Notícia

El Pallars Jussà declara Bé Cultural d'Interès Local setze monuments

El Consell Comarcal del Pallars Jussà, a petició dels municipis de la comarca, ha declarat una desena d'elements de l’arquitectura de la zona Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), amb l’objectiu de promoure'n la conservació.

La declaració l'han rebuda la capella de Sant Gregori i la de la Mare de Déu del Rosari de Castell de Mur, l’església de Santa Maria de la Cinta de Limiana, la de la Nativitat de la Mare de Déu de Sossis, la de la Mare de Déu de la Plana de Pessonada i la de Santa Maria d’Hortoneda, a més de tres temples del municipi de Conca de Dalt, el de la Presentació de Cadolla, el de la Nativitat de Laren i el de Sant Sebastià de Lluçà, al municipi de Senterada. L'última església que ha obtingut aquesta declaració ha estat la de Sant Martí de Naens, també al municipi de Senterada, que va rebre la distinció durant el passat mes de juliol.

Altres béns que seran conservats pel seu valor històric i l’estimació popular són l’edifici emblemàtic del Cafè Modern d’Isona, que va ser dels primers en obtenir la declaració de BCIL, el 2009. També han obtingut aquesta reconeixement les antigues escoles de Mont-rós i l’antic “Quartel de la Guardia Civil” de la Torre de Capdella, la Font de Sant Gregori i el Forn de Pa de Miret, a diferents nuclis del municipi de Castell de Mur, així com el conjunt arquitectònic que forma el Campament de la Central Hidroelèctrica de Capdella, un grup d’edificacions que inclou les antigues cases on vivien els treballadors de la central hidroelèctrica, moltes d’elles fetes de fusta, així com altres edificis que formaven part d’aquest nucli industrial de principi del segle XX.

La declaració de BCIL permet la protecció d’aquestes edificacions i contribueix a evitar la seva desaparició mitjançant el manteniment i la conservació pública. Per aquest motiu els municipis que volen conservar algun element destacat sol·liciten al Consell la seva declaració de BCIL que sempre té la validació d'un informe tècnic que així ho aconsella.

De RàdioSeu
EntrevistaLes més llegides

Edició en paper


Editorial