Notícia

Diverses entitats es posicionen en contra de recuperar les connexions històriques de La Molina

Fins als anys 70 ja existia una línia de telecadires que unia l'estació de tren amb La Molina 1700

Diverses entitats es posicionen en contra de recuperar les connexions històriques de La Molina
Diverses entitats es posicionen en contra de recuperar les connexions històriques de La Molina Autor/a: ACN
La Molina es planteja el seu futur tornant als orígens, el que implica recuperar la línia de remuntadors que unia l'estació de tren amb la cota 1700. I així ho contempla el POUM aprovat recentment en el seu tramit inicial. Ara però, entitats conservacionistes critiquen el projecte de telecabina per unir les pistes de la Molina amb l'estació de tren. Presenten al·legacions al POUM d'Alp per demanar que no s'augmenti l'edificació global en aquesta zona del municipi. 


Plataforma%20Stop%20JOOO-02Entitats conservacionistes critiquen el projecte de telecabina per unir les pistes de la Molina amb l'estació de tren. Foto d'avi a La Molina (Foto: ACN).

La Plataforma Stop JJOO, SOS Pirineus, Cerdanya Acció pel Clima, el Sindicat d'Habitatge de la Cerdanya i el Grup de Recera de la Cerdanya han mostrat aquest divendres la seva oposició a la construcció d'un telecabina que uneixi el barri de l'estació de tren de la Molina, al municipi d'Alp (Cerdanya), amb la base de les pistes d'esquí. Així, quantifiquen el cost del projecte en 25 milions d'euros i critiquen que aquest es plantegi com a transport públic, tot qüestionant el seu retorn en un entorn de nuclis de la població dispersos. Les quatre primeres entitats contràries a la infraestructura han presentat al·legacions al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal per demanar també, entre d'altres, que no s'augmenti l'edificació global a la zona.

Pel portaveu de la Plataforma Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, el nou telecabina suposa una mostra més de l'aposta del Govern per un desenvolupament econòmic del Pirineu en base al "monocultiu turístic" del sector de la neu, en unes estacions amb "data de caducitat" davant l'actual context d'emergència climàtica. En aquest sentit, assegura que la Cerdanya té un índex de pressió turística "sobrepassat" i ha tornat a defensar un model de diversificació econòmica que potenciï l'activitat agrícola, ramadera i una petita indústria de transformació. Tot plegat, ha reiterat, per "donar futur a la gent que viu al Pirineu" i que, segons ha dit, ara compta amb feines precàries i es veu abocada a residir en càmpings i caravanes mentre el turisme permet una entrada "massiva" de segones residències.

Plataforma%20Stop%20JOOO-03Entitats conservacionistes critiquen el projecte de telecabina per unir les pistes de la Molina amb l'estació de tren. Foto d'avi a La Molina (Foto: ACN).

Per la seva banda, la presidenta de SOS Pirineus, Núria Martí, ha dit que el projecte de telecabina suposa un cost "molt elevat" i "no té raó de ser". Així, considera que tot i tenir la voluntat d'unir els tres nuclis de la Molina, molts residents en quedaran lluny i no l'acabaran utilitzant. Per aquest motiu, ha defensat la posada en marxa d'un servei d'autobusos elèctrics o la implementació del transport a la demanda. Pel que fa a les al·legacions presentades al POUM d'Alp, ha explicat que veuen insuficient la reducció d'edificacions plantejada per l'equip de govern municipal respecte a la planificació que hi havia inicialment. Així, ha detallat que a la base de l'estació es preveuen diverses edificacions de tres plantes i habilitar dos aparcaments semisoterrats i critica l'impacte visual que tindrà tot plegat. "No es pot convertir en una mena de parc d'atraccions", ha conclòs.

la-molina-antic-tracat-telecadira-tren-2Antic telecadira de la línia que una l'estació de tren amb La Molina 1700 (Foto: arxiu ACN).

Mentre, el vicepresident de Cerdanya Acció pel Clima, Marc Castellón, afirma que l'expansió del turisme de neu està fragmentant els ecosistemes a les portes del Parc Natural del Cadí Moixeró. A més, s'ha oposat a la producció de neu i ha assegurat que el model de turisme actual està "obsolet". Per aquest motiu, ha demanat a la Generalitat que proposi als ajuntaments alternatives per a un desenvolupament sostenible del territori. En aquest sentit, des del Grup de Recerca de Cerdanya es demana regular l'accés als espais naturals, especialment el motoritzat i també el nombre de curses de muntanya i d'altres activitats. També es mostren reticents amb la il•luminació nocturna de la zona de la Molina i Masella.

la-molina-telecabinaLa Molina ja disposa d'un telecabina que unies la cota 1700 amb el Niu de l'Àliga (Foto: arxiu DDLN).

Castellón també ha criticat la manca "endèmica" d'habitatges plurifamiliars per a joves a preus assequibles i ha alertat que aquesta situació els obliga a haver de marxar fora. D'altra banda, des del Sindicat d'Habitatge de Cerdanya s'ha demanat reduir els sectors de desenvolupament de la zona de la Molina i Masella i defensen que s'aposti per la rehabilitació d'edificacions ja existents.

Si t'ha agradat llegir Diverses entitats es posicionen en contra de recuperar les connexions històriques de La Molina, potser també t'interessa La Molina 1700 amb estació de tren 1450, una connexió històrica que pot tornar a ser realitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny