Notícia

Excursió circular d'estiu al Coma d'Or (2.821 m)

Circular de 15,7 km i 900 metres de desnivell al puig de Coma d’Or (2.821 m) amb tornada per Cortal Rossó

Coma d\'Or
Excursió circular d'estiu al Coma d'Or (2.821 m) Autor/a: Diaridelaneu

Una ruta circular a l'estiu de 15,7 km i 900 metres de desnivell amb sortida i arribada al coll de Pimorent. Pujada per la Coma d’en Garcia i tornada al Coll del Pimorent per Cortal Rossó. La ruta proposada passa a tocar de l'estany de Coma d’Or. Panoràmiques espectaculars sobre l'Arieja oriental, el massís del Carlit i el llac de Lanós.Puig%20pedros%20lanos-coma%20d%27or-portella%20garcia-Peak%20Visor%20AppPanoràmica des de la Portella d'En Garcia en orientació sud est (Peakvisor App).

Excursió circular al Coma d'Or, cim fronterer entre l'Arieja i la Catalunya del Nord, amb sortida i arribada al coll del Pimorent. Sortida realitzada el 19 d'agost de 2023.

L'excursió d'estiu al Coma d'Or (2.821 m) no és difícil, però sí exigent físicament, ja que són 900 metres de desnivell i 15,7 km de ruta. Ofereix unes panoràmiques espectaculars del Pirineu de l'Arieja oriental, el massís del Carlit i el llac de Lanós.

excursio_pic_coma_dorexcursio_pic_coma_dor-pic_de_querfor_2585-estany_den_mercader19_08_20S'observen, diminuts, dos excursionistes pujant pel tram final de la Coma d'en García. Al fons, a la mateixa vertical, el pic de Querforc, i entremig molt petit l'estany d'en Mercader (Foto: Diaridelaneu).

Sortida des del coll del Pimorent


S'hi arriba per la carretera R N-320, la carretera del Coll de Puymorens. Si venim des de Puigcerdà, i quan ja hem passat el punt més alt del coll del Pimorent i ja inicia el descens suau cap al vessant nord, hem d'estar alerta a una pista forestal que gira cap a la dreta.

Cal aparcar poc després de fer un centenar de metres i té l'inconvenient que hi ha pocs aparcaments disponibles. A més, a l'estiu acostuma a estar molt concorregut per les autocaravanes. La millor alternativa és aparcar al mateix coll del Pimorent, on hi ha una bona esplanada, també ideal per si es vol fer l'excursió al Pic de la Mina.

Iniciem la caminada a 2.000 metres en direcció clarament a llevant, cap a la vall de la Coma d'En Garcia, una vall molt ben marcada per la seva forma d'U. Cal recordar que és una zona de pastures i ramats, especialment d'eugues. Si portem gos cal portar-lo lligat.

excursio-circular-destiu-al-coma-dor-2.821-m/excursio_pic_coma_dorexcursio_pic_coma_dor-eugues-19_08_2023-03Egua i poltre al camí que remunta per la Coma d'en Garcia. Al fons, Portè-Puymorens (Foto: Diaridelaneu).

El sender


El primer tram del camí està ben marcat i fressat. També és el menys atractiu, ja que és prou ample per permetre el pas de vehicles autoritzats de manteniment de l'EDF. En aquesta zona hi ha un conjunt de canonades soterrades per al transport de l'aigua que prové de Lanós i de Cortal Rossó. Aquesta infraestructura serveix per proveir aigua cap a la central hidroelèctrica que ja se situa en el vessant de l'Arieja.

A partir de la cota 2.200, aproximadament, el sender esdevé un autèntic corriol de muntanya que ens permetrà arribar fins a la portella de la Coma d'en Garcia, a 2.531 m, un bon lloc per al descans i per observar ja clarament els pics de la Coma d'Or i el seu veí Puig Pedrós de Lanós (2.842 m), aquest últim amb la seva imponent cara nord.

excursio_pic_coma_dorexcursio_pic_coma_dor-estamy_coma_d_or-hh-19_08_2023-09L'estany de Coma d'Or, a mig camí de pujada, un bon paratge per al descans i recuperar forces (Foto: DDLN):

Alternativament, podem iniciar un descens en direcció sud-est fins a la Portella de Cortal Rossó, a 2.530 m, des d'on gaudirem d'una magnífica panoràmica sobre el llac o estany de la Coma d'Or. Per fer una parada i esmorzar crec que la puc qualificar com a millor opció.

A partir de la Portella de Cortal Rossó, el sender remunta de nou cap a l'est flanquejant pel vessant nord el pic de Cap de Llosada (2.719 m). És un corriol ben fressat i ja no té pèrdua possible fins a arribar al mateix pic de Coma d'Or. Val a dir que hi ha dos pics separats per uns pocs metres.

excursio-circular-destiu-al-coma-dor-2.821-m/excursio_pic_coma_dorexcursio_pic_coma_dor-pic_coma_or-19_08_2023-17Suposat autèntic pic de Coma d'or (Foto: particular)

Per arribar al segon cal passar un pas una mica compromès per la seva caiguda aèria pel vessant nord. Fa respecte, i tot i no ser un pas tècnic, s'ha d'anar amb compte. Amb equilibri. Ara bé, us el podeu estalviar perquè, de fet, un cop sereu al segon pic fa la sensació que és lleugerament més baix que el primer. I ho admeto: de baixada, en el pas que passa per sota per evitar el tram aeri, em van tremolar les cames!

Dalt del cim podreu gaudir d'unes magnífiques panoràmiques de 360° del Pirineu oriental de l'Arieja, d'Andorra i de l'Alta Cerdanya. Especialment remarcables les vistes aèries del Llac de Lanós, sota la cara nord del Carlit (2.921 m).

excursio_pic_coma_dorexcursio_pic_coma_dor-lanos-carlit-19_08_2023-16Llac de Lanós al centre i a la dreta el pic del Carlit (Foto: IST).


La tornada per Cortal Rossó


La baixada del Coma d'Or es pot fer refent el camí de pujada o, si es vol, es pot fer per Cortal Rossó. A la primera part es fa la baixada seguint la carena en direcció sud que surt del mateix cim del Coma d'Or, passant pel Pic de Cortal Rossó (2.692 m) i arribant fins a la Portella de Lanós (2.516 m). La baixada es fa per un sender poc marcat, de manera que en cas de boira pot ser més dificultós d'arribar a la portella.

A partir de la Portella el sender s'orienta cap a oest i va seguint el riu de Cortal Rossó pel seu marge "obac", fins a arribar a una zona de prats humits, coincidint més o menys amb la línia de bosc de pi negre. Passem per una resclosa que recull l'aigua del riu per transportar-la cap a la Coma d'en Garcia.

excursio-circular-destiu-al-coma-dor-2.821-m/excursio_pic_coma_dorexcursio_pic_coma_dor-cortal_rosso-porte-19_08_2023-23Baixada per Cortal Rossó.  Al fons Porté-Puymorens i pic de Font Freda (Foto: IST).

Quan ja haurem travessat la zona de prats humits, la plana s'estreny pel seu perímetre de sud-oest i enllaça amb un camí ample i ben fressat. Es tracta d'una pista forestal que permet el pas dels vehicles a motor que deuen fer servir els vehicles de l'empresa hidroelèctrica i dels operaris de manteniment de les pantalles antiallau de la zona.

I un apunt important sobre el camí. Calixto Pujalt, veí de Puigcerdà, explica que "aquest camí es va construir als anys 40 per accedir a Lanós on estava projectada la presa. El relleu i la consistència del terreny van desaconsellar la seva continuïtat i fou quan es va construir el telefèric que puja des de l'estany de Passets. Varen desmuntar tota la maquinària pesada, camions, retros etc. i els van muntar de nou a Lanós. Encara és ben visible l'indret on excavaven per treure els àrids".

Es fa interessant el poder observar des del camí les estructures de la mateixa pendent de la muntanya per la qual caminem i que serveixen per prevenir les allaus. També podreu observar amb perspectiva gairebé aèria el poble de Porté, la carretera del Puymorens (N 320) i l'estació d'esquí de Portè-Puymorens by Trio-Pyrénées.

Ja només ens quedarà seguir aquest camí fins al punt de sortida, tot gaudint dels paisatges d'aquest tram final de la ruta. Podeu veure més fotografies de l'excursió en aquest enllaç de la galeria de fotografies del Diaridelaneu o en aquest post del nostre canal d'Instagram.

Track-coma%20d%27or-wikiloc-open%20topo%20map

Més sobre aquesta excursió:


El nostre track a Wikiloc.
El nostre track a Strava.

La nostra opinió sobre aquesta excursió


El millor...
- Itinerari circular que ofereix panoràmiques espectaculars.
- Si sou esquiadors: veureu Porté-Puymorens, el Pas de la Casa i Ax-Les-Thermes (Tute de l'Ours).

No ens agrada tant:
- Aparcament molt limitat amb una alta afluència de vehicles que estarien millor aparcats i ordenats al coll del Pimorent.
- L'aigua de la conca del Segre que se'n va cap a l'Arieja.

excursio-circular-destiu-al-coma-dor-2.821-m/excursio_pic_coma_dorexcursio_pic_coma_dor-reclosa_lanos-19_08_2023-18
Llac de Lanós (Lanoux) des del Pic de Cortal Rossó. (Foto: IST).

Recomanacions de vestuari


Com sempre, roba, calçat i complements habituals (ulleres) per a la pràctica del senderisme en alta muntanya. No oblideu portar crema solar protectora, gorra i bastons telescòpics que us ajudaran a remuntar pel pendent del sender.

Els nostres recordatoris


Recordar que l'accés a qualsevol cim o la pràctica del senderisme s'ha de fer en silenci, sense sortir del sender i sense deixar cap mena de residu, i evitar així alterar l'hàbitat natural de la zona que es visita.
Important: tota aquesta zona forma part del Parc Regional dels Pirineus Catalans de França, el qual va ser creat el 5 de març de 2004. El bany no està permès en els llacs d'alta muntanya.
• Si us ho podeu permetre, eviteu l'excursió en caps de setmana d'alta afluència.
• No es poden arrencar o tallar flors ni cap altra espècie vegetal.
• Els gossos s'han de portar controlats en tot moment, i per això es recomana portar-los subjectats, ja que poden provocar molèsties a la fauna salvatge i als ramats de vaques o egües, molt present a la Coma d'en Garcia i en alguns trams plans de la Coma de Cortal Rossó.
• I com sempre, motxilla amb plànol, el mòbil carregat, aigua, roba d'abrigar, una assegurança per a activitats a la muntanya i l'equip que es correspon per a qualsevol sortida a l'alta muntanya d'acord amb les condicions i previsions meteorològiques.
 

Comentaris

  • Al final de la ressenya es fa menció de la pista forestal carrossable que utilitzen els serveis de EDF i altres. Aquesta pista es va construir als anys 40 per accedir a Lanós on estva projectada la presa. El relleu i la consistència del terreny van desaconsellar la seva continuitat i fou quan es va construir el telefèric que puja des de l'estany de Passets. Varen desmuntar tota la maquinària pesada, camions, retros etc. i els varen muntar de nou a Lan&oacut... Llegir més

5-10-20-tots
1
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny