Notícia

S’amplien les quotes de treball per a la temporada d'hivern a Andorra

Autor/a: RadioSeu.cat
El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, les quotes d’autoritzacions d’immigració per a la temporada d’hivern, així com la quota prorrogable de l’octubre del 2015 a l’abril del 2016. En el cas dels treballadors temporers, el nombre total s’ha ampliat en un 3,94% respecte al 2014, per tal d’adaptar-se a les necessitats del mercat i tenint en compte la contractació durant la passada temporada d’hivern.

Pel que fa a la quota prorrogable s’ha incrementat en un 46,7% respecte a l’any passat, ja que s’ha adaptat a les demandes del teixit empresarial. Aquest augment respon, a més, a la millora experimentada al mercat laboral i al descens progressiu, des de fa 28 mesos, de les persones inscrites al Servei d’Ocupació. Tal com s’havia anunciat, s’han inclòs les professions de governant, cambrer de pisos i ajudant de cuina.

Els contingents aprovats per a les diferents activitats de temporada preveuen una xifra global 3.160 autoritzacions. Per sectors, s’incrementen notablement les quotes per als hotels de pistes (+15,3%), a causa de la demanda que s’ha manifestat i, en canvi, es redueixen les agències de viatges (-23,1%) i el comerç (-53,1%), atès que el consum durant l’any passat va ser menor del que s’havia previst.

Les quotes queden distribuïdes de la següent manera: 1.710 per a establiments hotelers, 815 per a estacions d’esquí, 340 per a hotels de pistes, 50 per a agències de viatge, 230 per a comerços de lloguer d’esquí i 15 per al comerç al detall. En tots els casos també s’amplia la possibilitat d’incrementar la quota temporal, que fins ara era d’entre el 10 i el 20% segons el sector, i ara es podrà augmentar fins a un 30%, en funció de la demanda, per atendre especialment les empreses que tenen una menor estacionalitat i per tant són menys destinatàries de les quotes temporals.

Augment de la quota de treballadors comunitaris

Quant a la procedència dels treballadors temporers, s’incrementa en un 7,39% la quota per als comunitaris i es redueix en un 1,86% per als extracomunitaris.

Pel que fa a la quota prorrogable d’octubre del 2015 a abril del 2016, s’han aprovat un total de 413 noves autoritzacions. Les quotes inclouen personal directiu, tècnics i professionals científics i intel•lectuals, tècnics i professionals de suport, esportistes professionals, caps de cuina i menjador, auxiliars d’infermeria i assistents domiciliaris, igual que en la temporada anterior. A més, però, a demanda del teixit empresarial, i tal com es va anunciar, s’han inclòs les professions de governant, amb 15 autoritzacions, cambrer de pisos, amb 20, i ajudant de cuina, amb unes altres 20, que se sumen a les de recepcionista d’hotel (20), cuiner (20), cambrer (40) i dependent de comerç (40). També s’han afegit algunes altres professions com a conseqüència de demandes puntuals, com ara monitor d’escacs, dissenyador gràfic, dissenyador de joieria, perruquer unisex, banyista socorrista, marbrista, pastisser, forner, i conductor operador de grua mòbil.

En les quotes de temporada i la quota prorrogable s’inclou, tal com es va introduir l’any passat, una diferenciació entre les autoritzacions de residència i treball i les de fronterer, a efectes d’una precisió més gran i per facilitar el còmput i l’anàlisi estadístics de les quotes consumides. Tanmateix i en tots els casos, s’estableix la possibilitat que un cop esgotades qualsevol de les quotes diferenciades, es pugui fer ús de l’altra fins a l’esgotament de la quota global i per sector.

De RadioSeu.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny