Notícia

La fosa de neu s'accelera als Alps italians

Autor/a: Youreporter.it
La Marmolada era una glacera tant enorme dels Alps dolomites que durant la Primera Guerra Mundial els austríacs hi van cavar un laberint de túnels dins el gel. Doncs ja han desaparegut. A Itàlia estan preocupats i molt. La fusió de les glaceres alpines era una constant força evident en els darrers 20 anys, però aquest estiu la tendència s'ha accelerat. Una de les glaceres més afectades és la Marmolada, que també és una de les més orientals i de grans dimensions que es veu afectada.  Les onades de calor d'aquest estiu, ja no tant excepcionals i cada vegada més freqüents, han fet decidir als responsables dels dominis d'esquí a prendre mesures excepcionals. Unes mesures similars a les que ja s'han provat en glaceres austríaques i suisses.

Aquest setmana s'han decidit a combatre el desglaç posant grans lones per protegir-les del sol i aïllar-les tant com es pugui de les altres temperatures. L'onada de calor les estava desfent a un ritme més ràpid del que és habitual i les autoritats han optat per desplegar enormes lones a les glaceres de Marmolada i Val Senales.

Situació preocupant  a La Marmolada
 
L'evidència és clara: les glaceres estan en retirada en gran part del món. I la retirada s'està convertint cada vegada en més ràpida. No en tenen cap dubte els glaciòlegs i les imatges confirmen la tendència. Aquesta és la situació en la Marmolada.
La glacera reina dels Dolomites no para de fondre's. I en els últims anys el panorama és cada vegada més greu. El retrocés de les glaceres va començar gradualment en 1850, quan després de 300 anys s'acaba el que els historiadors anomenen la "Petita Edat de Gel".
Cal dir que entre 1950 i 1980, el retrocés de les glaceres era més lent i hi havia fins i tot un canvi de tendència, una mena de refredament global lleuger. Després dels 80 el significatiu escalfament global ha portat a la recessió de les glaceres de forma cada vegada més ràpida. Gran part de les glaceres perden entre un metre i mig metre de gruix cada any.

De Youreporter.it

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny