Notícia

Cadiach desisteix de fer un segon atac al Broad Peak

L'alpinistra Òscar Cadiach va confirmar ahir que no farà un segon intent d'arribar al cim del Broad Peak, l'últim de més de vuit mil metres que li falta per completar els catorze que hi ha a l'Himàlaia. Cadiach, que aspirava a ser el primer alpinista català a fer els catorze cims, i els seus companys d'expedició van fer dissabte l'atac que semblava decisiu, però l'estat de la neu no va permetre als alpinistes acostar-se al tram final. Ahir, Cadiach va explicar a Tarragona Ràdio que les condicions no són bones per fer un segon intent i que l'equip ja està tornant per la glacera de Baltoro.

Cadiach arribarà en tres o quatre dies a Askole, després enllaçarà amb Skardu i des d'aquesta localitat anirà fins a Islamabad, la capital del Pakistan, on agafaran un vol de tornada cap a Catalunya. La decisió de no tornar a provar de fer el cim ha estat provocada pel mal temps, ja que diumenge hi va haver nevades a cotes altes, fet que va incrementar el perill, que ja era alt segons van poder constatar els alpinistes en primera persona dissabte en el seu primer intent.
Cadiach va reconèixer que es va quedar amb “ganes d'arriscar una mica més”, però va considerar que després de parlar amb integrants de l'expedició –i també amb alpinistes d'altres països que van decidir marxar– tots van coincidir que un atac al Broad Peak (8.080 m) era molt perillós en aquestes condicions.

Una mala setmana

Fa una setmana una allau entre el camp base i el camp 1 del cim ja va causar la mort d'un xerpa pakistanès i va ferir de gravetat una alpinista japonesa, companya de l'expedició internacional que compartia el permís amb Cadiach. L'alpinista tarragoní va afegir que la majoria d'expedicions van marxar del camp base i que la seva agència ja havia desmantellat tota la infraestructura i va fer tornar els xerpes.
“En el futur confio retrobar-me amb el Broad Peak”, va dir l'alpinista, que l'any passat tampoc va pode fer el catorzè cim de més de vuit mil metres. Abans de tornar cap a Catalunya, Cadiach va voler destacar la gran cohesió entre els integrants de l'expedició, el navarrès Patxi Goñi i els gironins Jordi Bosch, Carles Figueres i Anna Pujol, la metgessa.
Cadiach recorda també que encara té una possibilitat per atacar el cim aquest mateix estiu. El permís per pujar al Broad Peak dura tres mesos: “Deixarem per a més endavant la decisió d'una possible tornada aquest mateix estiu al Karakorum. Ara per ara, això sí, ho veiem complicat.”
Només quinze alpinistes en tota la història d'aquest esport han aconseguit fer els catorze cims de més de vuit mil metres sense oxigen.

NO ES RENDEIX
“M'han quedat ganes d'arriscar, però en el futur confio a tornar i fer el cim”

De L'Esportiu

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny