Notícia

La Molina ha clausurat els mundials FIS Para Alpine Ski & Snowboard World Championships 2023

Les estacions catalanes reafirmen el seu paper com a referents pel que fa a l’esport adaptat

La Molina ha clausurat els mundials FIS Para Alpine Ski & Snowboard World Championships 2023
La Molina ha clausurat els mundials FIS Para Alpine Ski & Snowboard World Championships 2023 Autor/a: La Molina
Els mundials FIS Para Alpine Ski & Snowboard d’Espot i La Molina posen punt i final a la seva edició de 2023 amb la representació de 29 països d’arreu del món. Espot i La Molina han acollit els mundials FIS de Para Esquí Alpí i Snowboard 2023, del 20 al 29 de gener i del 9 al 17 de març respectivament. En total, 135 atletes de 29 països han participat en la competició: 87 ho van fer el mes de gener a l’estació d’Espot i uns altres 48 ho han fet aquest mes de març a La Molina. Amb la celebració dels mundials de para esquí alpí i els mundials de snowboard, les estacions catalanes reafirmen el seu paper com a referents pel que fa a l’esport adaptat.


20230316_parasnow-15-1La Molina ha treballat intensament en un recorregut emocionant i tècnic preparat per a l'ocasió

Avui, la Plaça del Telecabina de l’estació de La Molina s’ha convertit en l’escenari d’una emotiva cerimònia de clausura que ha posat punt i final als mundials FIS Para Alpine Ski & Snowboard World Championships 2023. Aquesta competició, organitzada i homologada per la Federació Internacional d’Esquí (FIS), s’ha dividit en dos mundials que han tingut lloc en dues de les estacions catalanes de muntanya de referència: Espot i La Molina. Així, l’estació pallaresa d’Espot va acollir del 20 al 29 de gener els mundials FIS Para Alpine Ski 2023, mentre La Molina ha estat la seu encarregada d’acollir els mundials FIS Para Snowboard 2023, del 9 al 17 de març.

Durant més d’una setmana cadascuna, les dues estacions s’han convertit en el refugi esportiu de centenars de persones vinculades al món de l’esport paralímpic: atletes, tècnics, seleccionadors, entrenadors, fisioterapeutes, periodistes especialitzats i molt més. Amb tot això, tant l’espectacularitat d’un territori com el Pallars, com la riquesa paisatgística de la zona de La Cerdanya han posat de relleu les seves característiques i han estat a l’alçada per acollir als equips internacionals i oferir-los una estada esportiva de categoria.

Aprofitant la cerimònia de tancament de la competició i a mode de valoració, pel que fa a les competicions s’ha volgut posar en relleu l’altíssim nivell que han demostrat tots els atletes en unes jornades d’esportivitat, disciplina i esforç. A més, s’ha recalcat que l’organització i els equips de les dues estacions han estat a l’alçada de la competició, mostrant-se referents de l’esport adaptat una vegada més, així ho explica Toni Sanmartí president de FGC Turisme: “Estem molt contents de com s’han desenvolupat aquests FIS Para Snow Sports World Championships i ens guardem un bon record que ens permetrà somiar amb els propers”.

Aleix Villatoro Director del Consell Català de l’Esport ha agraït a tots els participants i involucrats en l’esdeveniment: “moltes gràcies a tothom, moltes gràcies a molta gent”.

Alex Andreis, Race Director de la Fis ha afegit: “amics i amigues de l’esquí i l’snowboard. Avui mirem enrere cap a tots aquests dies de competició a Espot i la Molina. Han estat uns campionats excepcionals i hem vist grans actuacions. Moltes felicitats als medallistes i als atletes, i moltes gràcies a tots els que han fet possible aquest esdeveniment”.

Para Alpine Ski World Championships 2023 a Espot

Espot Esquí és una estació ubicada al Pirineu Català, al costat del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Aquesta localització privilegiada al bell mig del Pallars va acollir del 20 al 29 de gener a més de 245 persones vinculades al món de l’esquí paralímpic, entre atletes i tècnics. A més, van ser 140 les persones involucrades en l’organització dels campionats.

espot-competicio-mundial-para-ski-290123-photoset-3Captura realitzada durant la prova d'Slalom que va tancar els campionats FIS Para Alpine Ski celebrats a Espot

Pel que fa als països de procedència dels atletes que hi van participar, són 26: Andorra, Australia, Àustria, Canadà, Chile, Croàcia, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Regne Unit, Alemanya, Grècia, Israel, Itàlia, Japó, Korea, Països Baixos, Noruega, Nova Zelanda, Polònia, Eslovènia, Suïssa, Eslovàquia, Suècia i Estats Units.

Els esquiadors i esquiadores que van participar en aquesta competició, que va comprendre curses en les disciplines de Slalom, Slalom Gegant, Supergegant i Descens, van ser un total de 87. Durant els gairebé 10 dies de mundials l’estació d’Espot es va vestir de gala i va acollir una gran expectació. De fet, totes aquelles persones que van visitar el Pallars per gaudir d’uns dies d’esquí van poder esquiar sobre la neu abundant i acabada de caure que lluïa durant els últims dies de gener a Espot, sense que el desenvolupament de la competició afectés al dia a dia de l’estació de muntanya.

Sota la gestió de FGC Turisme, l’estació d’Espot reforça temporada rere temporada el seu compromís amb l’esport adaptat a favor de tots aquells atletes amb discapacitat que gaudeixen a la neu. Les condicions i els serveis que ofereix l’estació estan pensats perquè tothom en pugui fer ús i les seves instal·lacions posen a disposició dels esquiadors i esquiadores amb discapacitats totes les facilitats que puguin necessitar per gaudir de la neu sense limitacions.

Para Snowboard World Championships 2023 a La Molina

Per la seva banda, els mundials Para Snowboard World Championships 2023 han tingut lloc a l’estació de La Molina del 9 al 17 de març i han acollit diverses proves en les disciplines de Snowboard Cross i Dual Banked Slalom. Així, 48 participants s’han instal·lat durant més d’una setmana a La Cerdanya per demostrar les seves habilitats i enfrontar-se als seus contrincants internacionals. La competició ha comptat amb la representació de 18 països: Austràlia, Canadà, Croàcia, França, Gran Bretanya, Grècia, Itàlia, Japó, Corea, Lituània, Montenegro, Països Baixos, Noruega, Polònia, Romania, Espanya, Suïssa i Estats Units.

Pel que fa a l’esport adaptat, no és la primera vegada que l’estació de La Molina acull una competició internacional d’aquestes característiques. De fet l’any 2009,  va ser reconeguda amb un premi IAKS (International Association for Sports and Leisure Facilities) per l’adaptabilitat de les seves instal·lacions i per la seva arquitectura, convertint-se així en la segona estació de muntanya del món en obtenir aquest reconeixement internacional.

Sobre les proves adaptades dels mundials

Els esportistes que han participat als mundials ho han fet en tres categories en funció del grau de limitació de l’activitat derivada de la discapacitat que pateixen (Vision Impaired, Standing i Sitting en el cas dels mundials de Para Ski; i SB-LL1, SB-LL2 i SB-UL en el cas dels mundials de Para Snowboard). La puntuació que han rebut en cada prova funciona amb un sistema de factors que permet que atletes amb minusvalies molt diverses puguin participar en les diferents proves. Totes elles s’han disputat en la categoria masculina i la femenina.

Els atletes paralímpics utilitzen equipament adaptat a les seves necessitats, ja siguin esquís individuals, esquís adaptats, taules adaptades o ajudes ortopèdiques. D’altra banda, els esquiadors i esquiadores amb discapacitat visual que van competeixen en qualsevol de les disciplines del campionat reben el suport de guies vidents, que mitjançant senyals sonores els indiquen quin recorregut han de seguir en tot moment, col·locant-se davant seu durant les curses.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny