d'una banda, perquè pot afectar a determinada fauna en època reproductiva i, per l'altra, perquè sí que n'hi ha una normativa que, en relació amb la pesca esportiva en llacs i rius, no es pot pertorbar aquesta activitat. La legislació andorrana en aquest camp contrasta amb la catalana, en la qual el bany en llacs d'alta muntanya està regulada i no permesa.
D'aquesta qüestió se n'han fet ressò alguns mitjans de comunicació andorrans a partir de les declaracions de la cap del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat d'Andorra a la RTVA.

Sota la Pica d'Estats el setembre de 2020. Aquesta imatge també va generar polèmica i debat en els ambients muntanyencs i naturalistes de Catalunya (Foto: arxiu).
La normativa al Pirineu català
En el cas del Pirineu català la prohibició és un fet dins el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En la normativa d'aquest parc queda explícitament prohibit dur a terme diverses activitats i especialment la del bany. En concret, s'especifica que "banyar-se en llacs, rius i torrents, així com practicar qualsevol esport o activitat aquàtica o subaquàtica, inclòs el descens de barrancs" està prohibit. El mateix passa a les zones catalogades com a PEIN o Parc Natural, en les quals el bany no està permès o està directament prohibit i per tant en cas d’infringir la prohibició, se sanciona a qui infringeix.
Els motius per a la prohibició al Pirineu català
Els perquès de no està permès o prohibit el bany en llacs d'alta muntanya ve motivat perquè la presència humana, a vegades lligada també la companyia de les seves mascotes, té efectes sobre les aigües, la fauna i la flora de la zona.
És inevitable que quan ens banyem es generi un increment dels sòlids en suspensió, una eutrofització de les aigües per abocaments involuntaris, contaminació per microorganismes de caràcter fecal i canvis en la composició dels microorganismes aquàtics. Més encara si portem cremes protectores per al sol o productes com ara desodorants, perfums o potser repel·lents d'insectes, ja que s'acaben generant residus químics en aigües de gran puresa. En aigües estancades la fauna piscícola, amfibis o invertebrats que l'habiten és sensible als seus efectes.

Prenent un bany al llac de Malniu, a la Cerdanya (Imatge d'arxiu DDLN).
Si t'ha interessat llegir El bany en llacs d'alta muntanya: no a Catalunya, sí a Andorra també et pot interessar llegir Denunciats per banyar-se en un llac d'alta muntanya.