Notícia

Òscar Cadiach, a un pas de la glòria

Òscar Cadiach podria convertir-se avui en el primer alpinista català que escala els catorze cims de més de vuit mil metres. El tarragoní havia arribat ahir fins al camp 3 del Broad Peak (7.200 m) acompanyat del navarrès Patxi Goñi i de la metgessa catalana Anna Pujol. Carles Figueras també havia iniciat l'atac, però va decidir recular entre els camps 2 i 3 per reunir-se al camp base amb Jordi Bosch, Barraca. Ahir no es va confirmar si ja hi havia pogut arribar.

L'ascensió entre els camps 2 i 3 va ser en unes condicions molt dures, segons va explicar Cadiach al programa El Pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio: “Estem al camp 3, a 7.200 m. Hem tingut una nit més aviat dolenta, amb molt de vent i molt de fred.” Els alpinistes volien fer d'una sola tirada el recorregut entre els dos camps però les condicions meteorològiques els van forçar a muntar una tenda a mig camí. Finalment, a les nou del matí, hora catalana, van poder assolir el camp 3, on tenien previst descansar abans de fer l'atac final. Cadiach va dir que no sabien a quina hora sortirien cap al cim, i que de moment l'objectiu era recuperar-se del cansament després de sis hores de vent i fred durant les quals van cremar “tots els cartutxos”. En el camp 3 van coincidir amb un grup d'alemanys i amb altres expedicions internacionals, amb qui ahir es plantejaven fer un atac conjunt. Més amunt hi havia els bascos Juanito Oiarzabal i Alberto Zerain.

Un any del primer intent

Just ahir va fer un any que Òscar Cadiach va quedar a només 22 metres del cim del Broad Peak (8.047 m), en el que va ser el seu primer intent per completar tota la sèrie de vuit mils del planeta. El tarragoní va recular quan ja havia arribat a l'avantcim (8.025 m), a causa de les congelacions sofertes per Anna Pujol. Malgrat tot, l'expedició va tenir èxit, ja que uns metres més endavant hi havia Jesús Morales, que sí que va poder fer el cim.

Cadiach, que ja ha ascendit els dos cims secundaris del Broad Peak, és un dels pioners de l'alpinisme català. Va ser el primer català que va escalar l'Everest (1985), juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès, i també va ser el primer català que va escalar aquesta muntanya sense l'ajut d'oxigen artificial (1993). Ara persegueix convertir-se en el setzè alpinista de la història que escala tots els vuit mils sense l'ajut suplementari d'oxigen, una gesta que va aconseguir per primera vegada el 1986 el llegendari alpinista tirolès Reinhold Messner. Si té èxit, Cadiach també es convertirà en l'alpinista de més edat (62 anys) que ho aconsegueix.

Marc Salgas
De L'Esportiu

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny