Notícia

Port del Comte millorarà el trepitjat de pistes de gran pendent

Autor/a: Port del Comte
Pisten bully amb winch, aquesta és la nova màquina retrac que s'incorpora al trepitjat de pistes de Port del Comte. Amb aquesta nova màquina el parc de trepitjaneus s'amplia a cinc unitats i el fet d'incorporar cable els permetrà millorar i optimitzar el trepitjat de pistes de gran pendent, especialment al sector de l'Estivella, on s'hi ubiquen dues de les 4 pistes negres que ofereix l'estació.

Què és un winch?

El  'winch' és un dispositiu de cable per a permetre l'ancoratge i que incorpora la retrac a la part posterior de la cabina, similar estèticament a una ploma de les grues. Aquest dispositiu permet una millor subjecció de la màquina i així es poden trepitjar i arreglar les pistes de pendent més pronunciat de l'estació. Això es podria interpretar, doncs, com una aposta de l'estació per a preparar millor pistes de gran desnivell com les situades a l'Estivella, de nivell negre i vermell.
Aquests cables poden arribar a llargades de 1.000 metres i es subjecten amb un ancoratge situat a la part més alta dels pista. Un cop subjectades el maquinista pot començar amb més seguretat el trepitjat i amb millors condicions i resultats en el tractament de la neu.

Accidents

El moment amb més dificultat a l'hora de fer ús del winch és quan el conductor, equipat amb grampons si la neu està glaçada, ha de baixar de la màquina per fer la subjecció.
L'ús del winch també pot resultar perillós per als esquiadors de muntanya que fan ús de les pistes en horari nocturn. A La Molina des de fa dos anys els ancoratges incorporen un senyal lluminós intermitent per què motos de neu o esquiadors de muntanya estiguin al cas que hi ha una màquina amb cable treballant a la pista. El seu ús ja ha provocat algun accident a esquiadors de muntanya que han entrat a la pista mentre es treballava amb aquest dispositiu. I els resultats han estat molt tràgics. En nits de lluna plena les pistes poden ser especialment freqüentades pels esquiadors de muntanya.

Articles relacionats: Entrevista a Jaume Vilajoasana, conductor retrac de Port del Comte

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny