Notícia

Consells per esquiar en pistes massificades

Aquests dies del pont de la Puríssima la presència d'esquiadors a pista és molt alta

En pistes amb alta alfluència cal extremar les precaucions i recordar les normes FIS de conducta
En pistes amb alta alfluència cal extremar les precaucions i recordar les normes FIS de conducta Autor/a: Diari de la neu
Aquests dies del pont de la Puríssima l'afluència d'esquiadors a pistes està sent molt alta. La bona neu, el bon temps, el calendari propici i les ganes de començar la temporada han portat milers d'esquiadors i paracticants de surf de neu cap al Pirineu. Però a les estacions no tots els traçats són oberts i això fa que els visitants es concentrin a les pistes que sí estan ben condicionades. El resultat: sovint pistes massificades en determinades hores. Aquests són els consells que us donem en aquestes circumstàncies i també us facilitem el llistat de normes FIS que tot esquiador ha de tenir present.


CONSELLS PER A DIES AMB ALTA ALFLUÈNCIA D'ESQUIADORS

1 - Comenceu d'hora. Sabent que hi haurà una alta afluència a pistes el millor que podeu fer és començar ben d'hora, tant bon punt obren remuntadors. A més, és quan trobareu les pistes amb menys esquiadors i la neu en millors condicions.

2 - Més atenció. Un cop les pistes es vagin carregant de practicants amb el pas de les hores, comenceu a extremar les precaucions. Anticipeu els vostres moviments i tingueu capacitat de preveure els moviments dels altres clients.

3 - Modereu la velocitat. No és el millor dia per baixar a alta velocitat a pistes per moltes ganes que en tingueu. Com passa amb els cotxes, a més rapidesa, menys capacitat de reacció. Són dies per posar en pràctica, en tot cas, la vostra tècnica.

4 - Atureu-vosen algun moment. Entre 10.30 h i 13.30 les pistes registren la màxima afluència. Podeu aprofitar alguns minuts d'aquestes hores per gaudir d'una terrassa d'un bar peu de pistes, per fer un àpat, hidratar-vos o per gaudir del paisatge. Esquiar també és això, gaudir de l'entorn i la bona companyia.

5 - Esquieu per les bandes. Si no voleu aturar-vos i voleu continuar esquiant ho podeu fer pels laterals de les pistes. En general s'acostuma a esquiar pel centre de la pista i les bandes queden menys freqüentades. També és on hi trobareu la neu en millors condicions. El pas dels esquiadors pel centre ha anat escombrant la neu pols cap a les bandes.

6 - Eviteu fer parades a les pistes. Si esteu en forma feu la baixada d'una sola vegada, així contribuïu a donar fluïdesa al pas d'esquiadors per pistes i s'eviten les agrupacions tant típiques dels canvis de rasant. Ja xerrareu a la cua del remuntador o durant el trajecte d'aquest.

7 - Esquí de tarda. Tornem a esquiar entre les 13.30 h i les 17.00 h. les pistes ja presenten un aspecte no tant massificat. Aprofiteu aquestes hores i recupereu l'esquí pels laterals de pistes.

8 - Vídeos atrevits, no gràcies. No és el millor dia per fer ús de càmeres d'esports "extrems". O sigui, les famoses Go-Pro o de qualsevol altra marca. Tant si aneu sols com si us ajudeu d'algú altra, trobareu millors dies per enregistrar bones imatges. El fet d'estar pendents de la càmera us farà perdre atenció a la resta d'esquiadors, als quals heu de respectar sempre.

9 - Grups que no siguin grans. Si aneu en grup o, fins i tot, si sou professors d'esquí, intenteu portar grups de nens o clients més reduïts, especialment quan són esquiadors no-experts. Els altres clients també agrairan que no ocupeu tot l'ample de pistes per fer els girs. El mateix es pot dir per als clubs d'esquí que entrenen aquests dies: aviseu als integrants que no és el millor dia per baixar a altes velocitats per pistes blaves.

10 - Civisme per pujar al telecadira o teleesquí. A la cua dels remuntadors: respecteu l'ordre d'arribada.Tots tenim ganes de tornar a pujar quan abans millor per tornar a gaudir de la neu i el bon temps. El civisme sempre ha de formar part de la manera d'entendre la muntanya, l'esquí o qualsevol altre esport.

LES 10 NORMES FIS DE CONDUCTA A PISTES

1. Respecta als altres.
El usuaris de les pistes han de comportar-se de manera que no posin en perill els altres o que no els ocasionin cap perjudici, ja sigui pel seu comportament o pel seu material.

2. Control de la velocitat i de la conducta. Tot usuari de pistes ha d’adaptar la velocitat i la conducta a les seves capacitats personals, les condicions generals del terreny, el temps, l’estat de la neu i el nombre de persones que hi hagi a les pistes.

3. Elecció de la direcció. L’usuari que es troba més amunt té, respecte als altres, una posició que li permet escollir una trajectòria i, per tant, ha de triar la direcció per preservar la seguretat dels esquiadors que es trobin més avall.

4. Avançaments. L’avançament es pot fer per dalt o per baix, per la dreta o per l’esquerra, però sempre amb espai suficient per preveure les evolucions de l’esquiador que avancem.

5. Encreuament de pistes. Després d’una parada o d’un encreuament de pistes, tot usuari s’ha d’assegurar, mitjançant un examen visual, que es pot incorporar a la pista sense perill per als altres i ni per a ell mateix.

6. Estacionament. Tot usuari ha d’evitar aturar-se en passos estrets o sense visibilitat. En cas de caiguda cal allunyar-se per deixar pas a la resta d’esquiadors.

7. Ascens i descens a peu. Tot usuari que es vegi obligat a pujar o baixar una pista a peu, ha de fer-ho pel lateral. A més de vigilar que ni ell ni el seu material siguin un perill per als altres usuaris.

8. Respecte envers la senyalització. L’usuari ha de respectar l’abalisament i la senyalització. Ha de tenir en compte les informacions sobre les condicions meteorològiques i l’estat de les pistes

9. Assistència. Tota persona que presenciï un accident o s’hi vegi involucrada ha de prestar assistència i donar l’alerta. Si fos necessari, d’estar a disposició del servei de socors.

10. Identificació. Tota persona que presenciï un accident o s’hi vegi involucrada ha de donar a conèixer la seva identitat al servei de socors.

Comentaris


No hi ha cap comentari
 


giny

Editorial

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny

giny