Notícia

Esquiada a la Xemeneia de Vallter 2000

Autor/a: Diari de la Neu
Esquiada a la pista Xemeneia el dissabte 8 de març de 2014. Un dia amb sol, sense vent i bona neu.

BREU DESCRIPCIÓ

La Xemeneia és una pista blava situada al sector del circ de Morens de Vallter 2000 i s'hi accedeix pel telesquí del mateix nom. Té una cota de sortida a 2.420 m. i l’arribada a 2.220 m. llargada de 740 m., i amplada mitja de 25 m.
Orientació sud en tot el seu traçat. Comença amb una inclinació suau i progressivament va guanyant pendent. No té bosc que la protegeixi del vent ni del sol, ni tampoc disposa d'innivació, però per contra el vent hi acumula força neu i malgrat l'alta insolació la neu s'hi conserva gairebé tota la temporada.

LA XEMENEIA I LES ALLAUS

La Xemeneia és una pista que es va obrir el desembre de 1977. Inicialment el remuntador que hi dóna accés, el telesquí La Xemeneia, tenia un recorregut més llarg i fins i tot una corba en el traçat, arribant als gairebé 2.600 metres. Després d'un accident, el març de 1978, es va escurçar el seu recorregut.

El 4 de març de 1978 hi va haver un accident en un dels itineraris fora pistes que tenien inici a l'arribada del telesquí. Tres monitors de l'escola d'esquí, entre els quals Enric Planella, van sortir de la zona d'arribada del telesquí en el seu traçat original en direcció a la Coma Ombriaga, una zona de pales en forma d'embut que hi ha entre el Pic de la Dona (2.700 m.) i la zona de debutants (2.135 m.) de Vallter 2000 (rere el restaurant-cafeteria). Una allau va atrapar els tres monitors, engolint el jove de Setcases Enric Planella, que hi va perdre la vida. Els altres dos professors van aconseguir esquivar-lo.

El febrer de 1996, un hivern en què la neu també va arribar al Pirineu de forma molt quantiosa, una allau va impactar contra una de les pilones del telesquí. El remuntador va deixar de funcionar per poder ser reparat i ja no es va posar en marxa fins a la temporada següent.

OPINIÓ PERSONAL

Al meu criteri la Xemeneia, i la seva germana paral·lela la Font Perdiu, és una pista curta però divertida que convé ser esquiada de bon matí abans de que la insolació, a la qual està sotmesa per la seva orientació, en malmeti l'estat.
Des de la Xemeneia es gaudeix d'una perspectiva general i també poc habitual de l'estació de Vallter 2000.
Us recomano fer servir l’aplicació gratuïta que Vallter 2000 té a la xarxa, per als dispositius mòbils via Skitude, i gravar la vostra baixada, així com compartir-la a les xarxes socials.

Aquest és el resultat del track gravat a la pista la Xemeneia per mitjà de l'aplicació esmentada:

Data: 08/03/2014  - Temps total: 0h 1m 55s - Distància total: 744 m - Rampa: 168.04 m - Velocitat màxima: 56.22 km/h - Velocitat mitja: 36.28 km/

Res de l’altra món però us pot servir per contrastar-la amb la vostra baixada.

Ivan Sanz
20 de març de 2014

Comentaris

  • Es una pena, desde el pic de la Dona se podrían plantear una ampliación de pistas por la vertiente francesa, justo la vall de Mantet hasta el refugio del Alemany. Bien podrían salir mas de 20 kms con dos remontes.
    Soñar es gratis

5-10-20-tots
1
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny