Notícia

Crònica de l'excursió a les Gorges de Carançà

Un dels senders més singulars i espectaculars del Pirineu de la Catalunya del Nord

Aquesta és la crònica de l’excursió que vam fer aquest dissabte 22 d’agost organitzada per LaNeu.cat i els guies de 360skiers. En aquesta ocasió vam visitar les Gorges de Carançà, un congost al Pirineu de la catalunya del Nord. Temperatura agradable, a estones fresca i, això sí, un cel  força encapotat que no ens va privar de gaudir d’un dels paratges més singulars i espectaculars del Pirineu de la Catalunya del Nord.


cronica-de-lexcursio-a-les-gorges-de-caranca-1
El sender està excavat en plena pared de pedra (Foto: Diaridelaneu.cat).

La ruta comença al petit poblet de Toès Entrevalls (840 m.), a la confluència del riu de Carançà, el pont del Trenet Groc i del riu Tet, a tocar del poble.  Vam deixar el cotxe en una aparcament de pagament, però econòmic (té un cost de 3,50 per tot el dia), on també hi ha un “xiringuito” on menjar i beure alguna cosa. Un xiringuito sense luxes ni complicacions. També serveix de punt d’informació amb uns fulletons que, tot sigui dit, deixen força que desitjar.

La zona de les Gorges de Carançà està molt freqüentada els mesos d’estiu, i més encara els caps de setmana, però no es pot dir en cap cas que sigui un paratge massificat. Les Gorges formen part del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i està integrat dins els espais de protecció Natura 2000 impulsat per la Unió Europea.

cronica-de-lexcursio-a-les-gorges-de-caranca-5
Una de les imatges que vam capturar a la sortida (Foto: Diaridelaneu.cat).

Tot i que la ruta de les Gorges de Carança és circular (uns 7 km i 300 m. de desnivell) gairebé tothom fa l’anada i tornada pel mateix recorregut. Aquest recorregut té una durada de 3 hores i, per a qui ho vulgui, es pot allargar fins al refugi d’alta muntanya de Ras de Carançà (1.830 m) o fins als llacs (2.250 m.). En el cas dels llacs es tracta d'una zona ja oberta i fora del congost, sota el Pic de l'infern i a tocar de la carena que ens separa de la capçalera del Freser i Vall de Núria.

La ruta no és gens complicada i, de fet, és apta per a pràcticament tothom (excepte els qui tinguin vertígen accentuat). En el recorregut vam poder gaudir d’un bosc de ribera espés i el soroll sempre agradable dels salts d’aigua del riu de Carançà, que passa pel fons del congost. Un riu que, per qui ho desitgi, ofereix algunes gorgues aptes per fer-hi un bany “ben fresquet”. Les Gorges de Carançà és un engorjat tant encaixonat que en alguns trams, entre paret de pedra i bosc tupit, costa veure un tros de cel blau.

El sender té dos trams ben diferenciats, el primer és un camí excavat dins la paret de pedra del congost, a uns 100 0 150 metres per sobre el riu, i l’altra tram és un sender que va seguint el riu per la part més baixa, tot travessant-lo per passarel·les de ferro i ponts que pengen de les parets de pedra.

Per fer l’itinerari vam comptar amb el guiatge de Marius Mansilla (www.360skiers.com) qui ens va explicar els origens del camí excavat a la pedra, a més d’ajudar a descobrir-nos algunes qüestions referents a la història de la Catalunya del Nord. Amb en Màrius també vam aprendre alguns secrets de l‘orientació i de la farmaciola bàsica que tothom hauria de portar en una motxilla.

La sortida era gratuïta i organitzada per Laneu.cat,SCP (societat editora del diaridelaneu.cat) i anava adreçada als lectors d’aquest diari digital. Des d’aquestes ratlles volem donar les gràcies a Marius Mansilla pel seu guiatge i als lectors del diari amb qui vam passar un dia divertit, en plena natura, i en el qual les hores ens van passar molt ràpid. Gràcies Elisa, Jordi, Olga, Annabet, Mireia, Núria i Ivan. Fins aviat!

Fotografies de la sortida en aquest enllaç

24 d'agost de 2015
@IvanSanzTusell
 

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny