Notícia

Gaudir de la primavera a Espot i Port Ainé

Permeten la combinació dels esports de muntanya pel matí i de riu per la tarda

PORT AINÉ - CALAIX SNOWPARK-Foto Felipe Valladares
Gaudir de la primavera a Espot i Port Ainé Autor/a: Felipe valladares
Situades a la vora del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici i del Parc Natural de l’Alt Pirineu respectivament, dos parcs naturals carregats d’història i cultura que són l’hàbitat de moltes espècies de fauna i flora. La primavera és un dels bons moments per gaudir d'Espot i Port Ainé.


cursa-gall-fer-skisplash-2017-port-aine-5

Les terres que banya el riu Noguera Pallaresa formen part d’una de les zones més diverses de Catalunya, el Pallars Sobirà. Es tracta d’un indret característic per la seva diversitat de colors. Però quan deixa enrere la tardor, dona pas a  una de les èpoques més atractives de l’any per als amants de la muntanya: l’hivern. Les muntanyes es vesteixen de blanc, esdevenint una reserva d'aigua per a la primavera i l'estiu. És a la primavera quan coincideix un dels moments més interessants per als practicants dels esports de muntanya i de riu. La combinació ideal per als qui no es cansen mai de gaudir de la natura.

Amb les estacions d’Espot i Port Ainé, el Pallars Sobirà ofereix desenes de quilòmetres disponibles per als aficionats dels esports de neu. I no només es pot practicar l’esquí, sinó que cada estació compta amb un ampli ventall de propostes i per a diferents públics.

2.espot-elsencantsiestanystmaurici-2022

Espot

Espot és una estació que gaudeix d’una situació privilegiada als Pirineus, ja que és l’única situada al costat d’un Parc Nacional, el d’Aigüestortes i Sant Maurici.

Aquesta estació disposa d’un Parc Lúdic, on es poden acomplir moltes activitats variades. Per als més aventurers hi ha itineraris senyalitzats per seguir amb raquetes de neu; per als més menuts, el Jardí de Neu; i perquè gaudeixi tota la família, Espot ofereix la Pista de Trineus i la Pista de Tubbing.

Les raquetes de neu són una activitat tècnicament senzilla i accessible a persones amb diversos nivells de forma física o aprenentatge i, per això, són molt atractives per a famílies amb nens o per gaudir amb grups d'amics. Els itineraris que es poden seguir són el de l’Orri, el de les Picardes i el de la Creu de l’Eixol, que varien segons la distància i el nivell de dificultat.

Com a novetat de les estacions d’FGC, s’ha dut a terme l’abalisament i preparació de fins a 21 itineraris d’esquí de muntanya, als quals es pot accedir a través del perfil de Wikiloc FGC Turisme Outdoor. A Espot hi ha habilitats els itineraris Mosquera, el Llop-La Pala i Creu de l’Eixol.

A més, al punt més alt de l’estació hi ha el Photopoint d’Espot. Es tracta d’una càmera de fotografies que equipa un disparador amb temporitzador. D'aquesta manera, tots els usuaris es poden endur un record gratuït digital del seu dia d'esquí amb una fotografia que quedarà emmagatzemada i accessible des de la plataforma skiline.cc.

espot-skimo-foto-felipe-valladares

Port Ainé

Inaugurada el 1986, Port Ainé està situada a l'àrea d'influència del municipi de Rialp, al massís de l'Orri i en l'esplèndid marc natural que brinda el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

A Port Ainé també hi ha un Parc Lúdic. L’avantatge és que, a més de tenir les mateixes prestacions que el d’Espot, aquesta estació compta, a més a més, amb el Parc d’Aventura als Arbres – Circuit Multiaventura i el Mini Parc d’Aventura als Arbres.

L’agència especialitzada en els Pirineus Outdoor Adventour ofereix dos itineraris per realitzar amb raquetes de neu. El primer es tracta d’un passeig interpretatiu pel bosc de Port Ainé, que té una durada de 2 hores, i el segon és una excursió al Pic de l’Orri, que segueix un recorregut aproximat de 3 hores de duració.

Dels 21 itineraris d’esquí de muntanya que hi ha disponibles al perfil de Wikiloc FGC Turisme Outdoor, Port Ainé n’ofereix 4: Comalforn, Baixant del Bosc, Estadi i Rabasta.

Per últim, a aquesta estació el Photopoint rep el nom de Pla de la Font i està ubicat en un indret paisatgísticament únic, just a l’entrada del Parc Lúdic i de la zona de debutants.

port-aine-mirador-astronomic-cota-2000

L’Skibus, l’alternativa al cotxe per accedir a les pistes

Per poder accedir a Espot i Port Ainé de manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, les dues estacions posen a disposició de l’SkiBus, un servei que permet a les persones interessades pujar a les pistes d’esquí mitjançant aquest autobús i sense haver d’agafar el cotxe.

L’Skibus opera amb sortides des de Lleida, Balaguer, Tremp, la Pobla, Sort i Rialp i està operatiu tots els dissabtes, diumenges i festius. Aquest transport es pot adquirir a través de l’oferta d’un bitllet d’anada més forfet d’esquí d’un dia a les estacions d’Espot i Port Ainé.

Navetes, un sistema intern de transport

Des de la temporada passada, Port Ainé compta amb les Navetes, un servei que neix amb l’objectiu de fer més fàcil l’accés a pistes, sobretot en dies d’alta afluència de visitants. Es tracta d’uns vehicles monovolum amb portaesquís que s’encarreguen del servei de transport d’usuaris de les pistes diàriament.

Aquest servei de transport es realitza a les zones d’influència de la cota 1650 i 2000. És gratuït per a tots els visitants i evita incòmodes desplaçaments als usuaris entre els aparcaments i els accessos a les estacions.

Espais naturals de categoria

Les estacions d’Espot i Port Ainé estan situades a la vora del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici i del Parc Natural de l’Alt Pirineu respectivament, dos parcs naturals amb cims al voltant de 3.000 metres.

L’únic parc nacional de Catalunya compta amb boscos d’avets i pins negres centenaris i el reguen gairebé 200 estanys d’alta muntanya, on troben refugi l’isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs.

Amb l’objectiu de conscienciar als visitants de la importància de respectar la natura, tant a Espot com a Port Ainé senyalitzen les àrees amb presència d’espècies vulnerables, com és el cas del gall fer.

En col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, Port Ainé disposa d’itineraris de raquetes de neu senyalitzats amb plafons divulgatius de flora i fauna, i rètols dissenyats per artistes locals on apareixen missatges per a la preservació del medi ambient.

Activitats per disparar l’adrenalina

Un cop comencen a pujar les temperatures als termòmetres queden inaugurats els esports d’aventura a rius i rierols. Quan van amb el cabal ben ple, és el moment idoni per practicar el ràfting, l’hidrospeed o el descens de barrancs.

Però fora de l’aigua també es poden fer altres activitats menys populars però igual de divertides, com tir amb arc, puenting, hípica, parapent, paintball, muntar en quads i buggies o sortir a fer una excursió amb bicicleta.

rafting-noguera-pallaresa-rialp

L’aventura continua de nit

L’any 2018 el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va rebre el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight (UNESCO). Fruit d’això, l’estació d’Espot aposta per oferir sortides nocturnes amb raquetes de neu i observacions astronòmiques.

A més, aquesta temporada d’hivern s’ha estrenat el nou mirador astronòmic situat a 200 metres de l’Hotel de Port Ainé, on els visitants poden observar les constel·lacions i viure una experiència única.

espot-observacioastornomica-starlight-2022

Gastronomia d’alçada

El Pallars Sobirà ofereix un ampli ventall de restaurants on els visitants poden gaudir de plats tradicionals del Pirineus. Una olla pallaresa amb carn de proximitat i ecològica a la brasa, formatges artesanals, girella o palpís són alguns dels menjars que podrà tastar el visitant. A més, són productes que mariden perfectament amb vins d’alta muntanya com els de Batlliu de Sort amb la denominació d’origen Costers del Segre.

port-aine-tast-dembotits-i-vins-ii-foto-felipe-valladares

Territori amb història

A aquesta comarca es respira història perquè està farcida de grans espais medievals on es pot descobrir la gran petjada medieval. Ermites, esglésies, monestirs romànics, castells i pobles són algunes de les construccions que permeten, a qui les observa, endinsar-se en un altra època.

També destaca al Pallars Sobirà la cultura rural de la zona perquè hi ha artesans de tota mena i, fins i tot, obradors que ofereixen visites guiades. A més a més, també hi ha nombrosos museus que ofereixen conèixer com s’obtenien les matèries primeres de les quals vivien fa segles, i descobrir tant la història de local com la seva fauna i la flora.

Compromís amb l’entorn

Les estacions de muntanya d’FGC treballen juntament amb els espais naturals protegits de la seva àrea d’influència, gestionats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’objectiu principal és promoure els valors de respecte en vers la natura, l’entorn i el coneixement del medi natural i el patrimoni cultural local, així com vetllar per una regulació dels usos perquè l’activitat turística es desenvolupi en aquests espais i àrees perifèriques de forma respectuosa amb l’entorn.

Per aquest motiu, anualment, cada estació signa un conveni de col·laboració amb el seu espai protegit de referència: Espot Esquí i Boí Taüll, amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; i Port Ainé, amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

En aquests convenis es concreten actuacions conjuntes entre les quals destaquen la senyalització i adequació de senders i circuits, l’obertura de miradors amb taules panoràmiques per conèixer l’entorn o diferents accions que es basen a ressaltar el valor dels espais naturals.

6.portaine-circuitinfantillogallfer-2022

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny