Notícia

La Vall Fosca també comença la temporada d'estiu aquest cap de setmana

La Vall Fosca disposa del 29 de juny al 30 de setembre del servei de telefèric de Sallente-Estany Gento, que permet fer una ascensió des de l'estany de Sallente fins a Estany Gento, des d’on s’inicien rutes pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Com a novetat, enguany s’han establert dues temporades i s’han ampliat les expedicions fins a un màxim de cinc sortides de pujada i cinc més de baixada al dia. El telefèric constitueix un dels atractius turístics del Pallars Jussà i dóna entrada a una de les zones lacustres més espectaculars del Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. D’altra banda, ha començat la quarta temporada del “Bus del parc”, un servei de transport públic de viatgers que fa la circumval·lació al parc nacional i connecta el Pla de l’Ermita (Vall de Boí - Alta Ribagorça) i Espot (el Pallars Sobirà) passant per la Val d’Aran.

Els usuaris poden accedir a l'estació inferior del telefèric amb cotxe. Allí agafen el telefèric que puja des de Sallente (1.770 m) fins a Estany Gento (2.154 m), amb un recorregut lineal de 700 metres i un desnivell de 384 metres que es fan en poc més de 10 minuts. Una vegada a Estany Gento, es poden fer rutes pels més de 30 estanys que formen la capçalera de la Vall Fosca, pel GR11 que ve d’Espot i passa pels estanys de la Vall Fosca i per la vall de Riqüerna o caminar per la via verda del carrilet –un recorregut de 5 km sense desnivell– que transportava material per als equipaments hidràulics que es van aixecar durant el segle XX.

El viatge d’anada i tornada d’adults val 8 euros (els menors de 8 anys paguen 5 euros), però si el viatge de pujada es fa al matí i el de baixada a la tarda, el preu passa a ser de 14 euros (9 euros els infants). També és possible concertar viatges, únicament els mesos de juliol i setembre.

Una mica d'història

El telefèric d'Estany Gento va ser construït l'any 1981 per l'empresa Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S.A. (FECSA) per facilitar el transport del personal i de materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible de Sallente-Estany Gento. L’empresa el va triar per substituir l’antic sistema d’accés al parc, que era format per dos funiculars i un ferrocarril de via estreta. El telefèric fa un servei mixt (viatgers i mercaderies) i és un dels de més capacitat de transport d'Europa, ja que pot traginar fins a 25.000 kg de càrrega. Els bonics paisatges d'Estany Gento i dels estanys pròxims van propiciar cada vegada més una gran afluència de visitants, la qual cosa va determinar que a partir del 1991 la companyia propietària decidís obrir al públic aquest telefèric durant els mesos d'estiu.
Entrevista

"La festa post competició és un gran al·licient. Sense ella, el record per als nens no seria el mateix"
Oriol Guinart Director tècnic de Club Aranès d'Esports d'Iuèrn (CAEI)

entrevista


Les més llegides

Edició en paper


Editorial