Notícia

Quin és l'itinerari més llarg que es pot fer esquiant a Masella?

Comparativa dels 3 itineraris més llargs que es poden fer a Masella

Itinerari de ponent.
Itinerari de ponent. Autor/a: Diari de la neu
Si sou esquiadors habituals de Masella és molt possible que en alguna ocasió us hàgiu fet aquesta pregunta: Quin és l'itinerari més llarg que podem fer en aquesta estació? El de llevant o el de ponent? En aquest article us ho expliquem.


Masella és una de les poques estacions d’esquí alpí del Pirineu que compta amb un desnivell superior als 900 metres. Des de la seva cota màxima, a 2.530 metres, fins a la base de l’estació, a 1.600 m., s’hi han traçat diverses pistes d’esquí alpí que, entrellaçades entre elles, permeten fer baixades molt llargues, de diversos quilòmetres.

Comparar la llargada de tres possibles recorreguts, encuriosit per saber quin era el més llarg i quin el més curt, és el que em vaig proposar descobrir.

Per fer-ho primer vaig pre dissenyar sobre plànol tres itineraris bàsics que, al meu criteri, són els principals d’aquesta estació d’esquí: el de llevant, el central i el de ponent. Tots ells surten de la Tosa, a la qual s’hi accedeix amb el telecadira Jumbo o pel telesquí Tosa. Els tres recorreguts tenen en comú que s'inicien en un espai obert, sense protecció de bosc, i finalitzen al Pla de Masella.

Per fer la comparativa dels paràmetres vaig fer servir l’aplicació d’Skitude, que permet gravar les baixades, registrar les velocitats mitges i puntes, els quilòmetres recorreguts, els desnivells, marcar els itineraris sobre plànol Google i compartir-ho a les xarxes socials.

1 • L'itinerari més llarg, el de llevant, amb 5,5 km

Aquest itinerari és la unió de les pistes Dues Estacions, Bona Vista, la Corda i Familiar, totes de dificultat blava i, per tant accessibles a la majoria dels esquiadors. La suma d’aquestes pistes permet fer un descens de 5,5 quilòmetres, és a dir, el més llarg i a la vegada el més popular.

Resultat del track gravat amb Skitude:
Data: 15/02/2014
Temps total: 0h 8m 40s
Distància total: 5.560 m

Masella-bonavista-blava

Per l'itinerari de llevant esquiarem per la pista BonaVista. Al fons, La Molina (Foto: IST).

2 • L'itinerari de ponent, 4,5 km

Sortida de la Tosa per la pista Tosa Vermella i continuar el descens per les pistes Serrat, Feixa, Els Coms de Das i la Plana, combinant pistes vermelles a la part alta i dificultat blava a la part més baixa. La suma d’aquestes pistes permet fer un descens de 4,5 quilòmetres.

Aquest és el resultat del track gravat amb Skitude:

Data: 22/02/2014
Temps total: 0h 8m 39s
Distància total: 4.570 m

masella-coms%20de%20das-vermella

Per l'itinerari de ponent esquiarem per la pista Coms de Das (Foto: IST).

3 • Litinerari central, 3,8 km

Orientació Nord en tot el traçat. Sortida de la Tosa i directes a buscar la pista Coma Pregona, Tartera, Central, Muntanyes Russes, i Enamorats, majoritàriament de dificultat vermella. La suma d’aquestes pistes permet fer un descens de 3,8 quilòmetres, el més directe i curt dels tres.

Resultat del track gravat amb Skitude:
Data: 23/03/2014
Temps total: 0h 6m 45s
Distància total: 3.830 m

Masella-balisa-comapregona-coma-pregona-vermella

Per l'itinerari central sortirem esquiant per la pista Coma Pregona (Foto: IST).

Opinió personal

El disseny d’aquests tres itineraris permeten fer baixades llargues i molt variades, tant per la combinació de diferents pistes com per les vistes de l’entorn.

El de ponent, per exemple, permet una visió o perspectiva poc habitual de la Serra del Cadí, mentre que el de llevant ens ofereix una panoràmica sobre el Puigmal i la veïna estació de La Molina.

El recorregut central ens recorda una mica, al seu pas per Coma Pregona, els Dolomites. En qualsevol cas, tots permeten fer-se una idea de l’extensió i el desnivell que ofereix Masella. Per cert, si els voleu fer d’una sola tirada, sense parar, ja que cal que hàgiu fet un bon esmorzar. No cal dir que es poden fer petites variants que possiblement encara permetrien allargar uns metres més el resultat final però, això, en tot cas, ho deixo al vostre criteri.

Comentaris

  • Estic 'acord Diego, i encara imagina't que de sota Coma Oriola enllacés una pista fins al pla de masella. Preciosa i segurament la més llarga

  • Hola esos recorridos están muy bien pero si me das a elegir no buscaría hacer los mas largos sino las mejores pistas como isars o como comapregona o enlazar la tossa con la Pía a través de dos estaciones de la atrevida y cerdanya, ese también es otro importante desnivel acumulado y además una pasada.

5-10-20-tots
1
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny