Notícia

Així ha estat l'agost de 2022: plujós i dels més càlids

Per contra, molt sec al litoral nord i sud i extrem del Pirineu oriental

Cel de la Cerdanya, des de Puigcerdà, el passat 26 d'agost.
Cel de la Cerdanya, des de Puigcerdà, el passat 26 d'agost. Autor/a: Diaridelaneu
El mes d’agost ha estat càlid o molt càlid al conjunt de Catalunya sense excepció, i en alguns punts la temperatura mitjana ha estat superior a la de l’agost del 2003, fins ara el més càlid. La pluviometria ha estat molt irregular. Plujós a la major part de territori, i molt plujós a la Terra Alta i en àrees del Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central. A la resta ha estat sec o molt sec en conjunt, sobretot al litoral Nord i Sud, i en àrees del prelitoral i Ponent.


La primera quinzena del mes va estar marcada per una falca anticiclònica i una massa d’aire molt càlid i persistent amb una temperatura de 20 a 25 °C a 850 hPa (uns 1500 metres d’altitud). La temperatura va ser excepcionalment elevada a bona part de la vall de l’Ebre i també es van superar els 40 °C a punts del litoral del Baix Ebre i del Baix Camp.

Nombroses tempestes i fenòmens de temps violent durant la segona quinzena

A partir de la segona meitat del mes, un marcat solc en altura amb un estrangulament d’aire relativament més fred a nivells mitjans i alts de la troposfera va afavorir la formació de potents tamborinades de distribució espacial i temporal irregular. Les tempestes de final de mes sovint van anar acompanyades de pedra grossa (més de 2 cm) fins i tot a zones del litoral, amb presència en alguns casos de fenòmens de temps violent.

El dia 30 d’agost es va donar una pedregada històrica a l’Empordà, amb pedres de fins a 10 cm a la Bisbal d’Empordà, la pedra més gran registrada a Catalunya.

El dia 31 les tempestes van ser nombroses i de distribució irregular. Durant la tarda un possible esclafit va afectar zones de l’Alt Penedès que van causar molts desperfectes, sobretot a la seva capital, mentre que a Barberà del Vallès es va observar un possible tornado.

Un agost dels més càlids de les últimes dècades

L’agost del 2022 ha resultat un dels més càlids de les últimes dècades, juntament amb els mesos d’agost del 2003 i 2012. El 2012 va ser excepcional sobretot a muntanya i a punts de l'interior, i no tant a la costa.

De les sèries històriques que disposa l’SMC amb registres des de 1950, l’agost 2022 ha estat el més càlid a les sèries de Flix-Vinebre (la Ribera d’Ebre), Igualada – Òdena (l’Anoia), Nerets – Tremp (el Pallars Jussà), Vielha (la Val d’Aran) i Tivissa (la Ribera d’Ebre), on en la majoria de casos el rècord precedent datava de l’agost del 2003.

Pel que fa a valors extrems, destaca el dia 12amb 43,6 °C a Vinebre (Ribera d’Ebre), rècord de la seva sèrie de 24 anys i a només 0,2 °C del rècord absolut de les estacions de la XEMA (43,8 °C d’Alcarràs el 29 de juny de 2019).

La temperatura nocturna ha estat elevada durant tot el mes al litoral, amb valors iguals o superiors a 20 °C (nit tropical), i fins i tot superior o igual a 25 °C (nits tòrrides). A l’estació Barcelona – el Raval durant l’agost s’han produït 22 nits tòrrides.

A l’Observatori de l’Ebre, amb dades des de 1905, l’agost del 2022 ha estat el més càlid dels darrers 118 anys, amb una temperatura mitjana de 29,1 °C, clarament per sobre dels 28,5 °C del 2003.

L’Observatori Fabra, que disposa de registres des de 1914, l’agost d’enguany ha estat el segon més càlid dels seus 109 anys de dades, amb 27,2 °C, només superat per l’excepcional agost de 2003, amb 28,5 °C.

Coixí d’aire càlid a uns 1500 m

Si bé durant la primera quinzena del mes la temperatura al nivell de850 hPa (uns 1500 metres d’altitud) era de 20 a 25 °C, el balanç final del mes ha quedat suavitzat i deixa el 2022 com a tercer agost més càlid en aquest nivell, desprès del 2012 i del 2003.

La temperatura mitjana de l'agost 2022 a 850 hPa ha estat finalment de 19,0 °C, valor superior en 2 °C a la mitjana 1997-2021 (17,0 °C).
Els anys 2003 i 2012 van presentar valors superiors als d’enguany, 19,5 °C el 2003 i 20,1 °C el 2012 que és encara el més càlid.

Agost plujós en general, però no arreu

El mes ha resultat plujós a una bona part del país, fins i tot molt plujós en àrees de la Terra Alta, del Pirineu i Prepirineu, i en àrees esparses de l’interior o del prelitoral.El mes ha resultat plujós a una bona part del país, fins i tot molt plujós en àrees de la Terra Alta, del Pirineu i Prepirineu, i en àrees esparses de l’interior o del prelitoral.

La precipitació més abundant s’ha localitzat al Pirineu i Prepirineu, com és habitual per l’època de l’any, superant els 200 mm en punts de la Val d’Aran, Ripollès, Cerdanya, Osona i Berguedà, i que en alguns casos suposen doblar els valors de la mitjana corresponent.

D’altra banda el mes ha estat sec o molt sec sobretot al litoral Nord i Sud, i en àrees del prelitoral i Ponent.

Per ser precipitació causada per les tempestes, s’observa una gran irregularitat, fins i tot en zones ben pròximes, resultant que en una mateixa comarca hi ha zones on el mes ha estat sec i en d’altres molt plujós, com són per exemple els casos de la Terra Alta o el Solsonès.

La precipitació del mes d’agost de 2022 ha estat per sobre dels 150 mm a les estacions gestionades per l’SMC, gairebé totes elles ubicades al Pirineu, Prepirineu i punts de l’interior. Destaca també la precipitació al Montseny, acumulant més del doble de la seva mitjana climàtica, i esdevenint el 3r valor més alt de la sèrie històrica de 72 anys de dades del Turó de l’Home – Puig Sesolles.

Rècord de temperatura de l’aigua del mar a l’Estartit

A principis de mes la persistència de dies amb vent fluix i sense alteració marítima, juntament amb l’elevada insolació i l’elevada temperatura ambiental, van afavorir un escalfament sense precedents del nivell superficial de l’aigua del mar amb anomalia positiva de més de 4°C

Irradiació solar

La irradiació solar global ha estat contrastada, amb valors inferiors a la mitjana climàtica dels darrers 10 anys al Pirineu, Prepirineu, plana de Vic i litoral i prelitoral Nord, i superiors a alguns sectors del litoral i prelitoral Central i Sud. A la resta del territori els valors es poden considerar normals.

Informació de www.meteo.cat que podeu trobar ampliada amb gràfics en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny