Notícia

La conca del Segre en estat d'excepcionalitat

L'òrgan rebutja fixar restriccions als municipis de Ponent i diu que és competència dels regants dels canal d'Urgell

Isovol,sanavastre,riu segre,290423,IST
El riu Segre avui al seu pas per Sanavastre Autor/a: IST
La CHE declara l'estat d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre. L'òrgan rebutja fixar restriccions als municipis de Ponent i diu que és competència dels regants dels canal d'Urgell.


riu_segre_isovol_allRiu Segre al seu pas entre All i Sanavastre aquesta primavera de 2020

La junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha declarat aquesta setmana la situació d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre. El sistema Rialb-Oliana està en estat d'emergència des de fa deu mesos i la seva situació és "molt pitjor" que a la resta de conques, ha afirmat la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, que ha afegit que la declaració serà un suport per als regants de regadiu de cara a tramitar ajuts a les administracions públiques, entre altres. D'altra banda, la CHE ha rebutjat fixar restriccions als municipis que abasteix el canal d'Urgell i diu que és competència de la comunitat de regants.

La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, ha exposat que la conca del Segre és la que en aquests moments pateix la "pitjor situació", tot i que també ha alertat que si no plou en els pròxims dies és probable que al maig la resta de sistemes de la confederació també entrin en situació d'emergència per sequera.

Davant d'aquesta situació, la junta de govern de la CHE declararà aquest dimarts la situació d'excepcionalitat per sequera extraordinària al sistema Rialb-Oliana. Els dos embassaments estan a l'11,8% de la seva capacitat conjunta, amb un 5,4% de capacitat a Rialb i un 42,6% a Oliana.

Maria Dolores Pascual ha explicat que la declaració suposarà tenir una "major cobertura jurídica" per aplicar mesures de caràcter restrictiu. També serà un "suport" perquè els agricultors afectats puguin accedir a ajuts de les administracions públiques i, en tercer lloc, permetrà crear una comissió permanent de sequera que farà més "àgil" el seguiment de la sequera.

D'altra banda, la CHE ha rebutjat fixar una normativa de l'ús de l'aigua a l'estiu als municipis que depenen del canal d'Urgell tal com havien demanat els alcaldes. Pascual ha explicat que aquestes decisions les ha de prendre la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell amb caràcter "global" i sota la tutela de la confederació.

Sobre els regants del canal d'Urgell, Pascual ha afirmat que les decisions que la comunitat de regants ha adoptat en els darrers mesos són "sensates i encertades" i ha reiterat que la prioritat dels dos òrgans és "garantir els abastiments". En aquest sentit, ha tornat a demanar "responsabilitat" als responsables dels abastiments. "De manera que aquells usos que no siguin prioritaris es puguin restringir i entre tots, de forma solidària, puguem tnir més garantia per als abastiments", ha indicat.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny