Notícia

Esquiada a la pista Peülla de Baqueira-Beret

Autor/a: Diari de la Neu
Esquiada a la pista Peülla de Baqueira-Beret el divendres 14 de març de 2014. Sol, vent en calma i molta neu. El passat mes de gener es complien deu anys de l'obertura d’aquesta pista, un bon motiu per lliscar a consciència per aquesta vermella al sector pallarès del domini.

BREU DESCRIPCIÓ

La Peülla és una pista vermella situada al sector Bonaigua de Baqueira-Beret i s’hi accedeix pel telecadira del mateix nom. Té una cota de sortida a 2.320 m. i l’arribada a 1.900 m., llargada de 1.588 m., i amplada mitja de 30 m. Orientació est en tot el seu traçat. Inclinació no constant, o poc regular. Només té una mica de bosc a la part més baixa i no disposa d’innivació.

UNA MICA D’HISTÒRIA

La Peülla és una pista que es va obrir el gener de 2004. El telecadira que hi dóna accés, amb el mateix nom, va ser inaugurat pel president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, en un acte més aviat discret.
Inicialment la zona d’esquí del sector Bonaigua havia estat pensada amb un enfocament diferent a l’actual però la necessitat de fer-la compatible amb la protecció de la fauna de l’entorn la va condicionar en la seva totalitat. Però el projecte d’obrir l’estació aranesa cap a les valls d’Àneu va comptar sempre amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, que a la vegada incloïa una sèrie de pactes en favor de la zona.
Finalment l’obertura del sector va permetre apropar l’estació d’esquí al Pallars Sobirà i això va suposar una reactivació econòmica de nuclis com Esterri o València d'Àneu. En l'actualitat Baqueira-Beret té pactades inversions econòmiques de forma periòdica al sector i, per exemple, està previst que en un termini relativament breu la zona disposi d’instal·lacions de neu produïda, i de fet ja es disposa del projecte de bassa d’aigua aprovat. D’acord amb una part dels pactes abans esmentats els conductors del telecadira són sempre veïns de les poblacions de la Vall d’Àneu.

OPINIÓ PERSONAL

Al meu criteri la Peülla és una pista variada, d'orografia irregular i que requereix cert nivell per ser esquiada, però no cal ser un expert. Habitualment és poc freqüentada pels esquiadors.
Des de la pista i el telecadira es gaudeix d’una perspectiva diferent del Port de la Bonaigua.
Us recomano fer servir l’aplicació gratuïta per als dispositius mòbils via Skitude, i gravar la vostra baixada, així com compartir-la a les xarxes socials.

Aquest és el resultat del track gravat a la pista per mitjà de l’aplicació esmentada:

Data: 14/03/2014  - Temps total: 0h 3m 31s - Distància total: 1.588 m - Rampa: 411.372 m - Velocitat màxima: 45.47 km/h - Velocitat mitja: 28.44 km/

Us pot servir per contrastar amb la vostra baixada.

Ivan Sanz
14 de març de 2014

Comentaris


No hi ha cap comentari
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny