Notícia

Les estacions de nòrdic hauran d'apostar per la producció de neu

L'associació Tot Nòrdic valora la temporada 22-23

Lles de cerdanya,bernat selles,ist
Les estacions de nòrdic aposten per la producció de neu Autor/a: Diaridelaneu
L'associació Tot Nòrdic, que agrupa les estacions d'esquí de fons i nòrdic català, fa una valoració de la temporada 2022-23. La conclusió final és que no ha estat bona. Els grups escolars són una part cada vegada més important del gruix dels clients, però per a garantir-ne l'activitat a l'hivern l'aposta per la neu produïda ja és gairebé una opció bàsica.


Tot%20Nordic-temporada%2022%2023

La 2022-23 no ha estat una bona campanya per a les estacions de nòrdic català. El nombre total de forfets venuts la temporada ha estat de 49.441. En aquesta xifra s'hi inclouen els forfets d’esquí, raquetes i un petit percentatge d’altres activitats (skijoring, esquí de muntanya, trineus i altres).

Amb aquestes xifres, la responsable tècnica de l'associació, Imma Obiols, ha admès que "hem de dir que no ha estat una bona temporada. Hi ha hagut una disminució d’usuaris del 27% respecte a la temporada anterior i del 25% respecte a la temporada anterior a la pandèmia".

A més, raona que "la temporada va engegar molt tard i va tancar de manera molt precipitada. No es va poder fer el Pont de la Puríssima ni tampoc es van poder obrir circuits per Nadal i Reis".

I és que sobre el terreny la primera nevada no va arribar fins a mitjans de gener (dies 14 i 15) i totes les estacions van obrir el cap de setmana del 21-22 de gener. El 22 de febrer va arribar una bona nevada general que va ser "a totes les estacions, amb la il·lusió que es podria fer un bon final de temporada, però, malauradament, la gran pujada de temperatures va fer que les estacions donessin per finalitzada la temporada, tant per esquí com per raquetes, el 16 de març".

Tot%20Nordic-usuaris%20segons%20temporada

Des de l'associació Tot Nòrdic també es fa una anàlisi de la tipologia dels usuaris d'aquesta temporada. Així, en relació amb la temporada anterior, hi ha un descens de totes les tipologies de visitants excepte la categoria de grups escolars, que augmenta un 5%. El forfet de temporada presenta un descens del 12%, les raquetes un 38% i, la baixada més acusada es troba en el forfet d’esquí de dia, amb un 51% menys d’usuaris. D'aquesta manera el forfet d’esquí de dia disminueix un 51%, el de raquetes baixa un 38%, mentre que el d'escolars augmenten un 5% i el temporada disminueix un 12%, una disminució que s'atribueix a la "mala evolució de la temporada va fer que la venda quedés molt aturada".
 
Tipologia%20client-Tot%20Nordic
Períodes obertura de les estacions

La manca de neu per la Puríssima, per Nadal i per Reis ha perjudicat molt la totalitat de les estacions, ha estat la causa de la gran davallada de la venda de forfets de clients particulars, tant pel que fa a esquí com raquetes. Si la mitjana de dies oberts a les estacions els últims 13 anys és de 70 dies, la temporada 22-23 hi ha hagut una mitjana de 47 dies oberts, un descens pràcticament el 50% de dies oberts. Pel que fa a dies d'obertura per raquetes s’ha pogut obrir 64 dies, xifra que també queda molt per sota de d’altres temporades.

En aquest context, des de l'associació s'han fet algunes conclusions a partir del balanç i les xifres enregistrades. En aquest sentit es constata que es mantenen els grups d’esquí escolar i passen a ser el client principal, gràcies bàsicament a què algunes estacions disposen d’instal·lacions de neu produïda, cosa que ha permès poder donar servei als grups escolars, tot i que no a la resta d’usuaris. Es tracta de les estacions de Lles i Tuixent, que són les que han pogut produir neu (temperatura més baixa), han pogut garantir també més períodes de neu.

comparatiu%20clients

També es valora el gran esforç que fan tant les escoles d’esquí com les estacions, movent els grups en estacions que disposen de neu per a poder fer l’activitat, fins i tot s’han traslladat grups a les estacions del Pirineu nord-català.

El forfet de temporada segueix amb molt bona acceptació, gràcies a l’acord amb FGC que faciliten uns dies d'esquí en estacions d'alpí i als descomptes en estacions de nòrdic que hi col·laboren. El fet de no fer ni la campanya de Nadal ni Reis i pocs caps de setmana de bona ocupació ha provocat un descens en l’ocupació així com el volum d’ingressos econòmics. El client particular (amics, famílies...) és un client que fa una bona despesa a les estacions i ha tingut una forta davallada.

Tot%20Nordic-venda%20forfets%20temporada%20segons%20estacions

Les estacions de nòrdic han de valorar la inversió en produir neu

Finalment, des de l'associació, es reflexiona sobre el futur de les estacions de nòrdic, i ja s'afirma obertament que aquest dependria per apostar per la producció de neu, si més no per garantir els grups escolars que garanteix poder mantenir la plantilla a les estacions. Això sí, caldrà tenir ben preent els costos afegits que representa la producció de neu i que difícilment es podrà repercutir en l’augment de preus.

Des de l'associació s'és conscient obertament i s'afirma que "creiem fermament que cal apostar per tenir activitat a les estacions tot l’any, adequar les infraestructures, crear nous productes i aprofitar els visitants de l’hivern per fidelitzar-los tot l’any", conclouen.

ies%20obertura-Estacions%20de%20tot%20nordic

Comentaris

  • Penso que produir neu artificial es perllongar el conflicte, doncs questa neu també precisa d’una temperatura exterior per poderla mantenir. Potser lo mes idoni fora ampliar el ventall d’activitats especifiques a fer en aquests espais de mitja muntanya, amb activitats de contacte i d’interacció amb el medi, per sentir-lo, cuidar-lo, aprofitar la seva influència saludable, i ajudar a frenar el canvi climàtic en lo que sigui possible.

5-10-20-tots
1
 






giny













Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny