Notícia

Barcelona rere la candidatura olímpica d'Andorra 2010?

Autor/a: Captura de pantalla
Andorra la Vella va estar a la llista de les vuit ciutats que volien organitzar els Jocs olímpcs d'hivern del 2010, que finalment es van fer a Vancouver. Ahir el Diari Andorra va publicar un interessant article signat per Gabriel Fernández, que explicava la història de la candidatura i deixava entreveure la connexió amb l'actual projecte de Barcelona 2022.

Segons el seu article la proposta andorrana s'iniciava l’abril del 2000, amb l'aparició de la notícia a les característiques pàgines salmó de La Vanguàrdia. En el reportatge de Diari Andorra s'informa que va ser en una reunió amb autoritats de la Generalitat de Catalunya els qui van proposar que fos Andorra la primera en liderar una candidatura dels Jocs d’hivern als Pirineus orientals.  L'argument, era que si Barcelona havia estat quaranta anys per tenir els d’estiu, calia començar a posar les bases per celebrar uns Jocs d'hivern amb prou antelació. Se sabia que Andorra no ho aconseguiria, com tampoc Jaca al Pirineu central, que presentaria per última vegada la seva candidatura ara fa tres anys.

El cas és que idea de l’Andorra olímpica es va anar escampant pel país amb poc entusiasme però progressivament van donar suport a la iniciativa les institucions de l'Estat andorrà: el comú d’Andorra la Vella i el Comitè Olímpic Andorrà (COA). Aquesta darrera organització era clau ja que és el comitè olímpic nacional d'un país (no el govern) el qui ha de presentar el dossier oficial de la candidatura.
   
De fet els mateixos andorrans tenien clar que la proposta no tiraria endavant, sobretot per iniciatives precedents com va ser el demanar el Campionat del Món d’esquí alpí, sense resultats positius. Finalment la candidatura olímpica va costar als andorrans 432.000 euros i hagués arribat als 3 milions i mig si s'hagués passat la primera fase.

Segons el dossier andorrà la vil·la olímpica s'hauria situat a la Borda Mateu, una zona limítrof d’Andorra la Vella i Santa Coloma. A França es farien els salts de trampolí, els bobs i l’esquí de fons. Les proves d'esquí alpí es farien a Soldeu-el Tarter on des de fa pocs s'han iniciat obres i condicionaments per acollir proves de descens segons les normes FIS.

Els darrers Jocs Olímpics d’Hivern es van fer a la ciutat canadenca de Vancouver, i la propera edició tindrà lloc a Sotxi (Rússia), des del 7 fins al 23 de febrer de 2014. El programa olímpic inclou 7 esports diferents, que agrupen 15 disciplines, i que impliquen la celebració d'unes 86 proves. Per desenvolupar-les, cal tenir una dotzena de seus de competició i entre dues i quatre seus d’entrenament, a més d’equipaments complementaris destinats als centres de premsa i televisió, viles olímpiques, i altres serveis relacionats amb l’organització i la gestió dels jocs.
Font: Diari Andorra

Comentaris


No hi ha cap comentari
 

Editorial


Opinions

Més opinions
giny

Edició en paper


giny

giny
giny
giny