Notícia

Esquiada per Cambra d'Ase

Esquiada de descens integral per la Cambra d'Ase el dimarts 17 de març de 2015. Un dia de neu pols, cel blau i vent en calma, amb gruixos de neu que anaven dels 45 als 90 cm.

Breu descripció de l'estació

Cambra d'Ase és l'estació d'esquí més oriental de la Catalunya del Nord. Orientació clarament nord, gairebé tot el domini és cobert de bosc i des de la cota alta les panoràmiques són privilegiades. El descens integral es fa per les pistes Paul Ribeil, vermella en homenatge a aquest enginyer que va participar en la construcció de l'estació, la Rhodos, també vermella, i la Petite Combe, pista blava. Totes les pistes tenen una amplada mitja de 45 m. Cota alta a 2.400 m. (Cota sup. teleesquí de Fontfrede) i cota baixa a 1.640 m., base del telecadira "du Moulí". Per fer el descens d'una tirada, com va ser el cas, cal estar en forma o haver fet un bon esmorzar!

Dades històriques

L'estació es va abrir l'any 1968. Un any més tard ho feia la seva veïna Eina. L'any 1987 es feia un pas molt important: s'inaugurava el telecadira desembragable "du Mouli" i s'innivaven les pistes principals amb xarxa de canons d'alta pressió.

L'any 1989 les estacions de Cambra d'Ase i Eina es van unir en un sol domini esquiable que sumava 34 quilòmeres de pistes.

La temporada 2007-08 el domini s'integrava plenament al consorci de Les Neiges Catalanes, l'agrupació sota un sol fortet de les estacions de la Catalunya del Nord.

Algunes curiositats

Des de la cota 2.400 m., punt d'arribada del teleesquí Fontfrede, es pot observar el Pedraforca, la Tosa d'Alp, la serra del Cadí, el Puigpedrós, el Carlit, el Peric i el massís de Madres.

La casualitat va voler que el dia de la caiguda del mur de Berlin, el 9 novembre 1989, també caigués el "mur" de grans pedres que separava Cambra d'Ase i Eina. Els dos alcaldes i part dels habitants dels dos pobles van celebrar-ho mentre una retroexcavadora retirava les grans pedres que impedien la unió física de les dues estacions, un mur que havia estat aixecat uns quants anys abans pels habituals malentesos veïnals. Les dues estacions passaven a ser-ne una de sola amb 34 kms de pistes.

L'espai Cambra d'Ase és una estació relativament poc coneguda a Catalunya però en canvi té molt bones referències per als catalans del nord, sobretot de Perpinyà i municipis del Rosselló, que la tenen com una estació de proximitat i poc freqüentada. Un 40% de la seva clientela és, de mitjana, formada per catalans del Principat. El 60% ho són del departament dels Pirineus orientals i departaments veïns.

També és molt concorreguda pels esquiadors de muntanya i alpinistes, ja que al seu entorn hi ha les conegudes canals de la Cambra d'Ase, que al ser cara nord i a més de 2.300 m. conserven la neu fins a mitjans de juny, facilitant així la pràctica d'esquí i alpinisme fins ben entrada la primavera.

Si he de fer alguna observació més crítica amb Cambra d'Ase penso que sí, que també hi ha alguna mancança a resoldre: l'oferta de bars i restaurants penso que és justa i no gaire adaptada a les preferències dels catalans o espanyols. Si demaneu un entrepà calent la cuina o la planxa té unes hores determinades de funcionament i, si voleu un entrepà de pà amb tomàquet ho heu d'especificar. En qualsevol cas, facin el que us facin, us ho faran bé i sobretot amb simpatia i ganes de servir-vos al vostre gust.

Registreu el vostre track

Us recomano fer servir l’aplicació gratuïta que skitude té a la xarxa, per als dispositius mòbils, i gravar la vostra baixada, així com compartir-la a les xarxes socials. Aquest és el resultat del track gravat al descens integral per mitjà de l’aplicació esmentada:

Nombre: Descens integral | Fecha: 17/03/2015 | Hora: | Duración: 0h 5m 0s | Distancia total: 3.50 km | Vel. máx: 72,90 km/h | Vel. med.: 40.40 km/h | Desnivel: 760 m

Esquiada gravada amb Go-Pro Hero 3+

L'esquiada a Cambra d'Ase també la vaig gravar amb una càmera Go-Pro Hero 3+ una estona després de registrar-la amb l'aplicació skitude. L'equip de socors de l'Espace Cambre d'Aze són els 4 esquiadors que m'acompanyen en el descens.
La banda sonora correspon a cançons d'èxit dels anys 1968, 1987 i 2007, anys de referència cronològica per aquest sector. Us convido a veure'l al canal de Youtube del Diari de la neu.
Desitjo que us agradi.

@IvanSanzTusell
17 de març de 2015

Articles relacionats:

Entrevista Serge Redrado, director estació d'esquí Cambra d'Ase

Webs relacionades

Aplicación Skitude.com
Estació d'esquí Cambra d'ase

 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny