Notícia

Grand Tourmalet, una destinació 100% esquí d'experiència astronòmica

Hi vam estar esquiant entre els dies 10 al 13 de març de 2023

Pic du Midi de Bigorre, amb accés per telefèric des de La Mongie
Pic du Midi de Bigorre, amb accés per telefèric des de La Mongie Autor/a: Luis P.
La nostra experiència a Grand Tourmalet, un dels dominis esquiables més grans del vessant nord dels Pirineus. Hi vam estar esquiant entre els dies 10 al 13 de març de 2023. El resultat? Una destinació d'esquí de caràcter astronòmica. Us ho expliquem.No falla gairebé mai: visitar les grans estacions del vessant nord dels Pirineus és fer-ho travessant valls profundes, envoltades de cims altius, escarpades, i de blanc radiant. Aquest any, malgrat les escasses nevades amb què la meteorologia ens ha volgut castigar, arribar a Grand Tourmalet ha estat un viatge entre paisatges de postal. Potser no tant pels cims blancs, ja que la nostra arribada a destí va ser sota una intensa pluja, sinó sobretot per les valls per on vam circular.

Grand%20Tourmalet-IST%2008Gaudint d'un dels punts panoràmics de Grand Tourmalet (Foto: IST).

El nostre viatge a Grand Tourmalet del 10 al 13 de març

Sortint per la sortida 14 (Tournay) de la famosa autopista A-64, la que uneix el Mediterrani i l'Atlàntic pel sud de França, i en paral·lel a la serralada pirinenca, aviat ens endinsem per la carretera D-20 descobrint un paisatge idíl·lic en direcció a Bagneres de Bigorre. Objectiu final: La Mongie, i la seva estació d'esquí, que unida a Barèges, formen el domini esquiable de Grand Tourmalet.

Arribar fins a La Mongie per la citada carretera és circular al voltant de petits turons que sobresurten de valls verdes, travessant pobles d'arquitectura d'estil muntanyenc. Més enllà dels carrers d'aquests pobles, es poden observar els pendents de camps suaus, ja de verd intens, i això malgrat trobar-nos a mitjans de març, alhora que decorats aleatòriament amb bucòlics xalets de fusta, de teulades a dues aigües, i que semblen col·locats estratègicament perquè qualsevol pintor pugui lluir-se amb un magnífic quadre costumista de paisatges rurals dels Pirineus.

I ja aixecant una mica la vista, ja es veu el bosc, i encara més amunt, els cims blancs si els núvols ho permeten. Així és la vall de Bagneres de Bigorre fins a arribar a La Mongie, una de les dues entrades a Grand Tourmalet.

Grand%20Tourmalet%20-%20P1190719%20%C2%AE%20Catherine%20SempeGaudint d'un dels punts panoràmics de Grand Tourmalet (Foto: Catherine Sempe).

Com és Grand Tourmalet?

Grand Tourmalet es configura al voltant de dos grans sectors; la de les valls de Barèges, per ponent, i la de la Mongie, per llevant. Tots dos van quedar units per remuntadors i pistes d'esquí el 1973 pel port del Tourmalet.

A la vall de Barèges, hi ha l'estació d'esquí del mateix nom, nascuda el 1921 a partir d'una incipient escola d'esquí, com a pal de paller, i el telefèric de Lienz, instal·lat el 1936. Destaquen els paisatges dominats pels boscos de pi i avet de la part baixa. El poble de Barèges, amb vida tot l'any i una oferta après-ski pròpia, és el peu de pistes natural d'aquest sector.

I el segon sector, la vall oriental, la de Bagneres de Bigorre, hi ha l'estació d'esquí de La Mongie, creada a partir d'un primer teleesquí instal·lat el 1945. Destaca per ser la fàcil connexió amb el Pic de Midi i pels seus paisatges despullats de boscos, ja que tot el domini esquiable queda situat per sobre de la línia de bosc. La Mongie és el centre d'operacions perfecte per als que busquen una experiència 100% esquí.

Grand%20Tourmalet%202%C2%A9HPTE%20DeViajes-Ricardo%20de%20la%20RivaMoments per al relaxament al peu de pista de La Mongie (Foto: Ricardo de la Riva).

La Mongie, el nostre centre d'operacions

La Mongie nucli urbà, a una alçada de 1850 metres, ha crescut al voltant d'una urbanització que puja pels contraforts del vessant sud de la muntanya del Pic du Bigorre. Aquí hi ha els hotels, apartaments, residències, restaurants, botigues i altres serveis. Estèticament, és una urbanització dominada per l'arquitectura típica de la majoria d'estacions d'esquí franceses dels anys 60 i 70.

Actualment, bona part dels edificis estan en procés de restauració, entre ells el recentment restaurat hotel La VoieLactée, un 4 estrelles on ens vam allotjar. Situat a poc més de 150 metres del primer remuntador, està decorat pensant en l'entorn i en la seva pròpia història, amb un propietari detallista per als serveis i seleccionant a consciència els materials de construcció i tot el mobiliari i aixovar. Serveixen esmorzars amb producte local i ofereixen serveis après-ski molt relaxants, com sauna, sala de tractaments i un spa exterior amb vistes directes a les pistes.

Pic%20du%20Midi%20%20Panorama%C2%AEClaude%20Etchelecou1Pic du Midi i observatori (Foto: Claude Etchelecou).

Entre les activitats possibles a La Mongie, mereixen destacar les excursions conduint una moto de neu fins al Col del Tourmalet, a 2.115 metres, i molt especialment pujar en telefèric fins al Pic du Midi. ( Més informació d'aquesta activitat a www.motoneige-lamongie.fr)

Hi ha un carrer principal que actua com a eix central per a la circulació i accés a carrerons menys importants, i un segon carrer de clar caràcter comercial, amb restaurants, bars i botigues. Es viu un ambient après-ski agradable d'experimentar perquè desprèn una imatge 100% de practicant d'esquí o surf de neu. Per sopar o dinar, molt recomanables els restaurants La Mama i LeSchuss, tots dos amb cuina i celler de vins locals i productes de la zona.

Grand%20Tourmalet-IST%2003Excursió conduint moto de neu des del peu de pista de La Mongie (1.850 m) fins al Coll del Tourmalet (2.115 m) (Foto: IST).

Un gran domini per a l'esquí envoltat de paisatges imponents

Ara com ara Grand Tourmalet és un dels dominis esquiables més grans del vessant nord del Pirineu, amb 100 quilòmetres de pistes. La unió dels dos grans sectors esquiables, Barèges i La Mongie, es fa pel coll de muntanya del Tourmalet, ben conegut a l'estiu pels aficionats al ciclisme per ser pas habitual del Tour de França.

A l'hivern només es pot accedir amb raquetes de neu, amb esquís de muntanya, combinant diversos telecadires, o amb moto de neu.

Grand%20Tourmalet-IST%2001Gaudint de la posta de sol del Pic du Midi (Foto: R. Carcasona).

El Pic du Midi i el seu observatori

Un dels trets identificatius del domini de Grand Tourmalet és que des pràcticament qualsevol racó esquiable es pot veure el Pic du Midi, amb el seu característic observatori astronòmic al capdamunt del cim.

El Midi de Bigorre (2.877 m) és accessible amb telefèric des del centre de la urbanització i permet practicar una de les baixades d'esquí fora pista més coneguda de la serralada. Això sí, cal ser practicant expert i és aconsellable fer-ho amb guia de muntanya.

Grand%20Tourmalet-IST%2011Passarel·la penjant al Pic du Midi (Foto: IST).

Al cim hi ha servei d'hotel i restaurant, però de places molt limitades. Ofereixen una experiència única en poder fer una visita guiada amb sopar, allotjament i ruta guiada inclosa per les instal·lacions. Un autèntic privilegi, més encara si es pot observar la posta o la sortida de sol.

I molt important: Pic du Midi, a part de l'esquí i de visitar l'observatori amb ruta guiada, els paisatges que ofereix el domini i "el pic"en conjunt són impressionants, ja que sobre el terreny és una mena de balcó orientat a sud que permet observar alguns dels cims més identificatius dels Alts Pirineus pel seu vessant nord.
Grand%20Tourmalet-IST%2004Bons moments malgrat la pluja en el nostre segon dia a Grand Tourmalet (Foto: IST).

Pistes per a tots

Grand Tourmalet és un domini esquiable variat, equilibrat i pensat per a totes les tipologies i nivell d'esquí a cadascun dels dos grans sectors. Hi ha zones per a debutants i un ampli assortit de pistes que permeten la progressió des del nivell mitjà, amb molt de traçat blau, fins al nivell expert, amb varietat de pistes vermelles i negres.

En general són pistes amples, ben traçades, divertides, i amb instal·lació de neu produïda a tots els eixos principals. La xarxa de remuntadors és extensa i moderna, i només hi ha algun telecadira vell a la zona del Pic dels 4 Termes.

Una de les qüestions que sorprèn de Grand Tourmalet és que, sobre un mapa, l'estació sembla més petita del que és realment una vegada ens calcem els esquís. Normalment, aquesta és una qüestió d'efectes invertits en moltes altres estacions, siguin del vessant nord o del vessant sud.

Grand%20Tourmalet-IST%2005
Per la pista Pourteilh del sector La Mongie (Foto: IST).

Els imprescindibles

Entre les visites imprescindibles a fer a Grand Tourmalet, possiblement hi haurà consens general amb aquestes cinc.

1 • Visitar els 4 Termes (nosaltres no ho vam fer, ho admeto, però em regeixo per les recomanacions d'altres usuaris) així com la pista Pourteilh, que sí que vam esquiar i que permet tornar a l'eix central de pistes de La Mongie.

grand-tourmalet_2022-2023

2 • El telecadira Panoràmic, des del retorn del qual les vistes fan justícia al seu nom.

3 • Esquiar entre els boscos del sector de Lienz i Tournaboup.

4 • No saltar-se cap dels punts panoràmics distribuïts per l'estació. N'hi ha diversos i cadascun ofereix una panoràmica diferent i espectacular, ideal per descansar i per passar una bona estona admirant els paisatges.


5 • Visitar el sempre omnipresent Pic du Midi de Bigorre (2.877 m), que amb el seu observatori característic situat al cim actua com a autèntic far d'alta muntanya. Des d'aquest pic hi ha la possibilitat de fer el descens per forapista amb un traçat final fins als remuntadors de Barèges.

Grand%20Tourmalet-IST%2006Sopant al restaurant Le Schuss de La Mongie. Cuina, celler i producte sempre local (Foto: IST).

El que menys ens va agradar

La carretera sinuosa per arribar fins a La Mongie des del profund de la vall està ben cuidada, amb diverses galeries per esquivar allaus, però un cop s'arriba a l'estació cal tenir present que hi ha pocs aparcaments i els carrers són estrets i amb força pendent.

Així doncs, no deixar el cotxe ben aparcat és motiu de retirada per la grua al cap de poca estona. És important, per tant, assegurar-se d'aparcar realment allà on estigui autoritzat.

Grand%20Tourmalet-IST%2009A primer terme el telecadira Panoramic, i al fons la pista Pourteilh i sector 4 Termes (Foto: IST).

! Repetirem!

En definitiva, Grand Tourmalet és una aposta segura per l'esquiador o practicant de surf de neu que valora la varietat i nombree de pistes, per la xarxa de remuntadors ràpids dels eixos centrals, pels paisatges que podem observar i, molt important, per la gran quantitat de neu que rep hivern rere hivern, encara que en el nostre cas la visita va coincidir en un dels hiverns més austers en neu dels darrers anys.

Grand Tourmalet és una destinació molt recomanable per als esquiadors del vessant sud del Pirineu si la intenció és fer una escapada de, almenys, un parell de dies. Amb una sola jornada difícilment es pot obtenir una experiència completa i satisfactòria.

Grand%20Tourmalet-IST%2010El moment màgic de la sortida del sol des d'una del Pic de Midi du Bigorre (Foto: IST).

Ens vam quedar amb les ganes de poder fer el descens fora pista del Pic du Midi. Les condicions meteorològiques, amb vent fort, i per aquest motiu efectuat el tancament del telefèric, ens van impedir fer-lo. Igualment, ens vam quedar amb les ganes de lliscar per 4 Termes, al sector de la Mongie, i per les pistes Famose i Ricao, a Lienz, al sector de Barèges. Així doncs, ho tenim clar: repetirem. ! Fins aviat Grand Tourmalet, ens has resultat una experiència astronòmica!

Us deixem amb aquest vídeo (a l'encapçalemnet de l'article), d'imatges 100% fetes per nosaltres, i diverses fotografies, algunes de captura pròpia i d'altres facilitades per la mateixa oficina de turisme del Departament dels Alts Pirineus i la Mongie.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny