Notícia

La Vall del Madriu-Perafita-Claror, 10 anys de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Autor/a: Visit Andorra
Aproximadament un 10% d’Andorra forma part d’una de les valls més insòlites dels Pirineus i, a més a més, és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO gràcies al seu valor paisatgístic. Aquesta gran extensió de territori, d’origen glacial i 1.850 m de desnivell, és la Vall del Madriu- Perafita- Claror, formada per les valls que segueixen les conques dels tres rius que porten el mateix nom. Aquest any se celebra una dècada des que es va aconseguir aquesta consideració. T’expliquem, en 5 punts, els motius que fan únic aquest paisatge i que et portaran a connectar amb la natura d’una forma totalment original.

1. Connectar amb la natura més pura

Per la impossibilitat d’accedir a la vall en cotxe i l’absència de carreteres o pistes, aquesta joia de la natura és encara un lloc per descobrir, perdre’s i meditar en el seu silenci total. De fet, no hi ha res igual en tot el Pirineu i la seva excepcionalitat es deu a la total preservació de, ni més ni menys, 4200 hectàrees. Es tracta d’un ecosistema únic que ha conviscut amb l’home des de, com a mínim, l’any 5500 a.C. S’hi pot accedir caminant, des de la carretera de La Plana, a Escaldes-Engordany. Arribar al punt on conflueixen els dos rius: el Madriu i els seus afluents, el Perafita i el Claror, és una excursió assequible de no més d’1 hora i mitja. A aquest paratge se l’anomena Entredosaigües i des d’aquí es pot accedir a la vall major, la del Madriu.
 
2. Visitar un museu a l’aire lliure

La seva rica naturalesa, juntament amb l’impacte històric de l’activitat humana, forma una unitat coherent que ha sigut reconeguda per la UNESCO en qualitat de paisatge cultural. Aquest llegat s’observa al llarg de tota la vall, com si fos un museu viu de la història de la humanitat a Andorra: en els seus camins empedrats s’intueix com es transportava la fusta del bosc fa sis segles. En els seus conjunts d’estables i bordes construïdes amb pedra seca, com la de Ramio, s’observa la importància de l’activitat agrícola i ramadera del passat, aquesta última actualment activa, sobretot pel que fa a equins i bovins. Destaquen també les runes de la Farga, que denoten el pas de la indústria siderúrgica del segle XVIII. Així, on avui hi ha excursionistes, un dia hi va haver pastors, farguistes, contrabandistes, refugiats o viatgers, que van treure el màxim profit als recursos de la zona.
 
Dormir a 1.900 m d’altura

Tot i que per qüestions de seguretat no està permès acampar a la vall sense el permís del govern, existeixen a la Vall del Madriu- Perafita- Claror cinc refugis no guardats per als qui vulguin tenir una experiència més intensa a la muntanya i fer rutes de senderisme o ascensions per la zona. Aquests són els de l’Illa, Riu dels Orris, Perafita, Claror i Fontverd. Tots ells mantinguts setmanalment pel govern d’Andorra, motiu pel qual es troben en molt bon estat. Un dels més acollidors és el de Fontverd, situat al costat d’una Font que porta el mateix nom i també de dues antigues cabanes de pastors.
 
4. Observar animals de diverses espècies

La Vall del Madriu-Perafita-Claror és un lloc ric en biodiversitat, degut a un llarg desnivell de gairebé 2000 m amb diferents estadis de fauna i flora. Passejant per ell es poden veure muflons, isards o marmotes, però també es poden contemplar els rastres de moltes espècies, com els forats dels arbres que fan els pica-soques que després es converteixen en els nius de mussols i esquirols. La tranquil·litat que proporciona la Vall i el seu entorn protegit és l’ indret ideal per totes aquelles espècies en perill d’extinció en altres paisatges amenaçats. En aquest sentit, destaca la presència del trencalòs, el gall salvatge, la perdiu blanca i una de les majors aus depredadores, l’àguila daurada. A més, els animals de pastura com cavalls i vaques, que contribueixen a la conservació de l’entorn, donen l’acabat perfecte a una preciosa imatge de postal. 
 
5. Practicar l’escalada i coronar cims

Per als més atrevits, la Vall és un lloc perfecte per a l’escalada, les vies ferrades o l’ascensió de pics. En aquest sentit, destaca el Boulder de Coll Jovell i les agulles d’Engolasters, encara que hi ha fins a cinc opcions més, explicades a la web www.visitandorra.com.
Com a via ferrada, en destaca la de Roc d’Esquers, amb un desnivell de 250 metres i una durada de gairebé dues hores. El descens a peu es pot fer en una hora. La singularitat de la via és la presencia d’un pont tibetà, que s’ha de creuar posant els peus sobre una cadena de ferro.
 
Però si el que es desitja és contemplar el paisatge des dels punts més alts, la millor opció és fer alguna ascensió. El Pic de la Portella (2.905 m) és un ascens fàcil, de dues hores de durada. Per altra banda, el Pic de Monturull (2.761 m) és ideal per passar la nit al refugi de Claror. Per arribar fins a ell, es gira a la dreta a Entremesaigües, direcció a l’Estany Nou. Allà, se segueixen les marques del GRP fins al refugi Claror. 
 
Guies per a realitzar activitats a l’aire lliure a la Vall del Madriu- Perafita- Claror:
 
Comú de Escaldes-Engordany:  (+376) 890 890  Visitas guiadas. Precio medio al día, 23 euros per persona.
Ensagents aventura: (+376) 330 720 www.ensagentsaventures.com
Experiència Muntanya: (+376) 847 888 www.experienciamuntanya.com
Guies Muntanya Addictes: (+376) 343 812 guiesmt@andorra.ad
La Moixera, Educació Ambiental: (+376) 868 684 lamoixera@andorra.ad
Muntanya Activa: (+376) 390 776 www.muntanyactiva.com
Natura i Aventura: (+376) 349 542 www.naturaiaventura.ad
Pas a Pas: (+376) 358 399 www.trekking-andorra.com

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny