Notícia

Una excursió amb guia pels 9 llacs de Les Bulloses

Autor/a: Diari de la neu
Una excursió en un de dia de cel blau, sol, núvols de cotó, llacs d’alta muntanya i boscos de pi negre?  Sóna bé oi? Doncs tot això, a més, a la falda de l’imponent pic del Carlit (2.920 m.) i en bona companyia és el que aquest diumenge 19 de juliol vam experimentar un grup d’excursionistes i lectors del Diaridelaneu.cat.

Ja feia dies que les 8 places estaven exhaurides i hi havia ganes, moltes ganes, d’experimentar i conéixer amb un guia la Ruta dels 9 llacs de les Bulloses, una zona lacustre de gran bellesa a la falda del pic més alt de la Catalunya del Nord. Perquè us en feu una idea de la zona: el llac de les Bulloses i el seu entorn va ser declarat espai natural protegit el juny de 1976.

La Ruta dels 9 llacs és de baixa dificultat i comparteix part del traçat amb la mateixa ruta dels 12 o amb la que accedeix al pic del Carlit. La ruta s’inicia al gran embassament de les Bulloses, l’únic que no és natural i que es va construir amb la finalitat de produir energia hidroelèctrica.

Per fer l’itinerari vam comptar amb el guiatge de Marius Mansilla (www.360skiers.com) qui ens va ajudar a gaudir de la bellesa de l’entorn per un sender que permet, amb l’atenció als detalls que només un guia pot transmetre, descobrir uns quants secrets de la fauna i flora de la zona, a més d’alguns episodis històrics de la comarca del Capcir i l’Alta Cerdanya. Avui aquest cantó de la Catalunya del Nord és sota l’administració francesa des de 1659 (Tractat dels Pirineus). Amb en Màrius també vam aprendre a a saber interpretar un plànol i com fer ús d'una brúixola i un mapa en cas de boira.

El sender està ben traçat i va guanyant alçada progressivament mentre avança entre boscos de pi negre que poc a poc donen pas a prats alpins i llacs d’origen glaciar. Costa creure que després d’uns dies de calor intensa i absència de pluges els prats alpins puguin lluir un verd gairebé fluorescent o que l’aigua sorgeixi per molts racons. Però això és amb el que ens vam trobar i de fet res és casual, només cal recordar les nevades intenses que van rebre les estacions d’esquí de Neiges Catalanes els mesos de febrer, març i abril passats. A veure, tampoc fa tant que encara estàvem lliscant per aquestes muntanyes, no?

En voleu una altra evidència? Tot i ser a 19 de juliol i encara quedaven forces congestes de neu a la cara sud del Carlit i el Peric. Una veritable alegria veure neu per un grup de practicants del surf de neu i l'esquí com era aquest grup de "malalts" de la neu a l'hivern i de la muntanya a l'estiu.

La ruta és circular, no cal retrocedir en cap moment el recorregut per tornar a l’origen i és apta per a gairebé totes les edats i condicions físiques. El gran atractiu és anar descobrint, pas rere pas, uns llacs que permeten lluir-se als qui són aficionats a la fotografia d’alta muntanya o als qui només volen gaudir de moments de tranquil·litat observant la bellesa de l'entorn.
Ah, els qui ho desitgin també es poden "auto-reptar" a fer-se un bany en aigües fredes (moooolt fredes). Fredes però molt  transparents, això sí.
Des del punt més alt de la ruta (aprox. a 2.200 m.) es pot gaudir d’una bona panoràmica sobre la serra del Cadí, la Tosa d'Alp, el Puigmal, la Cambra d’Ase i el massís del Canigó, tot això amb el permís del Carlit a la nostra esquena. La durada és d’aproximadament 2,5 h sense comptar parades.

La sortida era gratuïta i organitzada per Laneu.cat (societat editora del diaridelaneu.cat) i anava adreçada als lectors d’aquest diari digital. Des d’aquestes ratlles volem donar les gràcies a Marius Mansilla pel seu guiatge i als lectors (uns apassionats de la neu i la muntanya com nosaltres) que ens van acompanyar i amb qui vam poder compartir un dia fora de l’entorn digital.

Unes hores que a nosaltres ens van passar molt ràpid i que ens van servir per conèixer directament com són els nostres lectors més enllà d’una pantalleta de mòbil, tauleta digital o pantalla d’ordinador. I per cert, n’estem molt contents. Gràcies Cristina, Maribel, Marta, Sílvia, Oriol, Jaime i Joe. Sou una gent magnífica. Gràcies també per la seva companyia a la Nix, la gosseta incansable del nostre guia, en Marius.
Nois, noies... ens veiem a l’hivern o ens veiem abans?

Fotografies de la sortida en aquest enllaç

@IvanSanzTusell

 

Comentaris

5-10-20-tots
1
 
Editorialginy

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny