Notícia

L'alta Noguera Pallaresa continua sent un riu 'salvatge'

És el tram de riu més ben conservat de Catalunya i transcorre entre la Val d'Aran i el Pallars Sobirà

Noguera Pallaresa,tram alt,ACN
La Noguera Pallaresa continua sent un riu 'salvatge' Autor/a: Marta Lluvich
El Parc de l'Alt Pirineu i el Conselh Generau treballen perquè l'Alt Noguera tingui la catalogació de 'Riu salvatge'. És el tram de riu més ben conservat de Catalunya i transcorre entre la Val d'Aran i el Pallars Sobirà.


ruta-btt-beret-esterri-bicicleta-RC%281%29Resseguint l'Alta Noguera Pallaresa entre Beret i Esterri d'Àneu.

L'Alt Noguera és un tram d'uns 30 quilòmetres de la Noguera Pallaresa que transcorre entre la Val d'Aran i el Pallars Sobirà. Ara, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Conselh Generau d'Aran volen aconseguir la certificació Wild River (Riu Salvatge), un reconeixement reservat als rius més excepcionals d'Europa pel seu estat de conservació.

Marc Garriga, director del Parc Natural ha afirmat que es tracta del tram de riu "més ben conservat de Catalunya". Amb aquest objectiu i per tal de començar a definir el Pla d'Acció Wild Rivers del curs Alt de la Noguera Pallaresa, aquest dijous s'ha celebrat a Esterri d'Àneu el primer procés participatiu entre els diferents sectors implicats.

L'objectiu d'aquesta certificació és, a més, crear una dinàmica de cohesió entre tots els agents del territori implicats en el riu.

Despertant l'interès de la comunitat local


El Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Conselh Generau d'Aran van iniciar ara fa 3 anys el procés de candidatura per què el curs alt de la Noguera Pallaresa pugui optar al certificat internacional 'Wild Rivers site'. Garriga ha explicat que des d'un inici que aquesta iniciativa va despertar molt d'interès entre els diferents agents locals, com ara ens locals, col·lectius de pescadors, ramaders i ambientalistes, així com guies intèrprets del Parc, piragüistes, professionals de l'àmbit cultural, el món científic i les empreses turístiques, que també s'han sumat a la iniciativa.

Riu%20Noguera%20Pallaresa-pont-bicicleta-040722-RCResseguint l'Alta Noguera Pallaresa entre Beret i Esterri d'Àneu.

Durant aquest temps s'ha fet un primer taller participatiu per assentar les bases d'aquesta candidatura entre tots els agents clau del territori i en l'últim any s'ha dut a terme una diagnosi molt exhaustiva que ha permès conèixer quin és l'estat actual del riu. Aquesta diagnosi serà el punt de partida per començar a elaborar un pla d'acció conjunt.

Està previst que durant la tardor d'aquest any es presenti la candidatura perquè es pugui auditar sobre el terreny.

Cap a un certificat Wild Rivers


Pel que fa a l'etiqueta Wild Rivers reconeix els rius o barrancs que s'han mantingut intactes i que han escapat de qualsevol canvi important en la seva forma natural. En aquests rius no hi ha cap alteració com ara barreres contra inundacions, canals de rius canviants, terraplens o centrals hidroelèctriques i que durant el temps han mantingut l'aigua cristal·lina.

Aquest certificat es va crear a França el 2007 en creure que la Directiva Marc Europea de l'Aigua, és insuficient. Per contrarestar les amenaces als rius salvatges, es va formar un grup a França que certifica els Wild Rivers per protegir-los. Es tracta de l'European Rivers Network (ERN), una ONG dedicada a la preservació i la gestió sostenible de l'aigua i els rius.

 

Vídeo. Resseguint l'Alta Noguera Pallaresa entre Beret i Esterri d'Àneu.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny