Notícia

L'Olla de Núria canviarà de dates per protegir la perdiu blanca

La població de perdiu blanca s'hauria reduït a la zona un 30% en els últims anys

OlladeNuria
L'Olla de Núria canviarà de dates per protegir la perdiu blanca Autor/a: Agències
La cursa de l'Olla de Núria passarà a fer-se el setembre per no molestar la perdiu blanca, un ocell amenaçat. Fins ara es feia el juny, moment en què les mares han fet les postes i hi ha més risc d'abandonament del niu. 


olla-nuria-2019-foto-gerard-cordeiroCorredor a l’Olla de Núria. Imatge d'arxiu de 2019 (Foto: Gerard Cordeiro).

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser han informat ja als organitzadors de la cursa de l'Olla de Núria, una de les més populars a la zona, que han de canviar de dates per evitar molestar les cries de perdiu blanca. Es tracta d'una espècie amenaçada -a Catalunya es creu que no se superen les 150 parelles- i la del Ripollès és la població més oriental. Fins ara la cursa se celebrava a mitjans de juny, però la direcció del parc ja els ha comunicat que l'any que ve cal passar-ho al setembre perquè no hi ha possibilitat de canviar el recorregut. El 72% del trajecte està per sobre dels 2700 m, ascendint pel Puigmal i recorrent diferents colls.

perdiu-blanca-acn

El director del parc, Santi Farriol, subratlla en una entrevista a l'ACN que hi ha una "gran entesa" amb els organitzadors de la cursa que també han mostrat "empatia" davant els motius exposats pel canvi. Remarca que les curses son un factor més de pressió - al parc se'n fan una quinzena a l'any- per a la fauna i flora i que aquest era un cas molt clar que calia corregir. "La perdiu blanca està declarada com a espècie vulnerable, que vol dir que està a punt d'entrar en perill d'extinció i aquí és quan s'encén la llum vermella", explica.

L'Olla de Núria es fa el juny, moment en què les femelles ja han post els ous i hi ha més risc d'abandonament del niu. En canvi, si la cursa s'endarrereix al setembre, els polls ja son autosuficients i ja no es tem per la seva supervivència. Es dona el cas que el parc és un emplaçament estratègic per a l'espècie, atès que és on hi ha la població més oriental en territori català. "Viu en zones de carenes, les parts més altes de la muntanya; el canvi climàtic ha fet que la perdiu vagi pujant d'alçada però aquí ja no tenim més muntanya i cal perllongar al màxim el seu hàbitat perquè és un gran atractiu" i un element important per a la biodiversitat, explica Farriol.

Nous censors per estudiar-la

Aquest any han instal·lat uns censors que permeten fer gravacions dels sons i tenir més dades sobre el terreny. "Podem fer que gravin en dies concrets, com ara el maig, que és quan canta la perdiu blanca", detalla. No hi ha xifres exactes dels exemplars que hi ha a la zona, però tot indica que s'hauria reduït un 30% en els últims anys. Amb els nous dispositius es podrà fer un seguiment més exhaustiu de la població i veure la seva evolució.

olla-de-nuria-2017-foto-toni-anqueraVall de Núria acull cada any la cursa Olla de Núria (Imatge d'arxiu Toni Anquera).

La perdiu blanca instal·la els nius directament al terra. Les activitats lúdiques i esportives en les zones alpines estan entre els factors que pertorben la calma que necessiten i això té efectes amb "pèrdua de postes, augment de mortalitat i predació", segons es recull a la fitxa tècnica elaborada per la Generalitat. Des de l'any 2009 es va posar en marxa un projecte transfronterer amb França per frenar la pèrdua de diversitat genètica i endogàmia d'aquesta població més oriental. Aquesta és la població de perdiu blanca més meridional d'Europa.

Una altra espècie protegida que, aquesta sí que està en perill d'extinció, és el gall fer. I al Ripollès també tenen la població més oriental. Per al director del parc, la gestió pública també implica redirigir la gent i les activitats allà on fa més falta la tranquil·litat per a la preservació d'hàbitats.

Si t'ha interessat llegir L'Olla de Núria canviarà de dates per així protegir la perdiu blanca també et pot interessar la visita a El gall fer es troba amenaçat per activitats d'hivern com les raquetes i l'esquí fora de pista.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny