Notícia

Denunciats per banyar-se en llacs d'Aigüestortes i per fer travessa en 4x4 fora dels camins

S'han denunciat 20 persones per circular per vials o espais prohibits dins els espais protegits

Denunciats per banyar-se en llacs d'Aigüestortes i per fer travessa en 4x4 fora dels camins
Denunciats per banyar-se en llacs d'Aigüestortes i per fer travessa en 4x4 fora dels camins Autor/a: Agents Rurals
Els Agents Rurals han denunciat dos grups d'excursionistes per banyar-se en llacs d'Aigüestortes i del Parc Natural de l'Alt Pirineu. També s'han intensificat els controls de circulació motoritzada i l'afluència de persones en diferents paratges dels Pirineus, i en aquest sentit s'han denunciat 20 persones per circular per vials prohibits o camps a través.


vehicles-4x4-parc-naturalEls Agents Rurals han denunciat 20 persones per circular per vials prohibits o camps a través (Foto: Agents Rurals).

No és la primera vegada que els Agents Ruralshan denunciat excursionistes que es banyen en llacs d'alta muntanya. Aquest cap de setmana, però, els Agents Rurals han fet públic via xarxes socials que s'han denunciat dos grups d'excursionistes per banyar-se en llacs del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estanys de Sant Maurici i del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

I tampoc és la primera vegada que se sancionen els conductors i ocupants de vehicles que pernocten dins els limits del parc nacional i que, a més, ho fan dins els mateixos vehicles o en tendes de campanya. En aquesta ocasió, però, s'han denunciat 20 persones per circular per vials prohibits o camps a través.

Perquè s'ha prohibit el bany o no es permet?

El perquè no està permès o està prohibit el bany en llacs d'alta muntanya ve motivat perquè la presència humana, a vegades lligada a la companyia de les seves mascotes, té efectes sobre les aigües, la fauna i la flora de la zona.

És inevitable que quan ens banyem es generi un increment dels sòlids en suspensió, una eutrofització de les aigües per abocaments involuntaris, contaminació per microorganismes de caràcter fecal i canvis en la composició dels microorganismes aquàtics. Més encara si portem cremes protectores per al sol o productes com ara desodorants, perfums o potser repel·lents d'insectes, ja que s'acaben generant residus químics en aigües de gran puresa. En aigües estancades la fauna piscícola, amfibis o invertebrats que l'habiten és sensible als seus efectes.

A banda dels llacs d'alta muntanya, el problema també es trasllada als rius, si bé en aquest cas les normatives en general no impedeixen el bany.

Per exemple, en el cas del Parc natural del Cadí-Moixeró, des de la direcció del parc s'admet que actualment hi ha un problema amb el bany a la zona del riu Bastareny, al terme municipal de Bagà i Gisclareny. És un problema que afecta especialment al torrent dels Empedrats, on en determinats dies es produeix una massificació per excés de visitants.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny