Notícia

Què se n'ha fet dels monoesquís?

Una moda i modalitat que va tenir el seu auge i declivi als anys 90

Val Thorens,monoski
Practicant el monoski a Val Thorens Autor/a: D. Bertrand

El monoski, una modalitat de lliscament en extinció però que als anys 80 i 90 va tenir el seu moment de màxima expansió. El fet que coincidís, també, amb la moda dels "monos" (granotes) de vestir li van donar un caràcter i identitat especial, única. Recordem-ho?


monoesqui

Quan a finals dels vuitanta es van començar a veure els primers monoesquís a pistes va ser tota una sorpresa per a  molts esquiadors. Al nostre país hi havia -i això encara passa- ben poca informació i difusió d'aquesta modalitat. Eren fàcils d'identificar: esquiaven amb els peus "impecablement" junts i també acostumaven a vestir amb granotes, peça de roba d'una sola peça, també coneguts com a "monos".

Però la trajectòria que va seguir el monoesquí va ser més aviat curta. Pocs anys després de veure un grup de practicants lliscant al llarg i ample del Pirineu, va acabar desapareixent gairebé del tot a mitjans dels 90.

Potser devia desaparèixer abans, ja que segons informa Robert Puente en el seu blog a Nevasport, si bé la modalitat va néixer a principis dels anys 60 del segle passat, i per tant tenia força recorregut per expandir-se, el seu màxim exponent li va arribar als anys 80. A partir d'aquí va anar a la baixa.
El cas és que el monoesquí, malgrat ser una modalitat força fàcil i divertida, es va quedar en una pràctica  marginal just quan l'esquí alpí vivia moments especialment expansius. Eren aquells anys en què el gruix de les generacions del baby boom ja tenien carnet de conduir i començaven a visitar el Pirineu de forma regular. Eren anys en què les cues per comprar forfets, per accedir als telecadires o per demanar un entrepà al bar peu de pistes, formaven part del paisatge rutinari de qualsevol cap de setmana. En aquest context, de volum i creixement dels esports d'hivern, els practicants de monoesquís van viure el seu moment més esplendorós, tot i que mai van arribar a ser més que un percentatge testimonial dins les pistes.

Aviat el surf de neu, una modalitat més atractiva i seductora per la forma de vestir alternativa, més juvenil i més atrevida, va anar desplaçant l'efecte alternatiu dels qui practicaven monoesquí fins al punt d'arraconar-los o, en el millor dels casos, veure'ls com uns "romàntics" d'una modalitat en extinció.

monoski-2-france-facebook

Continua present als Alps francesos


Que a França encara hi tingui certa presència té la seva lògica pel fet que aquesta modalitat es va introduir a Chamonix l'any 1978. El primer campionat de França de l'especialitat es va organitzar l'any 1986. Segons algunes fonts en aquell any les vendes de monoesquís a tot el territori gal van arribar a la xifra de 120.000 exemplars.

Avui dia però el monoski té un ús bàsicament lúdic i romàntic, el que no exclou que encara es faci algun campionat. De fet, continua sent un tipus d'esquí molt valorat per esquiar en neu pols verge i per pistes de bumps, dos espais on més fàcilment es pot veure algun practicant de monoesquí.

Queda clar que el monoesquí no ha mort i, de fet, encara hi ha algun fabricant, com és el cas de Snowgunz, que s'hi dedica i que cada any presenta les novetats. Però a les pistes catalanes i andorranes la seva presència avui dia és del tot marginal. Altra cosa és a la Catalunya del Nord, on la comunitat de practicants es resisteix a desaparèixer i, per això un cop a l'any fan s'organitzen com a col·lectiu per fer la trobada "Monomitic" a l'estació del "monoesquí" de Les Angles. El que va començar sent una trobada de 4 persones l'any 2006 va anar creixent any rere any fins a les 60 persones, fins i tot amb la possibilitat d'impulsar una associació germana al Principat.

En qualsevol cas el monoesquí es resisteix a extingir-se, i qui sap si alguna dia tornarà a revifar i guanyar adeptes. En aquest sentit val molt la pena veure el reportatge que en van fer els companys del programa de televisió Central de Neu produït per Carrota que va ser publicat durant la temporada 2011/12. Per als qui alguna vegada heu practicat amb monoesquí segur que us agradarà veure'l, i pels qui no sabeu ben bé com anava això, segur que us farà gràcia de veure'l. I potser a practicar-lo. Així que, us hi animeu per aquesta propera temporada? Organitzem una "Monomitic" germana de Les Angles al Pirineu català? Us deixo amb el reportatge.

Si voleu més informació sobre el món del monoesquí a França us recomano que seguiu aquest web: www.monoski-france.com/

Comentaris

5-10-20-tots
1
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny