Notícia

Crònica d'una esquiada a "Masella la nuit"

Autor/a: Masella
Una vesprada especial ahir a Masella. A les sis de la tarda a l’aparcament del Pla de Masella s’hi vivia un ambient especial. Posar-se les botes d’esquí a aquesta hora, quan el més lògic és que en tot cas una hora abans te les hagis tret, ja dóna pistes del perquè ahir era una diada diferent. Aquesta és una crònica personal que narra el primer dia d’esquí nocturn a Catalunya.

Masella es va convertir ahir en la capital de l’esquí nocturn del Pirineu gràcies als deu quilòmetres de pistes de diferent dificultat que compten amb enllumenat artificial i 7 remuntadors, entre els quals el telecadira desembragable de sis places TGV.
El Pla de Masella era ple de gent a les sis de la tarda. Autoritats, mitjans de comunicació, personal de l’estació, col·laboradors de l’esdeveniment, curiosos i, sobretot, molts esquiadors de totes les edats i condicions disposats a provar l’esquí nocturn en el dia de la inauguració. De fons la música dels col·laboradors comercials i de l’espai chil-out, que complementava l’oferta de l’esquí nocturn. Proposta completa: a Masella no només s’esquia de nit, també es pot sopar, es pot prendre una copa o es pot anar a comprar a les botigues que hi ha a la zona de l’aparcament. Una proposta 100% après-ski autèntic. Amb Masella Catalunya entra a la Divisió d’honor dels "països de neu".

BAIXADA DE TORXES

Arribat el moment, pocs minuts després de les sis de la tarda, el telecadira TGV es va posar en marxa i els clients van començar a remontar metres a velocitat de desembragable. Primera sensació curiosa: pujar metres en la foscor ja situa a a qualsevol en una atmòsfera especial. A més, no se sent el soroll ambiental que de dia “emeten” els clients que baixen per les pistes. Tampoc es veuen ni se sent cap ocell.
Arribats a dalt un airet fresc donava la benvinguda als esquiadors mentre els organitzadors anaven agrupant als més de 700 participants de la baixada de torxes. L’entorn fosc, però no negre, permetia veure a un costat la plana de la Cerdanya amb els seus pobles il·luminats mentre a la nostra esquena es podia veure alguna retrac treballant al sector de la Pia o al cim de la Tosa.

Faltaven pocs minuts per la baixada de torxes i es podien sentir els comentaris d’emoció i il·lusió de la gent, algun fins i tot en portugués i anglès.  Això sí, tots amb la càmera de fotos per tenir un record d’un dia especial. Va arribar el moment de la baixada de torxes amb l’encesa de l’enllumenat de pistes. Bona organització, bona sincronització dels grups que baixaven zigzaguejant per diferents itineraris. En el meu cas la la pista Davallada: neu dura que recordava a més d’un com d’important és portar els esquís a fer cantells. Finalment tots vam arribar al Pla de Masella on mitjans de comunicació i el públic gaudia d’un espectacle diferent des de la terrasa del restaurant.

A partir d’aquí tot va anar molt ràpid. Sense gairebé adonar-nos-en es feia el tall inaugural de la cinta per part de les autoritats i començava, ara sí, l’esquí nocturn a Masella. Impressionant veure la primera cua al TGV, una cua en aquest cas nocturna.

LA REPASSADA

La segona pujada pel TGV la faig acompanyada per uns joves anglesos que m’expliquen amb satisfacció que és la seva primera experiència en esquí nocturn. Lamenten però que l’endemà ja marxen. En qualsevol cas ja tenim uns primers “ambaixadors” per explicar l’esquí nocturn català a Anglaterra.
Després fer un recorregut per totes les pistes il·luminades em queda la sensació que l’esquí nocturn té alguna cosa especial. D'entrada hi ha més silenci i això ja ho fa més íntim. La neu té un comportament uniforme tant a la cota superior com a la inferior i la il·luminació, blanca, és excel·lent, no distorssiona en cap cas el dibuix de les ondulacions i les traçades es veuen ben definides. Però hi ha alguna cosa més que el fa especial...

QUÈ FA ESPECIAL L'ESQUÍ NOCTURN?

No cal dir que l’esquí nocturn permetrà a molts esquiadors que tenen horaris laborals difícils per practicar l’esquí de dia ara se’ls obri una possibilitat per continuar esquiant. Però a part d'això, d'aquesta ampliació de l'horari, què ho fa diferent esquiar de nit que de dia? La tècnica que apliquem és la mateixa i la pista també però hi ha alguna cosa que ho fa tot diferent. Això és una opinió personal, per tant subjectiva, però la sensació és que t'han traslladat a una altra estació. Pot ser ho fa que la foscor fora traçats centra la vista a la pista i no es capta l’entorn més enllà de la primera renglera de pins. És una sensació curiosa, però hi ha alguna cosa més, difícil d’explicar, que ho fa diferent, motiu pel qual és necessari provar-ho. És aquesta "cosa" diferent la que us permetrà experimentar una nova percepció diferent de l’esquí que coneixeu. Pot ser una resposta la vaig trobar per a la pista Enamorats. No semblava la de sempre. Potser ho fa el seu nom? Perquè tampoc és el mateix estar enamorat de dia que de nit. Si de nit és més romàntic, el mateix passa en aquesta pista: no és el mateix esquiar-la de dia que de nit.

Un cop feta la repassada completa i després repetir-ne alguna vaig visitar el “Nocilla Corner” de la Pleta, amb bon ambient i banda sonora encertada per a una diada d’esquí nocturn. Passades les nou dels vespre arribava el moment de fer la visita al chill-out del Pla de Masella però això, en tot cas, correspondria a una crònica de l’Aprés-ski”, una paraula d'origen francès i per la qual he fet el meu petit homenatge, o llicència "glamorosa", batejant la diada d'ahir com "Masella La nuit".
En definitiva, us convido a provar l’esquí de nit perquè a més d'intuir que us agradarà descobrireu una nova sensació i alguna cosa més. Teniu ganes de saber què és?

Ivan Sanz
21 de desembre de 2013

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny