Notícia

Com puc esdevenir un esquiador més sostenible?

El món de la neu avança dia a dia cap a la sostenibilitat

vall_de_nuria,esqui_de_muntanya,forapistes,esquiador,skimo
Com puc esdevenir un esquiador més sostenible? Autor/a: Vall de Núria
El turisme dels esports d'hivern i tot el que l'envolta també es veu immers en un procés per esdevenir més sostenible. La conjuntura actual d'escalfament global, de crisi energètica i d'una societat que exigeix avançar cap a un model més sostenible en totes les activitats i àmbits, n'està accelerant els canvis. Però, individualment, tots fem prou per adaptar-nos-hi amb actituds més sostenibles en el nostre dia a dia com a esquiadors?


masella-serra_cadi-skimo

El món de la neu avança dia a dia cap a la sostenibilitat. I quan parlem de sostenibilitat en aquest sector s'ha d'entendre que hi entrem tots els actors que en formem part: d'una banda, la part emissora: els esquiadors de muntanya, d'alpí, de nòrdic, practicants del surf de neu, excursionistes amb raquetes de neu, grups escolars que fan la setmana blanca, famílies amb segona residència... i de l'altra, els receptors, com ara les estacions d'esquí alpí o de nòrdic, hotels, restaurants, empreses de transport, etc.

En el seu conjunt, s'avança cap a un model d'equilibri entre creixement econòmic, la preservació del medi ambient i un tipus de lleure, el dels esports d'hivern, que necessàriament ha de ser compatible amb el respecte per la natura, la fauna i que, per tant, procuri erradicar tant com sigui possible la petjada de carboni. La societat ho demana, i cada dia que passa ho fa amb més insistència.

I tot això en un entorn i un moment marcat com mai per l'escalfament global. Una realitat crua, de la qual n'hem captat la gravetat més tossuda aquest estiu, de repetitius episodis de calor per sobre del normal, de durada cada vegada més sostinguda i que, per a més inconvenients, s'ha agreujat per una sequera que s'arrossega des del mes de desembre passat.

Si a la sostenibilitat i al canvi climàtic hi afegim la conjuntura actual que ve marcada per una crisi energètica de preus a l'alça, sembla més escaient que mai que algunes de les mesures que s'apliquen per a ser més sostenibles tinguin avui més sentit que mai. Ja en vam explicar algunes en aquest article fa uns dies.

la-molina-tren-blanc
El Tren Blanc, una opció econòmica pers als esquiadors de l'àrea metropolitana de Barcelona (Foto: arxiu ACN).

Però, i nosaltres, els qui som esquiadors de muntanya, de fons o d'alpí, o practicants de les raquetes, hi podem fer alguna cosa més del que ja estem fent? I tant que sí, i això sense necessitat de renunciar al nostre esport i lleure, tan necessari per al nostre benestar emocional i físic com a la vegada és necessari per a l'economia de les comarques de muntanya. Som-hi!

1 • Gaudeix de l'entorn natural en silenci i amb netedat

En la teva visita a les estacions d'esquí alpí o les de nòrdic, trobaràs espais habilitats per al descans, ja sigui per a fer un pic-nic, menjar i beure. Utilitza’ls i no cal que t'allunyi's del perímetre de l'estació. Si ets practicant de l'esquí de muntanya o de les raquetes de neu, gaudeix de l'entorn amb silenci i sense deixar cap mena de residu. La fauna ho agrairà.

2 • Esquia o practica amb raquetes allà on estigui permès

Algunes estacions d'esquí han delimitat molt bé les zones esquiables per tal de no molestar fauna molt sensible de l'alta muntanya, com és el gall fer. Hi ha zones que han estat reforestades recentment. Respecta-ho.

senyal-proteccio-gall-fer-acnUn rètol que indica zona de protecció de gall fer a l'estació d'esquí de Port Ainé

3 • Reconeix-los la feina que fan

Sovint les estacions d'esquí, tant de nòrdic com d'alpí, fan enquestes de satisfacció entre els seus visitants. Aprofita per agrair-los que estan treballant amb pas ferm perquè aquella estació avanci cap a la sostenibilitat. També els pots suggerir que optin per consumir energies verdes, que instal·lin canons de neu eficients i poc sorollosos, que vagin canviant les trepitjaneu dièsel per models elèctriques, híbrides d'hidrogen, etc. Segurament ja ho estan fent, però així se sentiran encara més recolzats.

4 • Mou-te en transport públic

Sempre que sigui possible, fes ús del transport públic: tren i bus. Com més demanda hi hagi, més s'esforçaran a millorar el servei i la freqüència. Alternativament, planteja't compartir el transport. Sí, ja sabem que és molt còmode i permet molta independència d'horaris i moviments el fet d'anar a esquiar en grups molt reduïts, però... per què no quedar amb els teus amics o veïns a l'hora de pujar a pistes? Deixarem menys empremta de carboni, reduirem la necessitat de fer aparcaments que resten espai al bosc i, a més, farem més vida social.

bus-blanc-viatgers-cerdanya-%40ISTEl bus blanc de la Cerdanya, una opció econòmica i pràctica per pujar a pistes (Foto: Diaridelaneu).


5 • Quan siguis a pistes, aprofita les hores

Fes del teu moment d'esquí un moment privilegiat. Ho és, i, per tant, aprofita i esprem les hores i els viatges que fas per pujar a la muntanya. Millora la teva experiència i viu intensament la natura. No saps quan hi tornaràs.

6 • Cuida bé el material

No cal renovar els equips (ens referim al material dur) més sovint del que és necessari per a la teva seguretat si han estat ben cuidats. El material dur destinat a l'alta muntanya està dissenyat per durar molt de temps i, sovint, no el sotmetem a les rigorositats climàtiques o físiques per a les quals han estat fabricats.

port_aine-head-e_rally

7 • Roba i complements de materials reciclats

Si hem de comprar roba i complements per a l'alta muntanya, prioritzem marques sostenibles, que fan ús de materials reciclats.

8 • Suport al restaurant amb producte local

Quant ens asseiem a taula en un restaurant, prioritzem els plats i begudes locals. El producte "quilòmetre 0" acostuma a ser més fresc i ajuda en l'economia d'aquella vall que estem visitant. A taula no cal anar amb màniga curta, ni cal que recordar al personal del restaurant que fa fred: ho saben més bé que nosaltres, perquè hi passen més hores que ningú. L’estalvi energètic aquest hivern serà d'obligat compliment i cal tenir empatia. Si cal, una capa més i llestos.

food-truck-vallter-rocacorbaUn food-truck especailitzat en producte de la Vall de Camprodon a Vallter 2000 (Foto: arxiu DDLN).

9 • Adeu als productes químics

Quan porteu els vostres esquís a reparar, recordeu al professional que hi ha darrere el taulell que preferiu que les soles tinguin un tractament amb ceres ecològiques. I que la crema protectora per a la nostra pell sigui fabricada amb una fórmula biodegradable.

10 • Orgullós d'intentar ser un esquiador més sostenible

I finalment, i si s'escau, explica sense complexos que intentes ser un esquiador més sostenible. La teva actitud pot ser clau per transmetre-la i fer-la extensiva a molts altres amics, família o companys de feina. I no tingui's cap dubte que anar a la muntanya és, en tot cas, igual de sostenible o d'insostenible que anar a la platja a l'estiu.

Si t'ha interessat llegir Com puc esdevenir un esquiador més sostenible?també et pot interessar llegir Vall de Núria, el paradís sense cotxes.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny