Notícia
Conveni per a fer compatible l'espeleologia i la protecció de la natura
S'han acordat un conjunt de mesures entre els Agents Rurals i la Federació d’Espeleologia

Els cos d’Agents Rurals i la Federació Catalana d’Espeleologia han signat un conveni per fer compatibles les activitats esportives amb la protecció de la natura. El document, rubricat aquest dimarts a la seu central dels Agents Rurals a Santa Perpetua de la Mogoda (Vallès Occidental), preveu la promoció d’accions conjuntes per prevenir possibles afectacions tant al medi natural com en activitats agràries i ramaderes. En aquest sentit, han acordat crear una comissió de seguiment i control per avaluar les actuacions i definir-ne de noves. “Només des de la col·laboració amb entitats expertes i la ciutadania podrem avançar en la protecció del medi natural”, ha celebrat el director general del cos d’Agents Rurals, Marc Costa.
Conveni per a fer compatible l'espeleologia i la protecció de la natura
Al seu torn, el president de la Federació Catalana d’Espeleologia, Lluis Domingo, ha subratllat que el conveni “impulsarà encara més la gran cooperació que hi ha des de fa ja set anys entre la Federació i el Cos d’Agents Rurals”, la qual, ha recordat, s’ha concretat amb l’intercanvi d’informació sobre la situació de cavitats o per a la protecció de l’impacte ambiental en diverses zones de Catalunya.
El conveni té una vigència de quatre anys, durant els quals la comissió de seguiment farà reunions anuals. A banda d’aquestes trobades, està prevista l’organització d’una activitat mediambiental o de neteja anual en espais naturals confinats -cavitats, canyons o engorjats- arribant a llocs de difícil accés per tal de sensibilitzar la societat i fer campanyes de difusió de bones pràctiques ambientals.
De fet, la primera actuació ja es va fer el passat 17 de juny, abans de materialitzar la signatura aquest dimarts. Aquell dia els Agents Rurals i membres de la Federació d’Espeleologia van actuar al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac per retirar un vehicle abandonat al fons d’un barranc. Els agents van accedir al vehicle per trossejar-lo i retirar-ne els fragments amb helicòpter.
En paral·lel a les actuacions de neteja, la Federació es compromet a fer consultes prèvies sobre marcs normatius i obligacions en els esdeveniments esportius que organitzi per tal d’obtenir assessorament dels Agents Rurals. Especialment això serà en relació al risc d’incendi forestal, de les zones sensibles amb flora i fauna protegida i períodes amb restriccions o organismes competents a l’hora de sol·licitar autoritzacions.
També està previst que la Federació creï una xarxa de voluntaris per la recerca d’informació sobre diferents temàtiques d’interès que estan seguint els Agents Rurals. A més, la FCE prestarà assessorament i formació mitjançant l’Escola Catalana d’Espeleologia en temes formatius relacionats amb l’Espeleologia i el descens de barrancs, així com l’actualització tècnica dels mètodes de progressió per corda i la revisió i el reequipament d’ancoratges.Avenc de la Sivinota, al massís del Garraf (Foto: Víctor Ferrer)
La Direcció General d’Agents Rurals s’ha compromès a proporcionar diàriament a la FCE la informació sobre el perill diari de risc d’incendi forestal i activacions i desactivacions del Pla Alfa, així com informacions relacionades amb l’accidentalitat o incidències en el medi natural confinat, per tal que en facin difusió entre els seus associats i seguidors.
També oferirà suport material i personal a la Federació en zones remotes amb poca cobertura de comunicacions de ràdio, així com assessorament mitjançant el GSM del Cos d’Agents Rurals en temes formatius relacionats amb el coneixement del medi natural i les diferents disciplines esportives.
Pel que fa actuacions conjuntes, es millorarà la comunicació i la coordinació d’ambdues parts, establint un enllaç de comunicació digital en format d’APP d’estat de cavitats i canyons, ja sigui per brutícia, abocaments incontrolats, afluència de persones o per la degradació dels ancoratges. També es facilitarà i recollirà l’estat d’hipòxia de les cavitats de Catalunya.