Notícia
Espot i Port Ainé posen en marxa una temporada amb més lleure que mai
La pista de tubbing d’Espot i el mirador astronòmic dePort Ainé són només algunes de les novetats d’aquest hivern
Amb les cotes més altes ja ben emblanquinades, les estacions d’esquí pallareses d’Espot i Port Ainé acaben d’encetar la temporada d'hivern 2022-2023. I com no podia ser d’altra manera, ho fan carregades de novetats. Mentre que Port Ainé ha asfaltat l’aparcament de la Rabasta i estrenarà un mirador astronòmic, Espot ha instal·lat una nova pista de tubbing. I totes dues disposaran de noves màquines de venda de forfets i de wifi gratuït.

Estacions de referència per a totes les ciutats de la plana de Lleida, Espot i Port Ainé estan cada cop més a prop de començar una temporada d’hivern, la 2022-2023, que ve carregada de novetats. En ple Pallars Sobirà, Espot destaca per la seva situació privilegiada, a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i té el poble d’Espot a només 2 km. Es tracta d’un municipi rural típic del Pirineu que combina les construccions més tradicionals amb la modernitat del seu comerç i els seus establiments hotelers.
Port Ainé, per la seva banda, està a l’àrea d’influència de la vila de Rialp, a sota del pic de l’Orri. Envoltada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, destaca per la qualitat de la seva neu, considerada una de les millors de Catalunya, perquè la localització i l’orientació nord de les seves pistes afavoreix les baixes temperatures i el manteniment de la neu.

Entre totes dues sumen gairebé 52 quilòmetres esquiables que en bona part transcorren entre frondosos boscos de pi negre. Espot té 22 pistes (4 negres, 6 vermelles, 10 blaves i 2 verdes) i disposa de tres escoles d’esquí o snow, un parc infantil, dos estadis de competició, tres punts de restauració, tres aparcaments i 1.242 places d’allotjament a la mateixa estació (als quals cal sumar-n’hi 3.124 més a la seva àrea d’influència). A més, té quatre itineraris d’esquí de muntanya marcats, tres pistes de competició homologades per la FIS, i és una estació adaptada i accessible per a persones amb mobilitat reduïda.
Port Ainé disposa de 25 pistes (4 negres, 10 vermelles, 4 blaves i 7 verdes), i té fins a set escoles d’esquí o snow, un parc infantil, un snowpark amb diversos mòduls i línies (per a la iniciació i per als més avançats), un estadi de competició, quatre punts de restauració i quatre aparcaments. Disposa de 224 places d’allotjament a la pròpia estació, i 3.887 més a la seva àrea d’influència.

Les novetats de Port Ainé
Aquesta temporada, les dues estacions, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), disposaran d’un servei de zona wifi gratuït per a tots els visitants, i també de noves màquines de venda de forfets. A més, cada una tindrà les seves novetats particulars.
Port Ainé ha instal·lat un nou mirador astronòmic a només 200 metres de l’Hotel Port Ainé. L’espai disposa d’una taula astronòmica que es podrà girar en funció de l’època de l’any per facilitar l’observació de constel·lacions i l’experiència astronòmica nocturna. I precisament per facilitar aquesta observació amb menys contaminació lumínica, també s’ha substituït tot l’enllumenat exterior de l’hotel per llums LED.
Paral·lelament, l’estació ha asfaltat l’aparcament de La Rabasta, a la cota 2000, per millorar el confort dels clients i, alhora, facilitar el treball a les màquines llevaneus. El pàrquing, que ja va estar en funcionament la temporada passada, té una superfície de 9.000 metres quadrats i capacitat per a 290 vehicles, i disposa d’un vial d’accés de sentit únic que, amb els seus 6 metres d’amplada, permetrà el flux d’usuaris. La zona consta de dos nivells. A la part central s’hi ha salvaguardat el terreny natural arbrat, i al llarg de l’espai s’hi ha instal·lat cinc tòtems tallats en fusta amb recreacions de la fauna més representativa del Parc Natural de l’Alt Pirineu, obra de l’escultor Aaron Pérez Silva, que ha aprofitat els arbres que no servien per a la contenció dels murs o la delimitació de les baranes.

La reordenació dels aparcaments que ja hi havia és una altra de les novetats de Port Ainé: s’hi ha delimitat i reubicat les places destinades a autocars, autocaravanes i vehicles per a persones amb mobilitat reduïda. Concretament, s’han destinat unes 40 places de dues zones del Roní a les autocaravanes; a continuació s’hi destinaran places per a autocars, i s’han ampliat i redefinit les places per a vehicles per a persones amb mobilitat reduïda de l’aparcament La Font de cota 2000. A més, a la cota 1650 s’hi han col·locat dos punts de recàrrega que permetran carregar fins a quatre vehicles elèctrics, i s’ha executat el manteniment de la carretera d’arribada a la cota 2.000, així com la remodelació de les dues corbes anteriors a aquesta cota.
I des de la part superior de l'aparcament de la Rabasta, els esquiadors o surfistes de neu podran accedir ja amb els esquis calçats a la zona de serveis de la cota 2.000. I a la part inferior s’hi ha habilitat una escala que connecta amb el pàrquing del Roní.
Nova pista de tubbing a Espot
Pel que fa a Espot, la gran novetat d’aquest hivern és la nova pista de tubbing que s’ha instal·lat al parc lúdic. Concretament, s’ha construït a la cota 2000, just al costat de la zona de debutants, i té una longitud de 140 metres, una zona d’embarcament, dos peralts i una zona d’arribada amb contrapendent i catifes per facilitar la frenada. I des de baix, la cinta de debutants II permet tornar al punt de sortida.

Recordem que el tubbing consisteix en baixar per un tobogan amb un dònut gegant pneumàtic. I en aquest cas, es tracta d’una activitat individual que poden gaudir els infants a partir d’1 m d’altura o de 4 anys (acompanyats d’un adult), i també tots els joves i adults que no pesin més de 100 kg. L’activitat costarà 8 euros per una hora o 12 euros per dues, i durant aquest temps els usuaris podran fer tantes baixades com vulguin, tot i que per accedir-hi caldrà disposar del forfet de dia, el forfet de passeig o el forfet de temporada.
I d'Espot també cal destacar-ne que, entre el 19 i el 29 de gener, acollirà els Campionats del Món de Para Esquí FIS, que inclouran proves en les disciplines de descens, eslàlom, eslàlom gegant, supergegant, combinades alpí i paral·lels per equips.
Més enllà del simple esquí
A part de l’esquí més tradicional, Espot també ofereix sortides nocturnes guiades amb raquetes de neu i observació astronòmica del cel Starlight fins a la Creu de l’Eixol, amb degustació de productes locals pallaresos per acabar d’arrodonir la vetllada. A la cota 2000 disposa d’una àmplia zona de debutants amb un divertit circuit infantil. I just al costat hi ha el Parc Lúdic amb activitats tan atractives com la pista de trineus, la nova pista de tubbing, un jardí de neu, o lloguer de raquetes per descobrir els millors racons de l’estació a través dels itineraris marcats.

Port Ainé, per la seva banda, proposa dos itineraris familiars per fer amb raquetes de neu i descobrir els boscos de pi negre del Parc Natural de l’Alt Pirineu, fent parada en dos miradors panoràmics situats al Pic de l’Orri, on espot gaudir d’una vista de 360° dels Pirineus. També té quatre itineraris d’esquí de muntanya senyalitzats per a tots els nivells (que permeten conèixer zones com la Comalforn o Riu Sec), i un parc lúdic i d’aventura.
Gaudir en un entorn natural únic
I més enllà de quines siguin les activitats o complements de cada estació, ambdues s’han postulat com un escenari perfecte on gaudir de la neu en família, però també d’altres actvitats de lleure i aventura en plena natura. En aquest sentit, Espot està just al costat d’un dels espais més emblemàtics del Pirineu català: el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que és l’únic parc nacional de Catalunya. Un paratge incomparable on isards, galls fer, marmotes o trencalossos troben refugi natural entre boscos centenaris d’avets i pins negres que franquegen gairebé 200 estanys d’alta muntanya.

Port Ainé, per la seva banda, col·labora molt estretament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, per on transcorren diversos itineraris de raquetes senyalitzats amb plafons divulgatius de la flora i la fauna que els visitants es poden anar trobant al llarg del recorregut. Són rètols dissenyats per artistes locals on també apareixen missatges per a la preservació d’un medi ambient que dona un plus afegit a qualsevol estada o escapada.