Notícia

Crònica i vídeo. Excursió al Puigmal des de Les Planes d’Er

Un itinerari circular de 10,7 quilòmetres i 950 metres de desnivell amb sortida i arribada a l’estació d’esquí d’Er.

Puigmal,excursio,baixada,220822,IST
Baixant del Puigmal cap a les Planes d'Er Autor/a: Diaridelaneu.cat
En aquest article us proposem una excursió circular al Puimal (2.910m), cim emblemàtic a cavall de la Cerdanya i el Ripollès, amb sortida i arribada a l’aparcament de Les Planes (base del telecadira Combe des Rameaux, cota 1960m) de l’estació d’esquí d’Er.


Puigmal-excursio-baixada-220822-ISTPujant al Puigmal. Al fons de la vall s'intueix l'estació d'alpí de Puigmal 2900 (Foto: ST).

Excursió circular al Puimal (2.910m), cim emblemàtic a cavall de la Cerdanya i el Ripollès, amb sortida i arribada a l’aparcament de Les Planes (base del telecadira Combe des Rameaux, cota 1960m) de l’estació d’esquí d’Er (Puigmal 2900).

L’ascensió per la cara est és una de les clàssiques excursions de primavera i d’estiu a la Cerdanya. La sortida és físicament exigent, ja que el desnivell a superar s’apropa als 1000 metres, però a canvi, les panoràmiques que ofereix són de les millors que podem gaudir al Pirineu oriental. 

El Puigmal (2.913m) és la tercera muntanya més elevada de tota la Cerdanya i la més alta del Ripollès i cal tenir molt present que és una muntanya condicionada a la meteorologia: a l’estiu per les tempestes que creixen pel vessant sud del Pirineu, i la resta de l’any pel fred i el vent. 

Puigmal-excursio-pujada-220822-ISTPujant al Puigmal. Comencen a créixer les nuvolades al vessant sud del massís (Foto: ST).

Sortida des de l’estació d’esquí d’Er

S’hi arriba per la carretera D-89, amb inici a l’N-116 i que mena les poblacions de Santa Llocaia i finalitza a l’estació d’esquí de Puigmal 2900, la qual ha estat reoberta des de fa dos hiverns. 

Deixem el vehicle aparcat a la base del telecadira Combe des Rameaux (1.960m), punt on s’inicia la nostra excursió. Ens trobem a la cota 1.960 i un cartell que ens recorda que és una zona de pastures i ramats. Si portem gos cal que vagi lligat. 

Puigmal-excursio-carena-220822-ISTPer la carena a la part culminate del cim (Foto: IST).

El sender de la ruta

Després de caminar uns set-cents metres sobre l’asfalt d’una via estreta habilitada per al ciclisme de carretera, en arribar a un revolt deixem l’asfalt i comencem a remuntar per un sender ben marcat que segueix paral·lel el torrent. El camí de seguida guanya metres per una zona de pastures fins a arribar a l’aiguaneix de la ribera d’Er del Segre. 

A partir de les surgències del torrent el sender es torna molt més costerut i pren un traçat en zigzag fins a arribar al Coll situat entre el Puigmal de Llo (2.801m) i Pic Petit del Segre (2.812m). 

Puigmal-excursio-carena-arribada%20cim-220822-ISTArribant al cim del Puigmal (Foto: IST).

Arribats a la carena l’esforç físic més considerable ja està fet. A partir d’aquí es guanyen metres en direcció cap al cim, seguint la carena divisòria. A la nostra esquerra veurem la Coma de l’Embut i al fons l’estació d’esquí de la Vall de Núria. A la nostra dreta, la vall del torrent d’Er amb l’estació d’esquí de Puigmal, a les faldes del pic de Duraneu o de Credells (2.539m) i del Puig del Pas dels Lladers (2.660m). 

En els darrers metres el sender costa d’identificar entre el pedregam, però l’arribada al cim ja no té pèrdua possible. Només ens cal buscar la part més alta de la carena i de seguida arribem al cim, coronat per un punt geodèsic de formigó i la gran creu de ferro. 

Un cop al cim, doneu per fet que hi farà aure fresc o fins i tot fred. Gaudiu de les panoràmiques! 

Puigmal-excursio-vall%20de%20nuria-220822-ISTA poc per arribar al cim podem observar l'estació d'allí de Vall de Núria (Foto: R. C.).
 

La tornada

La baixada del Puigmal la fem per... Article original redactat per Ivan Sanz per a revista Pànxing Cerdanya. Uș convidem a la lectura final al portal Pànxing.net.

També us pot interessar

Si us ha agradat llegir Excursió al Puigmal des de Les Planes d’Er també us pot interessar la lectura de Excursió d'estiu al Puigmal (2.913 m).
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny