Notícia

Instal·len panells de protecció antiallaus al Port de la Bonaigua

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha reprès els treballs d'instal·lació de les noves proteccions antiallaus a la xarxa viària de la Val d'Aran i el Pallars Sobirà iniciats la tardor passada. Aquest dimecres s'han col·locat a la C-28, a la zona de la Peülla, uns 75 panells, que cobriran 232'5 metres de longitud (cadascun dels panells cobreix 3,1 metres de longitud) i que permetran millorar la seguretat viària i disminuir les incidències causades per la neu en el trànsit a la C-28 i a la C-142b, d'accés al Pla de Beret. Aquestes tasques s'han realitzat amb l'ajut d'un helicòpter que ha traslladat els panells fins al lloc de la muntanya on han estat col·locats.

Les barreres antiallaus que s'han instal·lat són estructures metàl·liques elàstiques que, situades en la zona d'inici i generació de l'allau, permeten frenar el mantell de neu i impedir que llisqui fins a la carretera. En concret, les funcions d'aquestes barreres són proporcionar un suport addicional a la neu per evitar l'inici de l'allau, limitar la propagació i el volum de l'allau mitjançant la creació d'una discontinuïtat i aturar petits allaus per tal d'impedir que vagin guanyant volum.

Les estructures estan formades per panells fabricats amb malla de cable que s'uneix a unes bigues metàl·liques en forma de creu i se subjecten al terreny mitjançats ancoratges i cables. L'actuació s'emmarca en el programa que el Departament de Territori i Sostenibilitat desenvolupa per evitar allaus, en coordinació amb el Conselh Generau d'Aran i els ajuntaments del territori. Està previst que la totalitat de les obres acabin la tardor vinent.

El global de les obres, amb un pressupost d'1,3 MEUR, tenen com a objectiu reduir les afectacions a la circulació del trànsit que pateix periòdicament aquesta zona per allaus de neu procedents de les muntanyes adjacents mitjançant la construcció de barreres antiallaus en les vessants. En el cas de la C-28, aquestes allaus sovint comporten el tancament del Port de la Bonaigua, que connecta la Val d'Aran i el Pallars Sobirà.

Un cop finalitzada tota l'actuació s'hauran instal·lat 1.500 metres de barreres antiallaus. Principalment quedaran situades en el tram de la C-28 comprès entre Baquèira i Tonyon (Naut Aran), a la zona de la Peülla (Alt Àneu), i a la carretera d'accés a Beret (C-142b). 

De Pallarsdigital

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Opinions

Més opinions

Entrevista

giny

Les més llegides

Edició en paper


Editorial

Enquesta

La nostra enquesta: com en dieu al dibuix que deixa el trepitjat de pistes?


70%


11%


11%


7%

27 vots