Notícia

Boí Taüll encara una nova temporada carregada de novetats

L’asfaltatge de l’aparcament principal i el Mundial d’Skimo seran els grans atractius d'aquest hivern

Boí Taüll
L’estació disposa de les cotes esquiables més altes de tot el Pirineu
L’estació d’alta muntanya de Boí Taüll ja està a punt per encetar una temporada que arriba carregada de novetats. Entre les més destacades, hi ha l’asfaltatge de l’aparcament principal, l’obertura de dues pistes noves, o la celebració del Campionat del Món d’Esquí de Muntanya, que serà entre 27 de febrer i el 5 de març del 2023.


L'snowpark de Boí Taüll és tot un referent (Foto: Oscar Rodbag)

Ubicada a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en plena Alta Ribagorça, l’estació de muntanya de Boí Taüll és la més occidental de les sis que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), i també la que té les cotes esquiables més altes de tot el Pirineu (la cota màxima està a 2.751 m i la mínima, a 2.035 m). Això la converteix en tot un referent per a l’esquí de fora-pista i l’esquí de muntanya. De fet, aquesta temporada acollirà els Campionats del Món d’Skimo, i no serà l’única gran novetat. 

Enguany l’estació ribagorçana disposarà d’un total de 45 quilòmetres esquiables repartits per 43 pistes (16 negres, 15 vermelles, 6 blaves i 6 verdes). També oferirà als seus visitants vuit escoles d’esquí o snow, un parc infantil, un snowpark, un estadi de competició, cinc punts de restauració i dos aparcaments. I a la seva àrea d’influència hi haurà 5.319 places d’allotjament disponibles.

El domini té 45 km esquiables repartits per 43 pistes (Foto: Oscar Rodbag)

Remodelació del domini esquiable, i dels pàrquings
Una de les grans novetats d’aquest hivern és que s’estrenaran dues pistes noves: la Regalèssia i la Careretes. La Regalèssia és una pista blava que surt del cap de l’Express i permetrà baixar fàcilment des d’un dels punts més alts de l’estació. Té una longitud de 2.200 metres i un desnivell de 363 metres (la cota de sortida està a 2.535 metres i la d’arribada, a 2.172). La Carreretes, per la seva banda, és una pista vermella que ampliarà les possibilitats de baixar des del Cap de Vaques. Amb sortida a 2.310 m i arribada a 2.170, té una longitud de 1.112 m i un desnivell de 253 m.

A més, aquesta temporada també s’ha adequat el pendent de la pista verda Boulevard, adaptada a tots els nivells, i s’ha allargat la pista Ginebrell, que passarà a ser blava.

Mapa de pistes actualitzat d’aquesta temporada

Paral·lelament, amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat dels usuaris, l’estació ha asfaltat la seva base i l’aparcament principal, que passarà a tenir 730 places delimitades per a turismes, autobusos, autocaravanes, vehicles de persones amb mobilitat reduïda i vehicles d’emergències. Es tracta d’una reivindicació històrica que finalment s’ha executat, i que s’ha complementat amb el condicionament del vial d’accés a l’equipament base. 

Aquest nou pàrquing, que també disposa d’unes escales fins ara inexistents, complementarà l’altre aparcament de 350 places ja habilitat anteriorment.

D’altra banda, aquesta temporada Boí Taüll també ha instal·lat lavabos a la terrassa del Mirador del Pirineu (al cap de Vaques); ha col·locat taquilles-consigna amb obertura de forfet i noves zones de guarda-esquís consigna per a grups, i ha instal·lat una màquina d’auto-venda de forfets i bitllets al Patronat de Turisme de la Vall de Boí, una de recollida al Pont de Suert, i una al pla de l’Ermita per a la recollida de forfets dels paquets turístics.

L’estació està a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Foto: Oscar Rodbag)

Campionats del Món d’Skimo
El gran atractiu d’enguany, però, serà, sens dubte, la celebració dels Campionats del Món d’Esquí de Muntanya de la International Ski Mountaineering Federation (ISMF), entre el 27 de febrer i el 5 de març. Es tracta d’una cita internacional d’alt nivell que s’ha convertit en la més important de la temporada de l'skimo mundial, i s’espera superar de llarg els 20 països que el febrer del 2022 ja es van traslladar fins a Boí Taüll per participar en uns Campionats d’Europa que van ser tot un èxit organitzatiu.

La mateixa ISMF ha admès que l’experiència dels Europeus ha tingut un paper clau a l’hora d’escollir la candidatura ribagorçana. Una candidatura que ha destacat sobre les altres per les facilitats a nivell d’infraestructures per emetre senyal televisiva; la diversitat del terreny, que dona moltes possibilitats als traçats de les cinc modalitats, o la disposició de tots els recursos i serveis necessaris per acollir un esdeveniment d’aquestes dimensions, entre d'altres.

La prova de la Vertical recorrerà el mateix traçat que els Europeus (Foto: Àngel Altés)

Per a aquest Mundial es mantindrà el format dels Europeus, però s’hi afegirà una nova prova: la cursa per equips. Així, es portaran a terme l’Esprint, que durarà uns 3 minuts i es podrà veure des de la base de l’estació; la Individual, que es farà en diferents itineraris al voltant del cim del Puig Falcó; la Vertical, que recorrerà el mateix traçat que el 2022 amb sortida al pla de Vaques i arribada al coll de Roies; els Relleus, que també repetiran traçat per la pista negra Slalom; i la cursa d’Equips, el recorregut de la qual encara s’està acabant de treballar.

Base d’activitats en plena natura
Més enllà de l’esquí i l’snow més tradicionals, Boí Taüll s'està postulant com un escenari ideal on les famílies poden gaudir de la neu en plena natura, amb experiències que pontencien el paisatge, l’esport, l’aventura i el territori. En aquest sentit, l’estació també disposa de quatre recorreguts d'esqui de muntanya senyalitzats, itineraris de Freeride com el Morò Clàssic, i organitza sortides guiades en raquetes de neu perquè els participants puguin veure la posta de sol i la nit (es puja amb telecabina fins a la cota 2.300 i es baixa amb raquetes).

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny