Notícia
El 'boom' de l'escalada a Catalunya en un documental al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló
'Expansió: De Montserrat als Alps' documenta l'obertura de vies en parets de gran dificultat
El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló estrena un documental que explica l'eclosió de l'escalada a Catalunya. 'Expansió: De Montserrat als Alps' relata un moment de gran obertura de vies, sobretot en parets de gran dificultat.

Miquel Pérez és historiador de professió i el seu propòsit és poder fer la crònica de l'escalada a Catalunya. Aquest dimarts estrena al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 'Expansió: De Montserrat als Alps' (Estimball Films), un documental centrat en un moment d'eclosió de l'escalada al país per l'obertura d'un gran nombre de vies mai vist abans, sobretot en parets de gran dificultat, com el Cavall Bernat de Montserrat i les cares nord del massís, o l'escalada en llocs fins llavors inexplorats, com el Congost de Terradets, Montrebei o la zona dels Ports de Beseit. El film relata com tot això és possible en part gràcies a un dispositiu tècnic que aporta seguretat a la pràctica, i que també provoca un augment del nombre d'escaladors.
L'any 1954 l'escalador Jordi Álvarez va inventar la pitonissa d'expansió, un dispositiu d'ancoratge que s'introduïa a la roca i que aportava seguretat quan es practicava l'escalada. Aquesta innovació tècnica va permetre salvar les dificultats que els escaladors tenien fins llavors. "Això li permet a Jordi Álvarez obrir la cara nord del Cavall Bernat. Fins llavors hi havia hagut molts intents", explica Miquel Pérez, director del documental. Així doncs, parets de Montserrat que fins llavors havien estat verges, com la Paret de l'Aeri o la dels Diables, passen a poder-se escalar.
Expansió. De Montserrat als Alps from torellomountainfilm on Vimeo.
Aquest descobriment significa un punt d'inflexió en el món de l'escalada a Catalunya perquè representarà l'inici dels anys daurats d'aquest l'esport. D'aquí el títol del documental, que narra el moment que va des d'aquest descobriment fins l'any 1975.
La millora de les condicions de vida de la població després de la postguerra i l'invent de la pitonissa d'expansió, que aportava seguretat a la pràctica, es van sumar a altres avenços que van fer que l'escalada anés guanyant popularitat. És el cas de l'arribada de les primeres cordes de nylon. "Abans s'escalava amb cordes de cànyem", relata el director. "En aquella època no es podia caure, perquè si no picaves amb la paret, et podies desnucar amb facilitat. Les cordes de nylon són flexibles, no com les de cànyem, i per tant en una caiguda aturaven el cop", explica.
Els anys daurats de l'escalada
L'eclosió de l'escalada va afavorir que els centres excursionistes del país gaudissin de popularitat i es convertissin en centres de referència que van viure uns anys daurats. El documental se centra sobretot en tres: el Centre Excursionista de Catalunya, a través de la seva secció d'escalada (CADE), el grup d'alta muntanya del Club Muntanyenc Barcelonès, i el grup especial d'escalada del Club Excursionista de Gràcia.
El documental fa entrevistes a personatges clau de l'època, com Jordi Pons, i aporta imatges documentals i vídeos gravats en l'època amb els mitjans de què es disposava i que donen una nova visió del moment, "amb rigor", explica Miquel Pérez.
Aquests anys també coincideixen amb el fet que els escaladors catalans volen sortir del país i es llancen a fer les grans parets europees, amb especial predilecció per a les clàssiques alpines. "Fins aquell moment, a l'Estat no ho havia fet ningú", apunta Pérez. "De fet, Xavier Pérez Gil és el primer català en pujar les sis cares nord dels Alps, i uns anys més tard el seguirà Jordi Pons", explica. També noms de la talla de Josep Manel Anglada o Joan Cerdà obren una de les parets més importants a les Dolomites.
Tercer documental de la història de l'alpinisme a Catalunya
Les pel·lícules anteriors de Pérez sobre l'escalada a Catalunya i que també s'han pogut veure a Torelló en edicions prèvies són 'Pioners' -de la postguerra i fins el moment en què s'inventa la pitonissa d'expansió- i 'Pirates' -a partir de l'any 1975 i fins els anys 80, moment en què es comença a fer popular l'escalada esportiva. El documental que s'estrena aquest dimarts al Cirvianum de Torelló explica el període que va entre les dues pel·lícules.
Per poder completar la història de l'escalada a Catalunya tal com vol Pérez, restarà una última pel·lícula. Es tracta de l'alpinisme fet fora d'Europa en muntanyes de fins a 8.000 metres i que el director té intenció de tractar en un proper documental. També hi ha previst fer-hi aparèixer la primera dona que va pujar un 7.000, la manresana Montserrat Jou.
Important presència de pel·lícules catalanes fetes en català
Aquest any un dels aspectes que destaca del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló és la presència de pel·lícules catalanes i en català. De les 41 que s'exhibeixen en els deu dies de festival, sis són en català. Entre les destacades també hi ha 'Escamot Pirinenc', la primera producció catalana sobre la Guerra Civil a la muntanya, o 'El riu dels set noms', de Sergi Ricart, una travessa en solitari de més de 5.000 quilòmetres pel riu Mekong, des del Tibet fins al Vietnam.
Si t'ha agradat llegir El 'boom' de l'escalada a Catalunya en un documental al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, també et pot interessar llegir:
• Cinc claus per iniciar-nos en l'escalada.
• Consells bàsics per iniciar-se en l’espeleologia.
• Vies ferrades, entre el senderisme i l'escalada.