Notícia

El Govern limita la producció de neu a les estacions públiques

FGC assegura que ja fa setmanes que no inniva perquè hi ha prou neu

La Molina,pista llarga,cano de neu,produccio de neu,IST
El Govern permetrà la producció de neu a les estacions públiques en "casos excepcionals" Autor/a: Diaridelaneu
El Govern permetrà la producció de neu a les estacions públiques en "casos excepcionals" després del decret de sequera. FGC assegura que ja fa setmanes que no inniva perquè hi ha prou neu.


cano_neu-la_molina-istjpg

El Govern deixarà de produir neu amb canons, amb l'excepció de "casos puntuals i excepcionals". Com ara el Mundial de Para Snow que se celebra del 8 al 17 de març a l'estació de La Molina. Així ho han explicat a l'ACN fonts de Ferrocarrils (FGC), l'empresa pública que gestiona les estacions de la Generalitat, després que el Govern decretés l'estat d'excepcionalitat per sequera. De fet des de FGC asseguren que ja fa setmanes que no inniva perquè hi ha prou neu. L'empresa pública subratlla que el decret de dimarts sobre la sequera no els prohibeix la producció de neu, ni tampoc els obliga a res, en aquest sentit. Però que, tot i això, FGC ha "verbalitzat" la decisió de deixar de produir neu, després de l'"acte de responsabilitat" de l'executiu.

Des de FGC també destaquen que els cicles d'aigua són tancats, i que per cobrir de neu les sis estacions d'esquí públiques no s'utilitza aigua de la xarxa general. I és que la neu de canó es genera gràcies a l'aigua reciclada que es recull del desgel de mesos enrere.

vallter-preparatius-cobertura-cano-proteccionsPreparant les proteccions que han de cobrir un canó de neu a Vallter 2000 (Foto: arxiu DDLN).

En aquesta línia, l'empresa pública insisteix que, encara que deixés de produir neu, les restriccions d'aigua continuarien sense cap modificació: "No som els que més aigua gastem", han afegit en conversa amb l'ACN.

Al seu torn, des del departament de Territori coincideixen que no hi ha la previsió de tornar a haver de crear neu aquesta temporada. Ja no com a mesura per la sequera, sinó perquè ja hi ha prou neu per les properes setmanes.

A més, des del Govern remarquen que, del total de les subvencions del 2020 i el 2021 destinades a les estacions d'esquí del Pirineu -creades a partir de la pandèmia de la covid-, només un 32% és per a conceptes que es poden vincular a canvis de canons de neu -i no a crear neu en si-. I que la majoria de la subvenció es destina als sistemes digitals de control d’accés de les persones que esquien.

Així mateix, des de la conselleria que comanda Juli Fernández afirmen que la previsió de cara a les subvencions de l'any que ve és mantenir aquesta xifra d'entre el 30 i el 35%, i no augmentar-la pas.

A les tres estacions d'esquí privades només els afecta el que marca el decret llei que va aprovar ahir el Govern.

cano-de-neu-boi-taull

Crítiques a la neu produïda

La plataforma Stop JJOO és qui lidera l'oposició contra els recursos de la Generalitat destinats a les estacions d'esquí privades per a producció de neu. Una de les seves portaveus, Marta Ramírez, ja criticava al novembre passat que s'estiguessin executant "inversions milionàries". I va posar com a exemple la inversió de 3,5 MEUR per recuperar la pista negra Barcelona a l'estació de La Molina.

Per la seva banda, un altre dels portaveus, Bernat Lavaquiol, va assegurar que "no té sentit dopar amb diners públics les estacions d'esquí privades per fer neu artificial; és una incongruència a nivell climàtic". La plataforma afirma que en els darrers dos anys s'han destinat 4,2 MEUR a les estacions d'esquí privades a través de subvencions i que enguany se'n preveuen repartir 1,5 MEUR.

També World Nature va exigir al Govern que prengués mesures "urgents" sobre la gestió de l'aigua per afrontar la sequera, al novembre passat. Entre aquestes, va situar les restriccions d'aigua potable en piscines i infraestructures d'usos privats com jardins i prohibir la producció de neu en estacions d'esquí o altres infraestructures en situació de sequera severa i si no hi ha un mantell previ de neu natural.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny