Notícia

La radiació ultraviolada pot produir danys oculars sense les ulleres adequades

Com prevenir la fotoqueratitis, la ceguera de la neu, i altres recomanacions per als esquiadors

Baqueira,telecadira,casc,mascara,040422,IST
A la neu, les millors proteccions pels ulls són les muntures tancades, corbada o directament la màscara Autor/a: Diaridelaneu
La Doctora Andrea Capecchi, metgessa oftalmòloga especialista en oftalmologia infantil, i Marisa Martins, optometrista clínica, expliquen els danys que provoca l’exposició solar directa a la vista si no s’utilitzen ulleres amb el filtre adient a l’activitat que es practica.


Baqueira-telecadira-contrasol-casc-mascara-040422-ISTA la neu i l'alta muntanya cal extremar la protecció dels nostres ulls (Foto: IST).

Els raigs ultraviolats A i B (UVA i UVB) generen un efecte acumulatiu a l’organisme, tant a la pell com als ulls. Amb el pas del temps, com més estona hàgim estat exposats a la llum solar, més probabilitats hi ha de patir les conseqüències negatives.

Les patologies que la radiació ultraviolada pot ocasionar són diverses. “El pterigi és un creixement excessiu de la conjuntiva, un teixit que tenim a la superfície de l’ull”, assenyala la Doctora Andrea Capecchi, metgessa oftalmòloga especialista en oftalmologia infantil. Tot i que és més freqüent que aparegui al costat nasal, també pot produir-se al costat extern a l’ull o a tots dos.

L’exposició solar també es relaciona amb l’aparició precoç de “cataractes, càncer ocular a l’interior de l’ull —que és el melanoma, igual que passa a la pell i la degeneració macular associada a l’edat, que és una malaltia de la retina que és freqüent en pacients d’edat avançada”, comenta Capecchi.

Dins de les afeccions que causa el sol hi trobem, a més a més, les que es classifiquen en danys aguts. “La fotoqueratitis és una inflamació de la còrnia, una capa que tenim a la superfície de l’ull, que pot produir-se quan hi ha neu que reflecteix la llum solar”, explica l’oftalmòloga. Els símptomes d’aquesta lesió són l’ull vermell, mal ocular i una disminució visual sobtada.

Puigmal-esquiadora-mascara%20policromada-210122-ISTA la neu, les millors proteccions pels ulls són les muntures tancades, corbada o directament la màscara (Foto: IST).

També és fonamental tenir present que mai s’ha de mirar directament al sol ni als eclipsis. “Pot generar un dany a la màcula, que és la zona més delicada a la retina, i produir una disminució de la visió irreversible. El que es veu en els pacients és una taca negra que no desapareix”, descriu l’experta en oftalmologia infantil.

Tractament de les patologies


En cas que l’exposició solar hagi ocasionat un dany agut, com és el cas de la fotoqueratitis —coneguda com la ceguera de la neu—, “el tractament és mèdic, amb col·liri i pomades tòpiques als ulls”. Per a les patologies que porten l’etiqueta de dany crònic, com succeeix amb les cataractes, la seva solució passa pel quiròfan. “Actualment, quan es treu la cataracta el que s’ha de fer és col·locar una lent intraocular amb filtres UVA i UVB que protegeixen la retina”, apunta Capecchi.

optica%20estaire-ulls-fotoqueratitisUll amb fotoqueratitis (Imatge: Óptica Estaire)

Per a la maculopatia associada a l’edat el tractament variarà en funció de l’estadi en què es trobi la malaltia, però sol ser també quirúrgic. “Un pterigi també s’hauria d’operar i, en el cas dels melanomes, si són petits, es fa un tractament local. Però si es troba un melanoma en estat avançat, directament s’extirpa l’ull”.

Prevenció dels danys oculars


La millor manera d’evitar que es produeixin danys oculars és la prevenció, i aquí és on entra el paper de les ulleres de sol, que es classifiquen en quatre nivells (del 0 al 4), sent el número més alt el que filtra un percentatge més elevat dels raigs ultraviolats.  “Per practicar esports a l’aire lliure es recomanen unes ulleres amb filtre 3 o 4, però igualment per al dia a dia no és recomanable unes de menys de 3”, comenta la Marisa Martins, optometrista clínica. “I a l’alta muntanya, per als qui esquien o fan senderisme, el filtre 4 és el més indicat”, afegeix.

La qualitat del filtre i el preu de les ulleres no estan relacionats. “Mentre tinguin protecció UVA i UVB, tant les ulleres d’un supermercat com les d’una marca reconeguda serveixen. Això sí, és  important fixar-se que a la vareta o a un dels vidres apareix l’homologació de la Unió Europea”, que s’indica amb la marca CE. Els factors que fan variar el preu són altres, com “el material de la muntura o el tractament que se’ls ha fet perquè no es ratllin tant”.

La%20Molina-mascara-iphone-casc.280322-IST
A la neu, la millor opció són els vidres polaritzats (Foto: Diaridelaneu).

En cas de practicar esports de neu, el més recomanable és portar una muntura “tancada, corbada o directament la màscara perquè no entri ni el sol ni el vent pels costats”. Si a més es busca reduir els reflexos del sol a la neu, la millor opció són unes ulleres polaritzades. “No aporten més protecció davant de la radiació ultraviolada, sinó que aporta qualitat de visió”, indica l’optometrista.

El color del vidre de les ulleres tampoc és un indicatiu d’una major protecció dels ulls. “Les tonalitats marró i rosa de les ulleres proporcionen un major contrast”, explica Martins. Relacionada amb la variació de tonalitat hi ha l’opció d’adquirir unes ulleres fotocromàtiques, “que a una zona amb ombra tindran els vidres més clars i, quan els toquin el sol, seran de color fosc”. Però “tot i que canviïn a filtre 3, d’entrada no són la primera recomanació”, afegeix l’optometrista.

Efectes positius de la llum solar


Tot i que s’han de tenir presents les conseqüències negatives de la llum solar als ulls, és cert que també en té de positives. Per exemple, “ajuda a regular el cicle de la son i la vigília” i “preveu la progressió de la miopia en nens”, assenyala Capecchi. De fet, es recomana que estiguin “entre una hora i mitja i dues a l’aire lliure, si és possible amb ulleres de sol”, perquè la que sí és “dolenta” és l’exposició solar directa sense protecció.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny